Как да спрем кучето си да лае, когато е в колата

куче кола Снимка: iStock

Ш офирането с домашния ви любимец би се случвало много по-плавно и приятно, ако кучето не лаеше от колата, нали? Знаем (от личен опит!), че някои четириноги са адски шумни и имат навика да лаят възможно най-силно и енергично, когато се намират в автомобил. Което, както може би сте изпитали и сами, може да превърне дори най-приятното пътуване в истински кошмар. 

Независимо дали кучето ви лае, когато колата е спряла (на светофар или бензиностанция, например) или в движение, установяването на първопричината за лая на животното е ключово, за да започнете корекция на поведението му. 

куче колаСнимка: iStock

Защо кучетата лаят, когато са в колата

Кучетата лаят, когато са в колата поради различни причини, най-честите от които са:

Dogsandcats.bg
  • Вълнение

Прекалено възбуденото или ентусиазирано куче трудно може да запази спокойствие по време на пътуване в кола. И прибягва до лая като изход за цялата събрана енергия. Особено често се случва това при четириноги, които свързват пътуването с положителни преживявания като посещение в кучешкия парк, например. 

  • Безпокойство

Предишни негативни срещи могат да накарат кучето ви да стане тревожно по време на пътуване с кола. Ако се е качвало в автомобила ви за посещение при ветеринар, например, или за да го оставите на грижите на някой друг (преди ваканция), то животното може би е изградило отрицателни асоциации, свързан с возенето. 

куче колаСнимка: iStock

  • Предразположеност на породата

Някои породи кучета са по-склонни да лаят, когато се намират в кола. Впрегатните кучета като Сибирско хъски или Аляски маламут, например, звучат така, сякаш „си говорят“ със стопаните си. Ловните четириноги като Бигълите, могат да започнат да вият, докато високоенергийни породи като териерите или овчарските кучета обикновено лаят енергично. 

  • Бариерна фрустрация

Много кучета не обичат да бъдат ограничавани, дори когато това е необходимо. Каишките и преградите често могат да предизвикат по-агресивно поведение дори у иначе спокойни и кротки четириноги. Заключването в колата може да отключи подобна бариерна агресия и то да стане нападателно към всичко, което види извън автомобила. 

куче колаСнимка: iStock

  • Дискомфорт, прегряване или дехидратация

Кучето ви може да хленчи прекомерно по време на возене в кола, защото не се чувства добре. Някои домашни любимци лаят, за да изразят определена болка или дискомфорт. А ако денят е жарък, това може да е сигнал за дехидратация или дори – опасен топлинен удар. 

Как да спрем кучето си да лае в колата

Да научите домашния си любимец как да спре да лае, когато се намира в колата ви, изисква търпение и постоянство. Целта при този вид обучение е да съумеете да накарате животното да се успокои достатъчно, така че да слуша командите, които му отправяте. 

куче колаСнимка: iStock

  • Намалете вълнението на кучето си в колата

Вълнението и безпокойството са двете водещи причини защо кучетата лаят и скимтят в колата. Всички различни миризми и гледки, с които се сблъсква животното в момента, в който се качи в автомобила ви, превръщат всяко пътуване в истинско приключение. И някои домашни любимци просто не могат да издържат на това вълнение. 

Бърза разходка или бягане преди пътуването ще измори развълнувания ви питомец и ще увеличи вероятността той да се вози по-спокойно в колата ви.

  • Дръжте кучето си заето

Разсейването на кучето ви по време на пътуване с кола, намалява прекомерния лай на животното. Любима играчка, пъзел с храна или друг вид занимание би осигурило необходимата умствена стимулация, като същевременно ще намали и скуката. 

куче колаСнимка: iStock

  • Елиминирайте тревожните елементи

Някои кучета се притесняват да се возят в кола, тъй като подозират, че крайната дестинация на пътуването им ще е място, което не им допада. За да коригирате тези негативни асоциации, от време на време водете кучето си с колата на приятно място като близкия парк, например. 

Отделете време, за да намалите недоверието на четириногия си спътник към колата, като го оставите да влезе сам и да подуши навсякъде. Когато животното се усети по-спокойно, можете да започнете да затваряте вратите. Нека разходките са по-кратки в началото, винаги – съпътствани с положителни преживявания. 

куче колаСнимка: iStock

  • Запазете спокойствие

Кучетата често се влияят от състоянието на стопаните си. Викането по лаещото ви куче само му казва, че и вие „лаете“. Тоест – това е правилното поведение според конкретната ситуация. Освен това, някои четириноги нямат нищо против негативното внимание, като например – някой да им крещи. За да избегнете възнаграждаването на нежелано поведение, запазете спокойствие дори, когато питомецът ви лае и го хвалете/награждавайте само, когато мълчи.

Вижте още: 

На път куче: 8 съвета при нощувка в хотел

10 често срещани кучешки страхове и фобии

 

Виж още