8 причини защо кучето не ви слуша

куче дресура Снимка: iStock

В живота на почти всяко куче идва момент, в който то отказва да изпълни дадена команда, отправена му от страна на стопанина. Причините за това са многобройни и варират от фази, свързани с възрастта, недостатъчно обучение, страх или просто проблеми с разсейването. 

Знаем, че може да е изключително разочароващо и дори – леко изнервящо, когато домашният любимец откровено игнорира командите ви. И няма как да не се запитате защо животното прави това?

куче дресураСнимка: iStock

Има няколко основни причини, поради които домашният любимец може да откаже да изпълни дадена от вас команда. Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от тях, макар че няма как да сме напълно сигурни дали тя се отнася за конкретния случай. 

Dogsandcats.bg
  • Възраст

Точно както при човешките бебета, така и кученцата преминават през доста етапи на обучение. И преди сме споменавали, че идеалният „прозорец“ за социализация при тях до 12-седмична възраст, тъй като през този период те най-добре възприемат нови места, хора или звуци. 

След навършване на годинка малките стават по-осъзнати и една идея по-скептични (ако можем да използваме този термин) към заобикалящата ги среда. За това и социализацията не се случва чак толкова лесно. 

куче дресураСнимка: iStock

Характерно за голяма част от четириногите е, че когато наближи навлизането им в юношеството, много от тях преминават през период на бунт. Обикновено това се изразява в промяна в поведението – животното, макар да е добре обучено, изглежда, сякаш не реагира на нищо! Този етап обикновено настъпва най-често между 6 и 18-ия месец. 

Решението на този проблем е да се върнете малко назад с обучението. Повторете и затвърдете основни команди, като е добре в началото това да се случва в по-малко разсейваща среда (у дома, в двора или празния парк сутрин, например). Използвайте щедро лакомства с висока стойност, можете да включвате и игри в обучението, за да задържите максимално дълго вниманието на животното. 

  •  Кучето не е добре обучение

Някои кучета не слушат просто, защото собствениците им не разбират колко добре (или по-скоро – колко недотам добре) са обучили питомеца си. Ако не сте постоянни в дресурата и ви се случва „от дъжд на вятър“ да извикате домашния си любимец и той да се отзове, то би било нереалистично да очаквате от него сам да дойде в оживен парк, в присъствието на разсейващи звуци от всякакъв тип.  

куче дресураСнимка: iStock

Много хора се чувстват смутени и са склонни да искат твърде много от четириногите си другари, когато са на обществени места. И, най-често след това са разочаровани, че кучето им не седи мирно по време на посещение при ветеринаря, например. Решението е просто да не изисквате от животното неща, които не е способно и свикнало да прави, а да започнете да тренирате основните команди повече. 

  • Страх

Всяко куче се страхува от нещо или някого в живота си. В момент на уплаха в мозъка на животното протичат химически реакции и био-обратна връзка, което прави изключително трудно за него да слуша и възприема това, което казвате. 

В подобна ситуация най-доброто, което можете да направите е да се опитате да бъдете по-спокойни и разбиращи – според конкретната ситуация. Например, ако домашният ви любимец е ужасен от посещението при ветеринарния си лекар, не го карайте непременно да сяда или да стои мирно, докато чакате в приемната да дойде вашия ред. Доколкото можете – не го насилвайте. Ако страхът от нещо или някого е редовно явление, можете да помислите и да потърсите помощ от професионалист.

куче дресураСнимка: iStock

  • Разсейване

Разсейването се появява при четириноги, които не са обучени достатъчно. Често стопани на домашни любимци споделят неща от типа „Кучето ми ме слуша много, докато не види котка или катерица!“. 

Разсейващите фактори могат да бъдат предмети, хора или други животни. Ако забелязвате, че домашният ви любимец не успява да се фокусира и по време на разходка в близкия парк за него сякаш „всичко наоколо е по-важно от вас“, то се налага да поработите системно върху трениране на различните команди – първоначално в спокойна среда и постепенно – в по-разсейваща такава. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Болка 

Има моменти, в които кучето не ви слуша, защото изпитва болка, а стопанинът му не е наясно с това. Тук възрастта на животното няма чак такова значение, но е факт, че по-възрастните четириноги са по-склонни да изпитват дискомфорт, свързан със здравословни проблеми като артрит. 

  • Кучето има твърде много енергия

Представете си да дадете на петгодишно дете цял пакет шоколадови бонбони, а след това да го помолите да седне и тихо да изслуша урок за селскостопанските животни, например. Това просто няма как да се случи, нали? Е, при кучетата ни не е много по-различно. Те започват всеки свой ден пълни с енергия. И ако не успеят да я изпуснат навън, тя просто остава натрупана, което може да подлуди както тях, така и вас. Едва ли ще се уморим да повтаряме, че „умореното куче е добро куче“, но фактите действително говорят, че животно, което е успяло да изкара енергията си по здравословен начин, е по-способно да се фокусира и да слуша. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Защото изпращате смесени сигнали

„Стой туй“, „Застани мирно“, „Не мърдай“ – всяка една от тези команди може да означава различно нещо за всяко куче. Домашните ни любимци са просто устроени и що се отнася до дресурата, те имат нужда от последователни, лесно разбираеми команди. Какво имаме предвид? За едно куче „стой“ и „стой тук“ са две съвсем различни неща, макар за вас да са сходни като значение. Нашият съвет е да се придържате към една дума за всяка команда и да бъдете максимално последователни. 

  • Излъчвате „лоша“ енергия

Някои собственици на кучета не осъзнават напълно, че настроението и емоцията, която внасят в дадена ситуация, неминуемо се отразява и на домашния им любимец. Кучетата ни може да са просто устроени, но са много проницателни животни. Ако се опитвате да привлечете вниманието на животното, но се държите с него нетърпеливо, стресирано или ядосано, то ще разчете енергията ви и ще отговори, като просто ви игнорира. 

кучеСнимка: iStock

Отрицателната енергия може да бъде разсейваща и заразна, а четириногите лесно абсорбират стреса ни. За това и най-добрият подход в тази ситуация е да поемете дълбоко въздух, да се успокоите и да си починете, преди да пристъпите към общуване с кучето си. 

Понякога може да отнеме много време, за да се преборим с отказа на домашния любимец да ни слуша. И да, това може да бъде дразнещо или откровено вбесяващо, особено ако нямате представа защо животното се държи по определен начин. Ако усещате, че не се справяте и се товарите твърде много, а резултатите са компромисни – не се колебайте да потърсите професионална помощ от сертифициран треньор или училище за домашни любимци. 

Вижте още: 

Колко наистина помнят кучетата

 

 

 

 

 

Виж още