8 възможни причини защо кучето отказва да яде

куче храна Снимка: iStock

Щ о се отнася до храната, кучетата обикновено попадат в едната от двете категории: лакомници или придирчиви четириноги. Без значение към кое от двете определения спада вашия домашен любимец, то със сигурност има един момент, който изправя на нокти всеки стопанин: когато животното отказва да яде. 

Има различни причини кучетата да нямат добър апетит. И макар да са еволюирали дотолкова, че да могат да издържат без храна за кратки периоди от време, ако освен липсата на апетит забележите и други симптоми, че нещо с домашния ви любимец не е наред, най-добре е да се консултирате с ветеринарния ви лекар. 

Вижте още: Защо някои кучета са сякаш „винаги гладни“

куче хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Най-честите възможни причини защо едно куче да отказва да се храни, включват:

  • Болест

Болестта е първото нещо, което ни идва на ум, когато куче, което иначе се радва на завиден апетит, откаже да се храни. Липсата на интерес към съдържанието на паничката му обаче, сама по себе си не е непременно причина за безпокойство. За това е важно да следите и за допълнителни симптоми като повръщане, диария, дехидратация, загуба на тегло и летаргия, които могат да са индикация за по-сериозен проблем. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Прехранване

Може да изглежда, че кучето ви яде по-малко въз основа на препоръчаните указания за хранене върху плика с гранули, но помнете, че тези цифри са само ориентировъчни, а често пъти – и леко завишени. Ако не сте сигурни относно големината на порциите, подходящи за индивидуалните нужди на домашния си любимец - обсъдете го с ветеринарния си лекар. 

Не забравяйте да вземете предвид и всички лакомства, които давате на питомеца си през деня, защото дори и нискокалорични, те все пак спомагат за по-бързото чувство на ситост.

куче хранаСнимка: iStock

  • Ситуационни/временни стресори

Дали нещо в живота на косматия ви другар не се е променило наскоро? Както знаем, кучетата ни са създания на навика, което значи, че всяко отклонение от него може да ги разтревожи или стресира. Ново бебе, още един домашен любимец или преместване в нов дом – това са само част от ситуационните фактори, които могат да повлияят на апетита на косматия ви другар. 

  • Безпокойство

Истинската тревожност е различна от ситуационния стрес, защото тя обикновено е постоянна константа, свързана с поведението на животното. Ежедневното безпокойство се характеризира освен с липса на апетит, с периодично повръщане и диария. Ако подозирате, че кучето ви страда от тревожност и/или свързани със стрес храносмилателни проблеми, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви насочи към правилната диета и, ако не необходимо, ще назначи медикаментозна терапия.

куче хранаСнимка: iStock

  • Зъбни заболявания

Всеки, който някога е имал зъбобол, знае, че последното нещо, което искате да направите, е да дъвчете нещо. Така че, не е никак чудно, че четириногите, страдащи от зъбни заболявания, често нямат апетит. Вместо да се опитвате да започнете рутинна грижа за денталната хигиена на куче, което вече изпитва болка в тази област, насрочете час за преглед при ветеринарния си лекар. 

  • Реакция на ваксина или лекарства

Често кучетата изпитват летаргия, имат повишена температура и липса на апетит след рутинните си ваксинации. Тези нежелани реакции трябва да отзвучат в рамките на 24 часа. Ако домашният ви любимец покаже по-екстремни реакции като повръщане, подуване на лицето или уртикария, свържете се с ветеринарния си лекар за съвет.

куче хранаСнимка: iStock

Идентично, известно е, че много от най-често предписваните лекарства като антибиотици и болкоуспокояващи, причиняват стомашно разстройство на кучетата. Което, от своя страна, също може да доведе до липса на апетит. Опитайте да давате всички лекарства и добавки на пълен стомах, освен ако не е указано друго, за да избегнете този сценарий.

  • Промени, свързани с възрастта

С напредване на възрастта кучетата са склонни да забравят и изразходват по-малко енергия. Тъй като си почиват повече и се упражняват по-малко, количеството калории, от които се нуждаят, намалява. В зависимост от размера и породата на домашния ви любимец, той може да се счита за възрастен още след навършване на 6 години. Ако стареенето причинява промените в апетита на косматия ви другар, консултирайте се с ветеринарния си лекар, който може да ви насочи в избора на храна, съобразена с жизнения етап, в който се намира питомеца ви. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Придирчивост

Не на последно място – някои кучета просто да придирчиви! И, вярвате или не, придирчивите хранителни навици на едно четириного могат да бъдат проследени до собственика му. Ако, например, често споделяте остатъците от вечерята с домашния си любимец или добавяте нещо отгоре, за да направите гранулите му по-апетитни всеки път, щом питомецът ви вирне нос, може да сте сигурни, че вие сте причината за избирателния апетит на животното. 

Вижте още:

Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

 

 

Виж още