Голямо куче в малък апартамент – мисия възможна

мастиф Снимка: iStock

К учетата са много адаптивни животни, които са в състояние да се нагодят към различни ситуации. Най-вероятно това е и една от причините да са ни най-добри приятели и да ни търпят толкова дълго! Всички домашни любимци, независимо дали са големи или малки, имат нужда от различни грижи, но да живееш с голямо куче в малко пространство е едно от предизвикателствата, с което мнозина стопани се сблъскват.

Бързаме да ви успокоим – макар да е малко трудно, това е не само възможно, но и абсолютно постижимо. С подходящо обучение и грижи големите четириноги могат да бъдат прекрасни спътници, които да се чувстват комфортно дори и в по-малки апартаменти. 

кучеСнимка: iStock

Вижте няколко съвета, които ще улеснят ежедневието и на вас, и на големия ви домашен любимец

  • Редовни разходки и тренировки 

Дневната доза физическа активност и упражнения са от ключово значение за щастливия и хармоничен живот на голямото ви куче, независимо дали живеете в студио, малък апартамент или къща. Казано с други думи: умореното куче е добро и спокойно. 

Dogsandcats.bg

Ветеринарните лекари са категорични, че

представителите на повечето едри породи се чувстват добре, независимо каква квадратна площ обитават (разбира се, с някои изключения), стига да задоволявате критичната им нужда от движение и да имат възможност да изразходват енергията си.

От колко време за разходки и упражнения има нужда вашето голямо куче зависи от породата, възрастта и здравословното му състояние. Важно е да отбележим, че качествената физическа активност не включва само кратко излизане, за да свърши животното нуждите си – дори и да го правите по няколко пъти на ден. За това – преценете добре, повечето големи породи кучета имат нужда от минимум час два пъти на ден, а разходката трябва да включва бягане, игри и като цяло – да позволи на животното да се измори качествено. Ако не можете да предоставите тези възможности, помислете да наемете човек, който да го прави вместо вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Ангажирайте вниманието на кучето у дома

Упражненията не се ограничават само до страхотно прекарване на открито. Намерете дейностите и вкъщи, чрез които да поддържате кучето си активно – все пак има дъждовни и студени дни, които не предполагат продължителни разходки в парка, нали?

Заложете на различни играчки, забавлявайте се с криеница, гонене на топка… Бъдете креативни!

  • Създайте ежедневна рутина и се придържайте към нея

Кучетата са създания на навика. Създайте на домашния си любимец график, който включва време навън, време за хранене, за упражнения и игри. И го поддържате всеки ден в точните за различните дейности часове. Вашият космат другар скоро ще възприеме ежедневната си рутина и това ще го направи по-спокоен и уверен, защото ще знае какво го очаква.

голямо кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви има нужда от свое място 

Поставете леглото на домашния си любимец в някой ъгъл, сложете няколко възглавници, одеяло или дори – някоя ваша мека дреха. За вас може да е нищо работа, но за кучето ви това ще се превърне в неговото кътче, където да си почива и подремва сладко докато ви няма. 

Допускането до мебелите също ще помогне на животното да не се усеща толкова затворено във вашия малък дом. Просто се снабдете с подходящо покривало, за да ги защитите. 

  • Заложете на подходящата порода

Кои големи кучета биха се насладили най-много на вашето малко жилищно пространство? Да, факт е, че почти всички четириноги могат да се приспособят, но също така е вярно, че има и такива, за които животът в апартамент като цяло е по-приятен, независимо от квадратурата му. Тук включваме работните кучета-пазачи като Мастиф, Английски и Френски булдог, Басет, както и хрътките (Грейхаунд, Италианска хрътка или Уипет).

голямо кучеСнимка: iStock

  • Най-добрите породи кучета за апартамент – бдителни, но тихи

Шумните кучета и животът в апартамент не се изключват взаимно, но ако искате да не си навлечете гнева на съседите, които също като вас ще бъдат алармирани от животното за всички посетители или натрапници, помислете за тиха, но бдителна порода четириного. 

  • Бъдете реалисти по отношение на голямото си куче

Добре е да сте подготвени за възможни злополуки, съпътстващи живота с по-голямо куче. Например, ако жилището ви е малко, но за сметка на това – претрупано с вещи, опасностите, свързани с непохватностността на животното са неизбежни – ентусиазираното размахване на опашка, например, невинаги се съчетава добре с финото стъкло на декоративните чашки за кафе на масичката в хола ви. 

голямо кучеСнимка: iStock

Имайте предвид, че макар да е „мисия-възможна“, не всяко голямо куче се чувства добре в града, независимо дали става въпрос за малко или голямо пространство. Някои четириноги не понасят шума и тълпите, докато други просто имат нужда от повече ежедневни упражнения, които ще ви бъде трудно да им осигурите в градски условия. 

Сред важните съображения, които да вземете предвид, наред с логистиката, включват твърде гласовити четириноги, както и такива със силно изявено териториално чувство – за тях няма разлика между апартамента и обществения коридор в блока ви, например. Всичко това са важни моменти, за които следва да помислите още преди да решите да си вземете куче. Било то голямо в малък апартамент или малко – в голям. 

 

Вижте още:

Как да решим колко голямо куче да си вземем

На каква възраст кучетата спират да растат

Виж още