Как да научим кучето си да ни защитава

куче човек Снимка: iStock

М ного собственици на домашни любимци често се питат: „Дали на кучетата им идва инстинктивно да защитават стопаните си?“. Факт е, че въз основа на много (ако трябва да сме по-конкретни, стотици!) години развъждане, някои четириноги са естествено склонни да копаят, извличат, ловуват, ходят по следа, пазят и защитават. Далматинците, например, са използвани от векове като превозни кучета, осигуряващи защита от крадци. Към днешна дата те се смятат повече за семейни домашни любимци и сравнително рядко ги възприемаме в защитното им амплоа. 

Истината е, че дори домашният ви любимец да не е от порода, която е естествено склонна да ви защитава, можете да научите животното как да го прави. Независимо дали искате да охранява вас или дома ви. 

куче човекСнимка: iStock

Защита срещу атака

Преди да започнете процеса на обучение, не забравяйте, че целта ви е да накарате домашния си любимец да ви помага, а не да напада. Това означава, че трябва да обучите косматия си другар как да застане между вас и потенциалната ви заплаха, ръмжейки и изпращайки сигнали за защита, вместо веднага да скача срещу другото животно или човека. 

Dogsandcats.bg

куче ръмжиСнимка: iStock

Всеки път, когато кучето ви атакува – дори и да е в правото си, може да има изключително неприятни последици. В допълнение, обучението на животното да напада може да доведе до това, че то да стане прекалено агресивно. В зависимост от степента на защита, която искате, може да обучите косматия си другар да напада само в случаите, когато нито лаят, нито ръмженето работят. 

Проучете породата

Отделете време, за да научите повече за поведенческите инстинкти на кучето си въз основа на породата му. Някои четириноги са естествено приятелски настроени, докато при други ситуацията е точно обратната. Някои са добри с децата, други не. Проучете онлайн, като използвате породата на питомеца си, съчетана с думи като „пазач“ и „защита“, за да видите дали четириногото притежава черти, които го правят подходящо за защита. 

куче човекСнимка: iStock

Започнете с обучение за лаене по команда

Останалите хора и животни ще се страхуват повече от лаещо куче, отколкото от такова, което гледа напрегнато или леко ръмжи. Научете домашния си любимец да лае (някои четириноги са естествено по-шумни от други). Изберете команда – дума или фраза, която искате животното да започне да асоциира с лай. Кажете я, а след това самите вие излайте. 

Продължете да демонстрирате комбинацията, докато кучето ви започне да се включва в лая. Когато това стане, похвалете го, потупайте го поощрително и го почерпете. След няколко успешни опита, отправете само командата (без да е последвана от „човешки лай“) и проверете дали питомецът ви ще излае в отговор. Ако го направи – следва похвала и лакомство. 

куче човекСнимка: iStock

Практикувайте това през цялата седмица, така че домашният ви любимец са свикне и да се подготви какво се очаква от него.

Защита чрез създаване на преграда

За да ви защити, кучето ви трябва да застане между вас и заплахата. След като сте обучили животното да лае по команда, можете да пристъпите към следващата крачка – да го дресирате как да застава между вас и потенциалната заплаха. 

Ключовото тук е да имате приятелски подход. Отправете команда за лай и отстъпете назад, като поставите животното между себе си и „нападателя“. Щом питомецът ви види това поведение неколкократно, дайте му команда за лай, а след това останете на мястото си, като му посочите къде искате да застане. Отново – винаги, щом направи каквото се иска от него, награждавайте и поощрявайте кучето.

куче човекСнимка: iStock

Използвайте положително подсилване

Винаги използвайте положително подсилващо обучение, а не отрицателни команди или силови методи. Ако домашният ви любимец се движи в грешната посока, не казвайте „Не!“ или „Лошо куче!“, а просто моделирайте желаното поведение и възнаградете животното за правилните отговори. Повтаряйте до тогава, докато всичко стане автоматично. 

Тренирайте противоположния отговор

Уверете се, че кучето ви не свързва всички непознати със заплаха. Домашният ви любимец трябва да ви защитава само, след като самите вие сте му дали команда за това. Упражнявайте се да се разхождате, срещайки се с непознати и коригирайте животното, ако започне да лае на произволен принцип. Използвайте положително подсилване – похвали, ласки и лакомства.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още