Как да сложите на кучето си капки за очи

капки за очи Снимка: iStock

А ко някога ви се е налагало да си слагате капки за очи, то знаете, че не е никак лесно да си гo направите сами. Когато става въпрос за кучето ви обаче, нещата стават дори една идея по-сложни. Въпреки че капките са сред медикаментите, изписвани най-често от ветеринарните лекари при очни проблеми на домашните любимци, понякога може да се окаже известно предизвикателство да спечелите сътрудничеството на питомеца си по въпроса. И тъй като, вярваме, не искате да хабите скъпи лекарства на вятъра или да накарате четириногото да се чувства неудобно, предлагаме ви някои техники как успешно да сложите капки на косматия си другар.

капки за очиСнимка: iStock

Как най-лесно да сложим капки за очи на кучето си

Невъзможно е да сложите капки в очите на куче, което се движи. За това и на първо място е важно домашният ви любимец да бъде неподвижен и спокоен. След това: 

  • Отворете тубичкта и се пригответе за работа;
  • Подпрете ръката, с която държите шишенцето с лекарството върху черепа на кучето. Това ще ви осигури опра и ще я поддържа стабилна;
  • Дръжте здраво главата на кучето близо до тялото си;
  • С другата ръка леко дръпнете надолу клепача на едното око на кучето. Целта ви е да създадете торбичка (джоб), в която да поставите капките;
  • Внимателно капнете лекарството;
  • Оставете кучето да затвори очи (то ще го направи инстинктивно). Това ще позволи лекарството да се разпространи по повърхността на очната ябълка;

Ако пропуснете първия път, не се притеснявайте. Просто опитайте отново. По-добре е да не уцелите, отколкото да замърсите или нараните окото на четириногия си другар. 

Dogsandcats.bg

капки за очиСнимка: iStock

Веднага щом приключите – освободете животното, като междувременно го похвалите за сътрудничеството му.

Можем ли да тренираме кучето си да „приема“ капки за очи

Повечето кучета не обичат да им слагат капки за очи. Ако и вашият домашен любимец не е сред почитателите на тази манипулация, то знаете, че всеки следващ път сякаш става малко по-трудно да си осигурите неговото съдействие. Малко обучение със сигурност би могло да помогне четириногото да понася процедурата по-добре и дори доброволно да ви помогне, като остане неподвижно. 

Първо, важно е да сте уверени в техниката, която ще използвате. Вашето куче безпогрешно улавя емоциите ви, така че ако вие сте разтревожени, то също ще бъде. Винаги можете да се допитате до ветеринарния си лекар – помолете го да ви покаже правилния начин за поставяне на капките, преди да напуснете клиниката му. 

куче стресираноСнимка: iStock

Не насилвайте кучето си. Ако ситуацията е твърде травматична, само ще я затрудните допълнително в дългосрочен план. И накрая – използвайте силата на положителното подсилване. Наградете четириногото за проявеното сътрудничество. Ако обича лакомства – дайте му няколко веднага, щом приключите. Ако обича да играе на донасяне – хвърлете му топка. Използвайте всичко, което може да направи изживяването по-приятно!

Вижте още: 

Защо кучето ми повръща бяла пяна

 

 

 

Виж още