Агресията между женски кучета

кучета Снимка: iStock

С топаните на женски кучета със сигурност са си задавали въпроса – защо моето куче не харесва други четириноги от същия пол? 

Да, за съжаление, 

агресията между две женски кучета е често срещан поведенчески проблем, с който се сблъскват безброй собственици на четириноги. Особено сложна става ситуацията в домакинства с повече от един домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

Въпреки че всяко животно е различно, със свой характер и темперамент, има няколко основни причини, които най-често предизвикват агресията между женските кучета. За да не се превръща дома ви в арена на сблъсъци между женските кучета, е важно да идентифицирате причините за проблема.

кучетаСнимка: iStock

Несигурност

Женските кучета също както и мъжките имат инстинкти, които ги карат да се съревновават помежду си за позицията на „алфа“ водач в „глутницата“, която образно представлява вашето домакинство. 

Ако се вгледате и обърнете внимание на поведението на кучетата, няма да ви е никак трудно да разберете кое от тях е лидер – то първо излиза/влиза в стаята, първо избира с коя играчка ще се играе и заема най-доброто, централно място за спане.

кучетаСнимка: iStock

Конкуриране за права за разплод

Повечето женски кучета достигат полова зрялост между 12 и 36 месеца.Периодите на разгонване и евентуалната бременност могат да повлияят на нивата на хормоните и да предизвикат конфронтация дори при кучета, които преди са се разбирали добре. Ако двете ви женски са били първи приятелки, но внезапно започнат да си ръмжат една на друга – помислете и пресметнете, вината може да е на хормоните.

Ако в дома ви живее и мъжко куче, този проблем ще се изостри още повече. Тогава се стига до ситуация, при която женските започват да се борят за „правото си“ да се размножават с мъжкия, дори и да са от различни породи с него. Естествените им инстинкти за разплод могат да ги направят агресивни едно към друго.

Вижте още: Разгонват ли се мъжките кучета

Какво можем да направим?

Независимо каква е причината за агресията между женските кучета, необходимо е да не подценявате това поведение, защото то лесно може да доведе до нежелани инциденти. Ако смятате, че не можете да се справите сами, консултирайте се с ветеринарния си лекар, който да ви насочи към професионални треньори или специалисти по кучешко поведение. 

кучетаСнимка: iStock

Междувременно се научете да разпознавате знаците, които предшестват възможен конфликт. Важно е да съумявате да предотвратявате евентуалните сбивания преди да са се случили, а не да реагирате по време на тях, защото понякога последиците могат да бъдат фатални за едната страна. 

Следете за знаци като интензивно взиране, „наежване“ на козината на врата, както и ако се налага – изхвърлете всички играчки, които предизвикват „кавги“ между женските. 

Ще са ви необходими голяма доза търпение и решителност, но е възможно да „помирите“ две женски кучета и те да започнат да живеят в разбирателство и хармония. Ако се налага - разделяйте животните в различни стаи през деня, но най-вече е важно да следите за поведението им едно към друго по всяко време. Само чрез постоянни насоки и контрол на взаимодействието помежду им можете да имате напредък.

 

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

Виж още