Да помогнем на кучето да се върне към обичайната рутина след празниците

куче Снимка: iStock

Н адяваме се, че сте прекарали добре Великденските празници, събрали сте се с близки и приятели, пътували сте… Възможностите, когато на лице имаме поредица от почивни дни, са много и различни. Независимо обаче, дали сте избрали да посетите роднини извън града или самите вие да си подарите екскурзия, празниците със сигурност имат една способност – да объркат обичайния график на домашния ни любимец. 

Знаем, че за кучетата е от голяма важност да имат ежедневна рутина – да знаят какво и кога им предстои през деня. Това им дава спокойствие, комфорт и сигурност. За това и любимото ви четириного приятелче може да има нужда от вашата помощ, за да влезе „обратно в ритъм“. След като, разбира се, влезете и самите вие! 

кучеСнимка: iStock

Вижте някои полезни неща, които можете да направите, за да помогнете на косматия си другар да се върне по-бързо към обичайната си рутина. 

Dogsandcats.bg
  • Вижте нещата от „кучешката перспектива“

Както споменахме,

кучетата се чувстват най-сигурни, когато следват график. С гости, които тайно им дават лакомства под масата, нарушени модели на сън, хранене и разходка, пътуване далеч от всичко познато… На практика всичко, с което е свикнало животното, е обърнато с главата надолу. 

Дори и домашният ви любимец да е свикнал и да обича да идва с вас на екскурзии, ще му отнеме поне няколко дни с последователен график, за да се върне към обичайното си поведение. Както при всяка промяна, и тук ще има нужда от време за приспособяване, което ще изисква известно търпение и може би – малко допълнително внимание от ваша страна. 

кучеСнимка: iStock

Подгответе се психически, че докато се върне към обичайната си рутина, домашният ви любимец може да прояви различно поведение: да лае повече, да не ви слуша както обикновено, да дъвче премети или да отказва да се храни. Тези поведенчески признаци не бива да ви тревожат – структурата е най-важното за връщането на кучето към стандартния му график. За това е важно да се придържате към нея – ясна комуникация, редовно хранене, упражнения и сън. 

  • Бъдете търпеливи

Вие познавате вашето кученце достатъчно добре, за да знаете, че то никога не се държи по определен начин без причина. За това и търпението е особено важно. 

Ако след празници или пътуване, домашният ви любимец демонстрира „лошо или непослушно поведение“, това значи, че той се опитва да ви съобщи нещо. Може да е разочароващо и дори – озадачаващо да видите как животното с влизането вкъщи отива директно в банята и стои там само, например, но това може би е неговият начин да се почувства отново спокойно у дома. 

кучеСнимка: iStock

  • Реалистични очаквания

Опитайте се да си зададете някои реалистични очаквания, за които да следите през първата седмица от завръщането ви у дома. Имайте предвид, че домашният ви любимец се нуждае от същите неща, за да се приспособи, като самите вас – време и пространство, за да намери своите ритъм, рутина и баланс. 

Помислете да включите кучето в ежедневните си дейности, за да увеличите времето, което прекарвате с него. По-дълга разходка в близкия (познат на животното) парк, половин час повече игра на хвърляне на топка и пръчка... Всичко това ще засили чувството на спокойствие у домашния ви любимец. 

куче вкъщиСнимка: iStock

Опитайте се да си напомните, че първата седмица след празниците – независимо дали животното е било с вас или сте го поверили на грижите на друг, е малко или много „почивна“ що се отнася до косматия ви другар, за това – проявете допълнително търпение към него. 

С правилната комбинация от търпение, постоянство, време и, разбира се, много обич и прегръдки, вашето куче ще намери опората си отново и ще се върне в обичайната рутина за нула време!

 

Вижте още: 

8 забавни активности, чрез които и тренираме кучето си

Какво толкова души кучето по време на разходка

 

Виж още