Как 10 от най-популярните породи кучета са получили имената си

Голдън ретривър Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога как породите кучета са получили имената си? Някои от тях са толкова уникални, че ни е трудно да си представим как изобщо са възникнали, докато при други нещата са далеч по-разбираеми и логични. 

Водени от любопитството си, събрахме за вас 10 от най-популярните породи кучета по цял свят, за които да разберем как да получили имената си. Вярваме, че и за вас ще бъде интересно да добавите още един факт към неповторимата личност на домашния си любимец!

Лабрадорите първоначално са отглеждани като кучета за лов – тяхна задача е било да извличат отстреляните птици от водата и да ги носят на стопанина си. Тъй като породата произхожда от Канада, смята се, че това се е случвало в Лабрадорско море (или море Лабрадор) – намиращо се в крайната северозападна част на Атлантическия океан, разположено между остров Нюфаундленд на юг и полуостров Лабрадор на запад, откъдето тези кучета получават името си.

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Немското овчарско куче има доста ясно име, което отразява и работата, за която породата е селектирана. Макар в миналото да е използвано главно за паша на овце и добитък, днес това четириного е далеч по-популярно в ролята си на верен домашен любимец, охрана и защитник на дома и семейството си. Днес рядко ще видите Немски овчарки на полето, тъй като породата се е превърнала в универсално куче, изявяващо се в различни области и справящо се с разнообразни задачи.

Немска овчаркаСнимка: iStock

Друго ловно куче, отглеждано за извличане на водни птици, Голдъните са родом от Шотландия. Въпреки че за произхода на името им няма много публикувана информация, спекулира се, че е възникнало просто като начин да се опише кучето, което днес е предпочитан домашен любимец в семейства по целия свят.

Голдън ретривърСнимка: iStock

Бигълът е средна порода, използвана за проследяване на плячка като зайци и елени. Породата идва от Англия, а точният произход на името не е ясен, въпреки че има редица предположения. Някои смятат, че за основата му са използвани френските думи „begueule“ или „beugler“, които означават съответно „отворено гърло“ и „да виеш (ревеш)“. Други възможности включват думата „beag“, означаваща „малко“, която идва от староанглийския, келтския и френския език.

бигълСнимка: iStock

Днес наричаме Английският булдог с това име, тъй като първоначално това куче е било използвано за примамка на биковете – вече отдавна (за щастие) – забранен кървав спорт, в който четириногите са изпращани срещу вързан бик, за да го раздразнят. 

английски булдогСнимка: iStock

Този малък териер идва от Йоркшир, Англия и това е дало и името му. Въпреки че често ги виждаме да седят в скута на стопаните си или те да ги разнасят насам-натам, в миналото тези дребосъци са отглеждани за лов и убиване на плъхове.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Боксерите са немска порода, за която мнозина смятат, че е получила името си от склонността на представителите й да стоят на задните си крака и да се „боксират“, докато играят. Историците и почитателите на породата обаче, са открили и исторически доказателства, че „Боксер“ може би всъщност е погрешно преведена версия на немска дума, използвана за описване на породата в миналото.

БоксерСнимка: iStock

Въпреки че първоначално са отглеждани като ловни кучета в Германия, трите разновидности на Пудела официално са стандартизирани във Франция. В основата на името им е немското „Pudelhund“ или „куче, което не се бои от водата“. 

ПуделСнимка: iStock

Името на тази немска порода е свързано с произхода и целта на създаването й. Първоначално са ги наричали „Rottweiler Metgerhund“ или „кучето на месарите Ротвайл“ – немският град, където възникват и където са използвани за охрана на добитък, както и теглене на колички с месо до пазарите. 

Дакелите са немска порода, чието име в превод означава „язовско куче“. Това се дължи на факта, че първоначално тези четириноги са отглеждани за лов на язовци и други дребни животни, обитаващи дупки. Дакелите са с къси крака и дълго тяло, така че могат да надушат, преследват и да се проврат в дупката на потенциалната си плячка, за да я накарат да излезе от нея. 

ДакелСнимка: iStock

 

Виж още