Как да промените рутината на кучето си

куче човек Снимка: iStock

Р утината и последователността са решаваща част от обучението на домашния ни любимец. Но какво трябва да направим, ако графикът ни се промени и това ще се отрази и на кучето ни? Ето няколко съвета, които ще помогнат на питомеца ви да се приспособи по-добре към промените. 

Как да помогнем на кучето си да се адаптира по-добре към рутинните промени

Кучетата са животни, които се чувстват най-добре с рутина и установен график – те обичат да знаят какво предстои да им се случи! За това и всяка промяна може да ги стресира или разтревожи. Този стрес може да се прояви по различни начини – като деструктивно поведение, крачене напред-назад или безпокойство, пишат от Американския киноложки клуб.

куче човекСнимка: iStock

Ако знаете, че ще трябва значително да промените рутината на домашния си любимец, най-добре е да започнете да правите това постепенно, за да му помогнете да се адаптира. Например, ако обикновено разхождате кучето си сутрин, но трябва да преминете към вечерни разходки, бавно изместете времето от деня, когато излизате с питомеца си навън. Ключово е нещата да се случват бавно – в продължение на дни или дори седмици, докато животното свикне с новия си график. 

Dogsandcats.bg

Променяйки определен елемент от рутината на кучето си, опитайте се да поддържате другите аспекти от живота му възможно най-последователни. Ако ви предстои да смените времето, когато храните кучето си, опитайте се това да не рефлектира на други аспекти от живота на питомеца ви, като разходки и тренировки. Кучетата обичат яснотата. Когато знаят какво да очакват от нас, те ще бъдат по-спокойни, дори когато някои аспекти от рутината им са различни.

куче човекСнимка: iStock

Кога се налага да променим рутината на кучето си?

Винаги ще има моменти, когато ще се налага да променим нещата, свързани с кучето ни. Ако в даден момент се борите или затруднявате да впишете грижите, свързани с четириногия ви другар, в своя график, това е добър индикатор, че е време за промяна. 

Рутинните промени често се случват сезонно за повечето домашни любимци и собствениците им.

През лятото вероятно ще разхождате питомеца си по-рано и по-късно през деня, за да избегнете високите температури и да направите излизанията по-комфортни и за двама ви. През зимата обаче, излизанията се изместват по-късно сутрин или в късния следобед, докато навън все още е светло. И накрая, промени в училищния или работния график също са моменти, които може да наложат корекции в рутината на питомеца ви, така че да съумеете да се справите с всичките си ангажименти.

куче човекСнимка: iStock

Грижата за основните нужди на кучето ви – ваш основен приоритет

Когато правите промени в рутината на кучето си, важно е да сте сигурни, че все пак покривате основните нужди, които има то. Това означава да се уверите, че питомецът ви получава необходимите му храна, вода, възможност да отиде до тоалетната, както и достатъчно умствени и физически упражнения. Осигуряването на физическо и психическо обогатяване помага на домашните ни любимци да се приспособят по-добре към рутинните промени и да бъдат по-издръжливи. Тези кучета са и по-малко склонни към прояви на прекомерен лай и други предизвикателни поведения в резултат на стрес или скука.

куче човек обичСнимка: iStock

Но не забравяйте, че не е вариант просто да пуснете домашния си любимец в задния двор – това не може да замести структурираното време за упражнения като игра на донасяне или извеждане на кучето ви на разходка. 

Промени на рутината за изграждане на адаптивност

Въпреки че кучетата обичат рутината, може да е полезно да въведете някои вариации, с които да разнообразите ежедневието си. Например, ако храните питомеца си по едно и също време всеки ден, той вероятно ще развие асоциация, че в даден час от деня ще получи закуската/вечерята си. Тази връзка не е непременно проблем, всъщност е съвсем нормална, но какво се случва, ако закъснеете и не можете да го нахраните в уреченото време? В този момент четириногото може да се стресира поради внезапната промяна в рутината му.

куче човекСнимка: iStock

Добавянето на вариация към ежедневния му график може да помогне на косматия ви другар да стане по-адаптивен и да му попречи да се фокусира твърде много в рутината си. 

Вижте още:

10 грешки в грижите за кучето ви, които да не допускате

Колко време след хранене кучето има нужда да отиде до тоалетна

Виж още