8 неща, които кученцето ви би искало да не правите

кученце Снимка: iStock

М алко са нещата, които са по-очарователни от малко кученце! Дори самото присъствие на кутрето може да ни накара да се разтопим от умиление! Но ако искате да подходите като отговорен собственик на домашен любимец, то трябва някак да устоите на желанието да дадете на новото попълнение в семейството си всичко, което неговото пухкаво сърце пожелае. Или с други думи – да,

кутретата се нуждаят от много обич, но и от правила, граници и социализация, за да сте сигурни, че питомецът ви ще се превърне в добре приспособен член на кучешкото общество!

Въпреки че сме далеч от мисълта, че съществува идеален начин за отглеждане на домашен любимец, предлагаме ви да разгледаме заедно 8 неща, които е по-добре да не правите. Бъдете сигурни, ако можеше да говори, косматото ви другарче би ви помолило просто да ги избегнете някак!

Dogsandcats.bg
  • Не сте последователни в правилата

Ако сте решени да имате куче, което ходи възпитано и спокойно на каишка, трябва да спазвате правилото и да реагирате всеки път, когато животното се дръпне. Ако сте твърде уморени, за да работите по обучението на животното и пропуснете за коригирате нежеланото поведение – дори и само по време на едно излизане, не бива да се изненадвате, когато кученцето се дърпа по-ожесточено следващия път.

кученце хапанеСнимка: iStock

Четириногите се нуждаят от ясна, последователна картина на това, което се очаква от тях. Ако не им предоставите такава, то не бива да обвинявате животното, че нарушава правилата.

  • Коригирайте поведението твърде късно

Ако не сте присъствали и не сте видели как кученцето ви разкъсва възглавницата на дивана, то приемете, че това не се е случило. Да, резултатът е на лице, но да се карате или да наказвате животното, докато спи невинно в леглото си часове по-късно, няма да го научи, че унищожаването на вещите ви е нещо лошо. Същото важи и за наградите. Ако не похвалите кучето си и него почерпите в момента, в който демонстрира желано от вас поведение, мигът ще отмине и всичко, което животното ще научи е, че от време на време получава лакомство.

кученце играчкиСнимка: iStock

  • Натриване на носа в урината/изпражненията

И при кученцата, точно като децата, има инциденти по време на процеса по изграждане на хигиенни навици. Да прилагате метода с натриването на носа в изпражненията/урината на животното, за да му покажете къде не трябва да се изхожда, не е отговор. Дори напротив – този остарял способ ще научи домашният ви любимец единствено да се страхува от вас и времето за тоалетна. Ако хванете животното в крачка, достатъчно е просто да кажете едно твърдо „Не!“, а след това да изведете питомеца си навън, за да довърши работите си. И не забравяйте да го хвалите винаги, когато се съобрази!

кученцеСнимка: iStock

  • Оставяте го само за твърде дълго

Преди да дойде да живее с вас, има вероятност кученцето ви да е прекарвало 24 часа в денонощието в голяма, топла, шумна купчина с останалите си братя, сестри и майка си. Всяко време, прекарано само, е изключително изтощително в първите седмици от живота на мъничето. Кутретата трябва постепенно да се приспособят към раздялата, като прекарват само кратки периоди от време сами.

кученце играчкиСнимка: iStock

  • Не успявайте да го социализирате с кучета и хора

Подобно на малките деца, кученцата трябва да се социализират рано и често, за да развият здравословни интерактивни умения. Отглеждането на домашен любимец в изолация може да доведе до катастрофални поведенчески проблеми, които след това са по-трудни за корекции.

  • Прекалявате с лакомствата

Кученцето ви може да мисли, че е страхотно, когато го черпите с лакомства (и това действително е чудесен начин да заздравите връзката си!), но животното не е наясно с дългосрочните последици от това. Четириногите обичат да бъдат активни, а наднорменото тегло може да направи упражненията болезнени и дори опасни. Ако можеше да говори, кучето ви сигурно щеше да ви каже, че храната не е любов. За това и много домашни любимци биха предпочели похвала или потупване по главата, ако това означава повече здрави години с вас.

кученце ядеСнимка: iStock

  • Посещавате ветеринарния си лекар само при нужда

Освен че предлагат чудесна възможност за допълнителна социализация, посещенията при ветеринарния ви лекар задават тон за проследяване на здравето на най-добрия ви приятел през целия му живот. Първите месеци са най-чувствителния период, през който кутрето е най-податливо на вируси и паразити, така че рутинните грижи за важни. Освен това, кученцата се развиват най-бързо (или с други думи – остаряват) най-бързо през първата година от живота си, отколкото по всяко друго време. Така че – посещенията при ветеринарния ви лекар са наложителни, за да се открият възможни проблеми като сърдечни шумове и тазобедрена дисплазия, например.

  • Отнасяйте се с него като с малко човече вместо като с малко куче

Напълно приемливо е да обичате кученцето си толкова, колкото бихте обичали и дете, стига да осъзнавате, че това е животно, а не човек. Това разграничение е жизненоважно, защото четириногите имат свой собствен индивидуален набор от маниери и очаквания, които не отговарят на човешките стандарти. Например, можете да обясните на хлапето си да „бъде учтиво“ и защо е важно да поздравява възпитано гостите ви, но прилагането на идентичен метод спрямо домашния ви любимец не само, че няма да сработи, но може да увеличи безпокойството и дори да доведе до инциденти.

кученце играчкиСнимка: iStock

Вижте още:

На каква възраст да вземем кученцето у дома

5 най-чести заболявания при малките кученца

Кога малките кученца отварят очите си

Виж още