Алергия или сърбеж от ужилване от насекомо – кое от двете има кучето ми?

куче сърбеж Снимка: iStock

С ърбежът (пруритус) е една от най-честите причини, поради които собствениците на кучета посещават ветеринарния си лекар.

Защо кучето ми се чеше?

Възпалението на кожата в медицината се нарича дерматит. Именно това най-често причинява интензивно чесане при кучетата. Два от най-често срещаните видове дерматит са алергичен и паразитен. 

куче сърбежСнимка: iStock

Алергичният дерматит най-често бива причинен от алергии – сезонни, хранителни и др., докато паразитният е свързан с ухапвания или ужилвания от насекоми или контакт с техните секрети (факалии, слюнка и тн.).

Dogsandcats.bg

Тъй като както алергичният, така и паразитният дерматит си приличат в клиничните признаци, които предизвикват, посещението при ветеринарен лекар за преглед и консултация е задължително, за да се извърши оценка, да се постави диагноза и да се предпише най-подходящото лечение. 

Как можем да разберем разликата между алергия и ухапване/ужилване?

  • Алергичен дерматит

Кучетата, които имат алергичен дерматит (кожна алергия), обикновено проявяват симптоми, свързани с конкретен алерген. Може да е конкретен сезон или определена храна, например. Обикновено сред четириногите сезонните алергии се считат за най-разпространени, като те се обострят най-вече през лятото и есента. Въпреки това в регионите, където е характерно топло и/или влажно време, те могат да се появяват целогодишно. Цъфтящи растения и цветя, треви, плевели и дървета – всички те допринасят за сезонните алергии. 

куче сърбежСнимка: iStock

Несезонните алергии от друга страна, най-често могат да бъдат причинени от прах, плесен, химикали (освежители за въздух, почистващи препарати) и тн. 

Важно е да отбележим, че макар кучетата най-често да страдат от алергии, свързани с фактори от околната среда, алергичните реакции към храна все пак не са изключени. Те могат да са към определени протеини (говеждо, млечни продукти, пиле) и/или зърнени храни (пшеница, царевица, ориз и др.).

Кучета, страдащи от алергичен дерматит, могат да усещат дискомфорт по цялото си тяло, най-често – под мишниците, ушите, краката, слабините, муцуната около очите и ануса. Сред останалите видими признаци са косопад, зачервяване, образуване на корички, секрет, промени в пигментацията (най-често хиперпигментация), удебеляване на кожата.

куче сърбежСнимка: iStock

  • Паразитен дерматит

Някои кучета са изключително чувствителни към усещането след ухапване от насекомо и имат непоносимост към алергена в неговата слюнка/отрова. Бълхи, кърлежи и други хапещи или жилещи насекоми - всички те могат да причинят леко до тежко възпаление.

Най-често кучетата дъвчат, ближат или се чешат в резултат на дерматит, който има алергична или паразитна причина. Освен това, съществуват различни модели на сърбеж в зависимост от мястото, където домашният ви любимец е ухапан/ужилен, вида на насекомото и/или чувствителността към слюнката или отровата му. Нека се съсредоточим върху някои най-често срещаните паразита по кучетата: бълхи, кърлежи и акари.

куче сърбежСнимка: iStock

1. Бълхи

Бълхите обикновено се събират около главата, шията, ингвиналната област, основата на опашката и перинеума. Това са и местата, които можете да забележите домашния си любимец да чеше най-отривисто. 

Слюнката на бълхите е много алергенна, така че само едно ухапване може да причини алергичен дерматит, който да предизвика сърбеж не само около засегнатото място, но и по цялото тяло на животното. 

2. Кърлежи

Кърлежите са пълзящи паразити, които се закачат за паднали листа, високи треви и други повърхности на околната среда, а оттам – се прехвърлят върху кучетата ни. Сред любимите им места по вашия домашен любимец, са главата, лицето, ушите – като цяло, всички обърнати настрани части на тялото и крайниците. 

куче сърбежСнимка: iStock

Подобно на бълхите, кърлежите също имат нужда от кръв, за да оцелеят. Ето защо при ухапването им се създава възпаление, което може да се влоши в зависимост от времето, през което кърлежът остане прикрепен към тялото на гостоприемника си. Освен това, има и риск да възникне вторична бактериална инфекция около засегнатото място, което ще доведе до допълнително дразнене и сърбеж.

3. Акари

Акарите като крастата (Sarcoptes, Demodex и др.) са микроскопични насекоми, които се забиват дълбоко в слоевете на кожата на животното, за да се хранят и живеят. Това води до възпаление и вторични инфекции (бактерии, дрожди и др.).

куче сърбежСнимка: iStock

Кожните лезии в следствие на крастата могат да се появят по цялото тяло на кучето, но най-често засягат подмишниците, слабините, крайчетата на ушите и областите с малко косми (лакти и др.). Подуване, зачервяване, загуба на коса, образуване на корички, изтичане или други лезии могат да се появят вторично след краста при кучета.

Кой е най-добрият начин за предотвратяване на повторна поява на дерматит?

Вие като стопанин играете решаваща роля в предотвратяването на неприятните усещания, които кучето ви може да изпита след ухапвания от бълхи и кърлежи, както и от последвалия алергичен дерматит. 

куче сърбежСнимка: iStock

Превенцията е ключова. Минимализирайте експозицията на кучето си, като не му позволявате достъп до места, където може да има по-висок риск да хване бълхи и кърлежи – гористи местности, кучешки паркове, детски градини, развъдници и тн. Редовно обезпаразитявайте животното и не забравяйте да се консултирате с ветеринарния си лекар, тъй като всяко четириного има своите уникални нужди. 

Вижте още: 

6 най-чести грешки, които правим при обезпаразитяването на кучето си

Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

 

 

Виж още