Как да храним две кучета без да възникне конфликт

две кучета Снимка: iStock

А ко отглеждате повече от едно куче в семейството, времето за хранене може да бъде хаотичен и дори – проблемен момент. Може да се усетите, че сякаш имате нужда от рефер, защото домашните любимци се надпреварват да крадат храна от чуждата купичка, не се изчакват, често възникват и конфликти, включващи ръмжене, криене на лакомства и тн. 

В резултат на това поведение на кучетата времето за хранене може да бъде стресиращо – както за собствениците, така и за самите четириноги. За това – предлагаме ви някои техники, които да приложите ако се намирате в подобна ситуация.  

  • Създаване на рутина

Важна част от развитието на здравословните взаимоотношения между две кучета по време на хранене, е създаването на рутинни действия. Навиците са много важни за домашните любимци – това са неписаните правила, които те се учат да следват.

кучета се хранятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първата стъпка е да фиксирате определен час, когато да се случват храненията, вместо животните постоянно да имат налично нещо за ядене в паничките си. Създавайки последователно време за закуска и вечеря, вие ще можете да съсредоточите обучението и да гарантирате безопасността и на двете кучета, като ги наблюдавате. 

Най-лесният начин да разрешите конфликт между две четириноги по време на хранене, е да предотвратите той да се случи изобщо. Можете да го направите, като се уверите, че вашите домашни любимци не са в позиция, в която чувстват, че трябва да се състезават за ценния ресурс (храната си), защото именно това води до напрежение или прояви на агресия. 

  • Отделни пространства

По същия начин, по който не бива да позволявате на децата си да пречат на домашния любимец, докато се храни, така е важно да предотвратите и двете ви кучета да си пречат едно на друго, докато похапват вечерята си. Не позволявайте на животните да се приближават едно към друго, докато ядат. Ако едното четириного приключи със съдържанието на паничката си първо – погрижете се да не се бута и опитва да се „почерпи“ и от храната на другото куче. 

две кучетаСнимка: iStock

За да създадете и поддържате здравословни навици и взаимоотношения между домашните любимци, уверете се, че се хранят отделно. Всяко животно следва да има свои купички за храна и вода, като най-добре е те да са разположени на различни места в дома ви. Колкото по-далече – толкова по-добре, защото така си гарантирате, че животните няма да имат усещането, че трябва да защитават храната си или да я поглъщат прекалено бързо. Това ще им позволи да се чувстват по-комфортно и да похапват по-бавно, което пък е по-добре за храносмилането им.

Помнете –

колкото и добре да се разбират две кучета и да могат да се хранят спокойно в една стая, важно е всяко от тях да има своя зона, където купичката му се поставя по време на хранене. 

  • Задайте граници

Освен че всяко куче следва да има свое място, на което – в определен час отива, за да се храни, не се страхувайте да създавате (ако се налага) и физически граници между животните по време на закуска/вечеря. Лесен начин да направите това е да ги храните в различни стаи на дома си, като затваряте вратите, докато те приключат. 

две кучетаСнимка: iStock

Повечето животни са адаптират бързо към ежедневната рутина, свързана с времето за хранене и ще видите, как бързо ще започнат да се насочват към „своята“ зона веднага, щом чуят дрънченето на купичката си, показващо, че е време за вечеря.

  • Потърсете професионална помощ

Създаването на структурирано време за хранене и физическо разстояние между вашите домашни любимци обикновено вършат работа за предотвратяване или облекчаване предизвикателствата по време на хранене. 

Ако въпреки усилията ви, конфликтите продължават, добра идея е да потърсите подкрепа от професионален треньор. Ветеринарният ви лекар може да ви насочи към специалист, който е добре запознат с техниките на положителното подсилване. Той ще наблюдава и оценява взаимодействията между домашните ви любимци по време на хранене и ще ви помогне да създадете персонализиран план за обучението им. 

две кучетаСнимка: iStock

 

Вижте още: 

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

 

Виж още