Как да отучим кучето си да краде храна

куче Снимка: iStock

С лучва се и при най-добре дресираните и възпитани кучета – човешката храна винаги изглежда неустоимо в очите на четириногите ни приятели. Понякога само миг невнимание е достатъчен, за да се възползва домашният ви любимец и буквално да „омете“ остатъците от вечерята ви. 

Важно е да знаете, че кражбата на храна е естествено поведение при кучетата. Това обаче не значи, че не можем да работим върху този вреден, а понякога – дори опасен навик на домашния ни любимец. 

Подгответе се – няма да е лесно

Кражбата на храна е поведение, което се възнаграждава. Тоест – когато кучето ви вземе остатъка от сандвича ви и го изяде, то се превръща за него във вид награда. За това и промяната на този навик може да бъде известно предизвикателство. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво можете да направите за да спрете кучето си да краде храна?

На първо място – важно е да се уверите, че животното няма достъп до нищо, което да се изкуши да открадне. След пазар – задължително прибирайте хранителните стоки в хладилника и/или шкафа и не оставяйте неща на масата или плота, за които да се погрижите по-късно. След хранене почистете и приберете всички остатъци от храна, изплакнете съдовете или ги поставете в съдомиялната машина. В никакъв случай не давайте на кучето ви да облизва мръсните съдове, не е желателно да му давате и неща директно от масата.

Превенцията е жизненоважна за премахване на този вреден навик и чрез нея намалявате шансовете за кражба на храна драстично.

 

Научете командата „Пусни“

Една от най-важните команди, която стопаните на кучета подценяват понякога, а не би трябвало. „Пусни“ или „Остави“ означава – не се занимавай с това. Има много начини да научите четириногия си приятел на тази команда – в зависимост от метода на обучение, с който сте свикнали. Задължително награждавайте и хвалете кучето, когато изпълни заръката ви. 

Научете го да „пренебрегва“ храната

Това може да се окаже една идея по-трудно за някои четириноги, отколкото гореспоменатите команди. Но не и невъзможно – стига да имате необходимия подход, търпение и да действате последователно. Идеята е да научите домашния си любимец да не обръща внимание на храна, която не се намира в неговата купичка. Това умение може да е животоспасяващо, особено ако кучето погълне нещо отровно или токсично, подхвърлено недобронамерено навън. 

кучеСнимка: iStock

Можете да опитате чрез следния метод: Вържете кучето си на каишка и поставете на масичката за кафе (до която спокойно има достъп) малко храна. Разходете го няколко пъти около нея – ако я погледне (което веднага ще направи), кажете командата „Пусни“/“Остави“. Похвалете го и го възнаградете, щом го направи. След няколко обиколки ще видите, че животното само спира да гледа храната, очаквайки вашето поощрение за поведението му. 

Можете да променяте местоположението на храната и да се преструвате на разсеяни – целта е кучето само да започне да пренебрегва оставеното ядене за сметка на желанието да получи от вас награда. 

Говорете с вашия ветеринарен лекар

Ако въпреки усилията ви домашният любимец не спира да краде храна и забелязвате, че обучението не дава необходимия ефект, време е да се свържете с ветеринарния си лекар. Някои здравословни проблеми и лекарства могат да засилят апетита на кучето, а ако то усеща глад няма как да има какъвто и да е било резултат от обучението. Обяснете с подробности на специалиста поведението на животното и заедно обсъдете възможните причини за него.

кучеСнимка: iStock

Кражбата на храна е вреден навик, който може да се прояви при кучета от всякаква порода, размер или възраст. Важно е да не го пренебрегвате, защото често животното не се замисля над това какво краде, а това понякога може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори да коства живота му.

 

Вижте още: Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

Виж още