Как твърде продължителната игра на донасяне може да нарани кучето ви

куче топка Снимка: iStock

И грата на хвърляне и донасяне е любима на много кучета. И макар да сме далеч от идеята да поставяме ограничение на едно от най-предпочитаните забавления за четириногите по целия вят, все пак е добре да знаете кога „играта може да загрубее“ – образно казано. Или с други думи – след колко рунда на донасяне на топката, фризбито или пръчката, е по-добре да я прекратите. 

куче топкаСнимка: iStock

Защото, както се оказва, тази популярна игра може да причини повече вреда, отколкото полза за здравето на домашния ви любимец. 

От повтарящи се наранявания до странни злополуки и дори някои заболявания – има скрити опасности с всяка следваща топка, която косматият ви другар гони.

Dogsandcats.bg

Разбира се, идеята не е да спрете да играете на донасяне напълно, а по-скоро да знаете кога е добре да намалите темпото. Ето защо:

Има ли такова нещо като твърде много игра?

Въпреки че много кучета буквално полудяват от ентусиазъм при играта на хвърляне и донасяне, като отговорен стопанин ваша задача е да следите внимателно четириногия си другар, за да сте сигурни, че не се натоварва твърде много, приближавайки се до точката на изтощение или нараняване. Твърде многото кръгове на донасяне могат да имат отрицателни ефекти върху психическото здраве на четириногото, така че следете за признаци на стрес и преумора, пишат от Burgess Pet Care.

куче топкаСнимка: iStock

Признаците на стрес и изтощение при кучетата изглеждат така:

 • Разширени зеници
 • Учестен пулс
 • Задъхване/ хипервентилация
 • Липса на контрол на импулсите
 • Треперене или тракане със зъби
 • Вокализация
 • Скачане/замръзване на място

Ако домашният ви любимец многократно е изложен на високи нива на стрес, дори и той да е положителен като вълнение, хормоните, които се освобождават в тялото му могат да имат дълготрайни последици, включващи диабет или бъбречно заболяване, информират от LakeCross Veterinary. 

куче топкаСнимка: iStock

Мислете за това като за още една причина, поради която трябва да запазите игрите на хвърляне и донасяне за специални поводи или поне – да не ги практикувате всеки ден за дълги периоди от време. 

Мога ли да нараня кучето си, докато играем на донасяне?

Психичното здраве не е единствената грижа, когато става въпрос за една от любимите игри на кучетата ни. Редица наранявания могат да се случат, независимо дали са последствие от странен инцидент или с течение на времето. А понякога може дори да не забележим, тъй като четириногите са истински стоици що се отнася до това да прикрият рана или болка. 

Скриването на нараняването помага на животните да не изглеждат слаби или уязвими в дивата природа. И въпреки че това не е проблем на повечето четириноги днес, инстинктът им все още е толкова силен.

куче топкаСнимка: iStock

Когато играта на донасяне стане твърде вълнуваща, а животното се превъзбуди, могат да се случат редица злополуки като наранявания, изкълчвания или счупвания на пръстите на краката… Кучешкият рехабилитатор Каролин Макинтайър споделя, че редовно има четириноги пациенти, които са пострадали по време на игра, а най-честите травми включват:

 • Повтарящи се наранявания
 • Разкъсвания на черепни кръстосани връзки
 • Травми на пръстите на краката
 • Наранявания при удар
 • Убождания
 • Забити трески
 • Счупени кости

Разкъсванията, разтяганията и стрес факторите са по-склонни да се появяват като резултат от дълги игри на донасяне, вместо от по-кратки сесии. Част от тези наранявания, случващи се постепенно, могат да бъдат трудни за забелязване, но ако внимателно наблюдавате домашния си любимец, ще можете да ги индикирате, преди да се превърнат в основен, дългосрочен проблем. 

куче топкаСнимка: iStock

Изтощението и топлинният удар също са често срещани проблеми при дългите игри на донасяне, особено през лятото. Можете да намалите рисковете като поддържате най-добрия си приятел хидратиран и не играете активно през най-горещите часове от деня. 

Защо кучето ми леко накуцва след игра на хвърляне и донасяне?

Накуцването може да е симптом на редица наранявания – от артрит до трески или счупен крак. Освен ако не сте ветеринарен лекар, то няма как да знаете точно какво се случва. Разбира се, един бърз поглед върху домашния ви любимец може да ви насочи, но не бива да пропускате консултацията с ветеринарен лекар. 

куче топкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да научим кучето да носи предмети

Какъв стил на игра има вашето куче

Виж още