Гастрит при кучета: Причини, лечение и профилактика

куче болно Снимка: iStock

А ко забележите, че кучето ви повръща прекомерно, то може да се касае за гастрит в следствие на възпалена стомашна лигавица. Понякога гастритът може да е остър, което означава, че има внезапно начало, като например – може да бъде предизвикан от поглъщане на токсични вещества. В други случаи заболяването е хронично, което предполага по-сериозна основна причина. 

Симптомите включват кръв в повръщаното, необичайни изпражнения и намален апетит. Вашият ветеринарен лекар може да извърши серия от тестове за диагностициране на гастрита, независимо дали формата му е остра или хронична, след което да назначи лечение. Прогнозата зависи от това какво го е причинило, пишат от SprucePets.com.

куче болноСнимка: iStock

Какво е гастрит?

Гастритът е възпаление на стомаха и лигавицата му, обикновено характеризиращо се с епизоди на повръщане и/или липса на апетит. 

Dogsandcats.bg

Когато функционира нормално, лигавицата на стомаха предпазва от киселини, детергенти, бактерии, промени в температурата и възстановява увредената тъкан. Както споменахме – гастритът може да бъде остър, с внезапна поява на симптоми, или хроничен – когато проявите му са постоянни и изискват по-обстойна диагностика. 

куче болноСнимка: iStock

Когато лигавицата е възпалена, тя не може да предпази стомаха на кучето от вредни, чужди вещества, което води до затруднен стомашно-чревен отговор. Драненето на стомашната лигавица може да доведе до увреждане поради стомашните киселини, изразяващо се най-често с повръщане. Ако не се лекува, гастритът може да доведе до язви и инфекция. 

Симптоми на гастрит при кучета

Симптомите на гастрит обикновено са разпознаваеми от стопанина, тъй като причиняват невероятно неудобство за животното. Най-яркият признак е интензивното повръщане, съчетано с необичайни изпражнения, намален апетит, болки, летаргия и повишена жажда. Ако подозирате, че вашият домашен любимец има гастрит, незабавно посетете ветеринарния си лекар. 

  • Повръщане

Основният симптом на гастрит е повръщането. То може да варира по тежест и честота. Обичайно то изглежда по-различно от лек случай на стомашно разстройство, тъй като е черно, кърваво, пенесто или съдържащо жлъчка. Ако гастритът на домашния ви любимец е в резултат от ядене на нещо, раздразнило стомаха на животното, храната или чуждото вещество също могат да се появят в повърнатото.

куче болноСнимка: iStock

  • Ненормални изпражнения

Гастритът може да накара кучето ви да отдели кръв в изпражненията си, които вероятно ще бъдат под формата на диария. Понякога те могат да бъдат и катранени или с черен цвят. Ако забележите кръв в екскрементите на четириногия си другар, незабавно посетете ветеринарния си лекар, тъй като това може да е симптом и на синдром на хеморагична диария. 

  • Намален апетит

Вашето куче може да няма апетит (анорексия), ако страда от гастрит, което може да го накара да се държи летаргично. В допълнение към повръщането, намаленият апетит може да доведе до загуба на тегло.

  • Болки

Гастритът може да причини силни коремни болки при кучетата, което да ги накара тялото на питомеца ви да застане под странен ъгъл. Най-често – животното извива гърба си в опит да облекчи дискомфорта, а стомахът му може да е нежен на допир.

куче болноСнимка: iStock

Причини за гастрит

Острият гастрит е често срещан проблем при кучетата. Повечето случаи са причинени от диетична недискретност или казано с други думи – животното е изяло нещо, което не трябва.

Чуждо вещество или предмет: Ако домашният ви любимец е изял чужд, нехранителен продукт, това може да възпали стомашната му лигавица и да причини гастрит. Това включва поглъщане на дрехи, камъни, пластмаса, кости и хартия.

Храна: Някои храни не са препоръчителни за кучета, тъй като консумирането им може да доведе до гастрит. Това включва грозде, авокадо, шоколад, ядки и кокос. 

Понякога, дори кучето ви да не е изяло нещо вредно, излишъкът от обичайната му кучешка храна може да причини възпаление и гастрит. Може да откриете и, че четириногото е алергично към някоя от съставките в храната му, което може да причини повтарящо се възпаление, водещо в последствие до хроничен гастрит. 

куче болноСнимка: iStock

Поглъщане на токсини: Ако домашният ви любимец е погълнал нещо токсично, съдържащо опасни химикали или човешки лекарства, може да развие гастрит. Освен това някои растения са токсични за кучетата и могат да причинят възпаление на стомаха, като нарциси, камбанки и лалета.

Системни заболявания: Някои заболявания, които не са свързани с поглъщането на вредни вещества, могат да причинят вторичен гастрит. Състояния като панкреатит, чернодробно заболяване, вирусна или бактериална инфекция.

Диагностика на гастрит при кучетата 

Както споменахме, клиничните признаци на гастрит включват повръщане, липса на апетит и/или коремни болки. Щом заведете кучето при ветеринарния си лекар, той ще диагностицира заболяването на база различни фактори, ще направи рентгенова снимка, кръвни изследвания, анализ на урината и ще вземе проба от изпражненията въз основа на първоначалната предоставена от вас информация. 

Лечение и профилактика

След като ветеринарният ви лекар идентифицира възпалителният агенти, той ще бъде елиминиран от диетата на вашето куче или ще бъде направен физически недостъпен за него. 

куче болноСнимка: iStock

Голяма част от случаите на остър гастрит изискват само лечение на симптомите и могат да преминат без обширна медицинска намеса. Специалистът може да посъветва да не храните домашния си любимец в продължение на 24 до 48 часа, а след като повръщането спре, захранването да започне само с леки, лесно смилаеми продукти. Ако това не е достатъчно, лекарят ви може да назначи антибиотично лечение и медикаменти против повръщане. Ако причината за гастрита се дължи на по-тежко, основно заболяване, планът за лечение ще върви паралелно за справяне с първичното медицинско състояние и вторичния гастрит.

Единственият начин да предотвратите остър гастрит при кучето си е да направите всичко възможно, за да сте сигурни, че животното не поглъща нещо вредно. Не бъдете твърде строги към себе си – дори и да правите всичко правилно, домашният ви любимец все пак може да развие гастрит и невинаги конкретната причина за това е ясна. 

Добрата новина е, че прогнозата за кучета с остър гастрит е добра, докато тази за четириногите, при които той е хроничен зависи от основната причина, която го е отключила. Бързото и подходящо лечение са от съществено значение. 

Как да предпазя кучето си от гастрит?

Ако гастритът е хроничен, той не може да бъде предотвратен. Основното, което можете да направите, за да го избегнете, е да внимавате какво влиза в тялото на вашето куче. Не купувайте стайни растения, за които знаете, че са отровни за четириногите и дръжте токсичните храни далеч от тях.

Колко време е нормално моето куче да повръща?

Ако кучето ви повърне веднъж или два пъти, а след това спре за няколко дни, вероятно не страда от гастрит. От друга страна, ако е повръщало от седем до четиринадесет дни, посетете ветеринарният си лекар, за да провери състоянието на животното. 

С какво да храня кучето си, след като спре да повръща?

След като кучето ви спре да повръща, вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча лека диета, включваща храни като варен ориз и бяло пилешко месо.

Виж още