Как да накараме страхливо куче да ни се довери

страхливо куче Снимка: iStock

И зграждането на доверие и положителна връзка с уплашено куче е процес, който включва обучение и създаване на отношения, базирани на доверие. Целта ви е да покажете на животното, че може да разчита на вас и че не бихте направили нищо, за да го уплашите. Това значи, че трябва да сте готови да предпазите домашния си любимец от ситуации, които го стресират, като работите постепенно с него, за да преодолее страховете си. Не бива никога да го принуждавате или да го поставяте в ситуации, които са неприятни или тежки за понасяне.

Необходимо е да действате само с темпото, с което животното може да се справи, а не с това, което самите вие искате.

За да изградите доверие у плашливо куче, важно е да му осигурите много положителни преживявания, които не са страшни и които то може да понесе. Вие трябва да се превърнете в източник на това, което прави четириногото щастливо и на което се радва. Да сте този, на когото то разчита, че ще осигури безопасността му. Ето няколко начина как можете да подходите, за да постигнете всичко това.

Dogsandcats.bg

страхливо кучеСнимка: iStock

8 начина да се свържете с наплашено куче и да изградите доверие

Има две основни стратегии за изграждане на доверие спрямо куче, което е преживяло стрес или друг вид травма. Бъдете източник на добри (положителни) преживявания, които водят до позитивни емоции за животното, като предоставяне на лакомства, гушкане, игра, спокойствие и нежност.

Не бъдете източник на лоши (страшни) преживявания, които водят до негативни емоции за животното. Понякога това може да се случи несъзнателно, за това избягвайте взиране в него или друг смущаващ език на тялото, силен хаос или изненади.

страхливо кучеСнимка: iStock

  • Не пестете лакомствата

Целта на лакомствата е да накарате едно нервно куче да си асоциира с положителни емоции. Експериментирайте с различни видове, за да видите кои са предпочитаните от вашия питомец – колкото повече му допадат, толкова по-добре. Бъдете щедри с почерпката – вярвате или не, дори самият жест на даване на лакомство събужда добрите емоции, които противодействат на страховете.

Ако кучето е твърде уплашено и не иска да се приближи до вас, за да му дадете лакомството, можете просто да го поставите пред него или някъде, където да го вижда. Така то ще разбере, че му давате нещо любимо, но и, че не оказвате натиск върху него да дойде при вас, за да го вземе. 

  • Насърчавайте го да се занимава с играчките си

Някои кучета действително много обичат играчки, а във възможността сами да се занимават с тях откриват радост и забавление, след като са имали трудни моменти в живота си. Без да притискате животното, просто оставете няколко различни вида играчки около него и вижте от коя се интересува. Ако не започне да играе веднага, не се отказвайте – опитайте отново в бъдеще. Един ден ще бъдете възнаградени за търпението си, виждайки кучето, което радостно ви носи топката си в уста с покана за игра!

уплашено кучеСнимка: iStock

  • Бъдете активни заедно

Някои по-плашливи или наплашени кучета се справят по-добре, ако им се осигурят повече активност и движение. Като начало, можете да опитате у дома, като оставите животното да ви придружава от стая в стая, без да му обръщате особено внимание. Това ще създаде ситуация на ниско напрежение, защото кучето ще се присъедини към вас само, ако самото то го иска. 

  • Бъдете спокойни

Спокойствието е най-добрият лек за страхливите кучета, така че опитайте се максимално да се владеете в присъствието на четириногото. Говорете с успокояващ глас, когато сте около него и избягвайте резки движения. Бъдете нежни при всяко взаимодействие и се движете бавно. Избягвайте да размахвате енергично ръце, докато говорите (нещо, което може да бъде особено трудно за хора, свикнали да включват и жестове в комуникацията си с околните).

страхливо кучеСнимка: iStock

  • Запасете се с търпение

Предишният опит, преживяна травма или стресиращо преживяване – факторите, които могат да повлияят върху възприятията и държанието на едно куче са различни. Продължавайте да приемате домашния си любимец такъв, какъвто е, като уважавате границите и рутината му, вместо да се водите от максимата, че „така правят повечето кучета“. Бъдете търпеливи и нежни. И един ден ще установите, че доверието на кучето към вас е нараснало страховете му.

  • Без изненади

Бъдете предвидими. Ако кучето ви знае какво предстои, то ще може да се справи по-добре с него. Страхливите четириноги, включително тези, които не са общували много с хора, не обичат изненадите. Опитайте се да бъдете максимално предсказуеми спрямо рутината на питомеца си, така че той да знае какво да очаква. Можете да използвате и знаци, така че четириногият ви другар да знае какво го очаква.

страхливо кучеСнимка: iStock

Например, ако се каните да нахраните кучето си, кажете го на глас. Когато чуе определени думи или фрази, които предшестват дадено действие, това помага на животното да се чувства по-сигурно и подготвено. А това засилва доверието му към вас.

  • Съзнателно избягвайте да бъдете плашещи

Има различни начини, по които ние, хората, можем да изглеждаме по-малко плашещи за кучетата. Помага, например, да се обърнем малко настрани, вместо да се изправим лице в лице с тях, като изместим телесното си тегло назад. Навеждането и стоенето на разстояние също са ефективни. А в случай, че трябва да се приближите, направете го бавно, отново – без резки движения. Отклонете поглед и не се взирайте директно в домашния си любимец. Позволете му да се приближи до вас, вместо вие да тръгвате към него. Ако имате брада, можете да я обръснете. 

  • Говорете по-малко

Много кучета намират говоренето на стопаните си за успокояващо, но на други то им действа по съвсем различен начин. Ако до себе си имате страхливо или нервно четириного, то бъдете сигурни, че то би предпочело да се наслади на тишината и спокойствието заедно с вас. Това, разбира се, не означава, че трябва да мълчим в собствения си дом или че не можем да общуваме нормално с останалите членове на семейството си, но нека комуникацията се случва със спокоен тон.

куче интровертСнимка: iStock

Вижте още: 

Кучето ми се страхува от други кучета – какво да направя?

Защо кучето ми не оставя на други четириноги да го подушат

 

Виж още