Изстиват ли лапите на кучетата, когато навън е студено?

куче студ Снимка: iStock

В ъпреки че може да мислим, че кучетата ни са по-издръжливи на студеното време поради дебелите им космати палта, добре е да помним, че не цялото им тяло е покрито с козина. Лапите на домашните ни любимци са голи и незащитени, а те са единствената част, която влиза в директен контакт със студената или замръзнала земя. 

Как студеното време се отразява на кучетата?

Истина е, че кучетата са по-малко уязвими към екстремните метеорологични условия спрямо хората, но все пак съществуват определени рискове, свързани със студеното време. 

куче студСнимка: iStock

Вижте още: За какво да внимаваме при разходката на кучето си, когато температурите навън са под нулата

Dogsandcats.bg

Подобно на хората, кучетата имат индивидуален праг на устойчивост на определени метеорологични условия, а факторите, които влияят на тази толерантност са различни:

  • Тип порода

Някои породи произхождат от северни райони с целогодишно ниски температури. По-популярните от тях - Сибирско хъски, Аляски маламут, Самоед и Нюфаундленд, имат по-висока толерантност към по-студено време в сравнение с други свои събратя.

  • Дебелина на козината

Дебелината на козината на кучето играе решаваща роля за прага. му на устойчивост при студ. Четириногите с по-дебела и по-дълга двойна козина, съвсем естествено, са по-добре подготвени за по-ниски температури. 

  • Размер и тегло

По-големите кучета задържат телесната си топлина по-добре от по-малките си събратя. Друга причина (освен че изстиват по-бавно), поради която по-едрите четириноги са по-издръжливи на минусови температури е, че телесните им мазнини са отличен изолатор.

куче студСнимка: iStock

  • Възраст

Малките и по-възрастните кучета по-трудно регулират телесната си температура, поради което не се препоръчва да прекарват дълго време навън през зимата.

  • Здраве

Кучета с компрометирана имунна система или диагностицирани с основни заболявания също имат проблеми с регулирането на телесната си температура.

Изстиват ли лесно лапите на кучетата?

Може би сте забелязали, че кучето ви сякаш няма проблем да ходи по студения бетон или замръзналата трева навън? За разлика от останалата част на тялото на животното, което е покрито с козина, лапите му са изложени изцяло на студената земя.

куче студСнимка: iStock

Според проучване, цитирано от Американския киноложки клуб, което включва разглеждане на лапите на четири възрастни кучета под сканиращ електронен микроскоп, кучетата изглежда не усещат студа с лапите си, въпреки че те не нямат защитата, която козината осигурява на останалата част от тялото им. Как се случва това?

Благодарение на специфичната структура на възглавничките на лапите им! При хората, когато сме изложени на ниски температури, се получава вазоконстрикция в крайниците с цел да се намали притока на кръв и последващата загуба на топлина. Така се гарантира, че кръвта, връщаща се към останалата част на тялото ни, не се охлажда прекомерно. Учените са установили, че при кучетата артериите, доставящи кръв към подложките на лапите, са свързани с фина мрежа от малки вени или венули. Така че тази система по същество действа като противоточен топлообменник.

Какво означава това? Когато топлата кръв достигне до лапите на кучето ви през артериите, топлината се прехвърля към венулите, които са свързани с тях, като по този начин се гарантира, че тя ще запази температурата си, преди да се върне в останалата част на тялото на животното.

куче зимаСнимка: iStock

Противоточната система за топлообмен предотвратява охлаждането на тялото и гарантира, че температурата на лапите на четириногото ще се запази в разумните граници. Любопитно е, че този метод на запазване на телесната топлина в крайниците, се среща и при други животни. При антарктическите пингвини– за запазване на топлината на краката и крилата им, както и при делфините, които използват система за топлообмен в перките си.

Да, работният механизъм зад лапите на кучетата е малко по-сложен, отколкото бихме могли да си представим. Но след като го опишем с прости думи, можем да добием представа как тялото на домашния ни любимец успява да задържи достатъчно топлина в лапите си. 

В заключение, препоръчваме ви след всяка разходка през зимата да почиствате внимателно лапите на кучето си с топла кърпа и да нанасяте (при нужда) овлажняващ балсам или масло, за да предотвратите рани и напуквания. И въпреки че кучетата имат способността да задържат топлина в лапите си, все пак се препоръчва да избягвате дългите разходки при особено студено и мразовито време.

куче зимаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да заравят нос в снега?

6 очарователни причини защо кучетата обичат да се въргалят в снега

Виж още