Как четенето на кучето помага на детето да се учи

дете куче Снимка: iStock

Н евинаги е лесно да развием у децата си любов към четенето, нали? Да накараш малчуганите да се наслаждават на прелистването на страниците на книга, вместо да се занимават с любимите си играчки… Е, това може да се окаже (понякога) истинско предизвикателство, за това и може би ще се изненадате да научите, но кучето ви може да е от помощ!

Джил Стийл, докторант в университета в Единбург, провежда проучване за влиянието на четенето на глас на домашния любимец, като спомагащо засилване и промяна на нагласите на малките деца спрямо това занимание. За целите на експеримента е включен и Арчи, нейният Лабрадудъл. 

дете кучеСнимка: iStock

Подарете на кучето си книга!

И така, в какво се състои любопитния експеримент на Джил Стийл: В продължение на четири седмици деца от три начални класа в Шотландия (еквивалента на трети клас у нас), е трябвало да четат на глас на Арчи произволно избрана от тях книжка. Целта на изследователката била да проследи отношението на хлапетата към самото четене, както и как се чувстват (благосъстоянието им) по време на тези занимания.

Dogsandcats.bg

Според Стийл, нещата са съвсем прости: „Четенето на кучето е процес, при който детето се чувства абсолютно оценено, тъй като вниманието на животното е насочено изцяло към него“, казва тя, цитирана от Dogtime.bg.

дете кучеСнимка: iStock

След края на експеримента по-голямата част от малките участници в него споделили, че се чувстват по-малко тревожни и притеснени да четат на животното, отколкото в случаите, когато го правят пред свои приятели или в класната стая. Те изтъкнали, че самото четене им доставя по-голямо удоволствие, отпускат се по-лесно и дори да не са сигурни как се произнася дадена дума, не изпитват смущение – тоест придобиват увереност от самото четене. И как, бихме добавили ние, да бъде иначе – все пак кучето е внимателен, любящ и неосъждащ слушател, нали? 

Стийл изтъква още, че всяка седмица децата нямали търпение да доведе Арчи, за да му почетат. А някои от тях дори се упражнявали допълнително сами вкъщи, за да се подготвят за следващия път, когато ще се срещнат със своя четириног приятел. 

Ползите от четенето на кучето

Въпреки че този тип инициативи се считат все още за твърде иновативни и подобен подход не среща (все още) масово приложение, то това не отказва Стийл. През 2021 година докторантът публикува статия, в която са включени мненията по въпроса на 253 учители, получени на база онлайн проучване. Впечатляващите и категорични 84,2% от тях смятат, че четенето на глас на куче безспорно може да намали стреса, а 60,9% са на мнение, че подобрява уменията на децата, прави ги по-уверени в себе си и ги кара да четат по-често. 

дете кучеСнимка: iStock

Не само това, но и преподавателите, независимо един от друг, разбира се, споделят, че

четенето пред домашните любимци може да помогне на хлапетата да преодолеят страховете си и като цяло да бъде полезно за образованието им в дългосрочен план.

Това е особено подходящо и за деца със специални нужди, изтъкват още участниците в анкетата. 

Въпреки че има известни предизвикателства, свързани с безопасността и времето за подготовка, които този тип занятия изискват, изглежда, че кучешките ни другари освен най-добри приятели в игрите, могат да са редом до децата и в процеса на учене, помагайки им да напредват и оформяйки у тях желание за четене. А ние можем само да се надяваме, че подобни занимания ще придобиват все по-голяма популярност!

дете и кучеСнимка: iStock

Вижте още:

7 вида работни кучета и как помагат на хората

7 правила за взаимодействие със служебни кучета

Виж още