Как да свикнем кучето си с прахосмукачката

куче прахосмукачка Снимка: iStock

Д омашният ви любимец страхува ли се от прахосмукачката? Може би е излишно да ви питаме или да описваме безумната ситуация на хаос и високи децибели, която се получава всеки път, когато дойде време да почистите подовете в дома си. Само бързаме да вметнем, че този рутинен сценарий е познат на (почти) всеки собственик на куче. 

Вариантите са два: или четириногото се опитва да се скрие възможно най-далеч от това шумящо нещо, или заема стратегическа позиция в опит да го нападне. И двете възможности са подобаващо вокализирани. Добрата новина е, че с подходящо обучение и десенсибилизация, може и да успеете да помогнете на кучето си да свикне с прахосмукачката и да спре да се страхува от нея. Не ни вярвате? Продължете да четете, за да се уверите сами!

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Защо кучетата мразят прахосмукачката

Домашният ви любимец мрази прахосмукачката поради една проста причина: тя е страшна. Не се шегуваме! Погледнете го от гледната точка на вашето куче: това е нещо шумно, което се движи насам-натам и променя разположението на някои от предметите в стаята. Освен че могат да усетят кога прахосмукачката се приближава към тях чрез вибрациите по пода, четириногите я свързват и с факта, че тя не им носи нищо добро. Напротив – поглъща цялото внимание на стопанина им, които зает да чисти не обръща внимание на домашния си любимец. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо кучето лае прахосмукачката

Как да обучим кучето си да не се плаши от прахосмукачката

Ако кучето ви не реагира особено спокойно около прахосмукачката, има някои неща, които можете да предприемете, за да му помогнете да не я възприема толкова заплашително.

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Като начало, извадете прахосмукачката от килера или мястото, където обичайно я държите и я поставете на голямо разстояние от домашния ви любимец. След това, пуснете на най-ниска скорост и подгответе в ръка любимо на кучето ви лакомство. Направете това няколко пъти, като не пестите почерпката. Идеята е реакцията на косматия ви другар да се промени от несигурна и загрижена до щастлива и развълнувана винаги, когато чуе прахосмукачката, пусната при най-ниското ниво на интензитет.

Щом домашният ви любимец свикне с ниското ниво на шум, увеличете силата на звука. 

Колкото по-рано започнете, толкова по-добре

Добре е да включите в действие десенсибилизирането на вашето куче и да работите с него от най-ранна възраст, пишат специалистите от Американския киноложки клуб. 

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Най-добрият момент за излагане на кучето на нещо ново е по време на периода на социализация. Това е приблизително, когато кутрето е на възраст между три седмици до четири месеца, в зависимост от породата на животното. 

По време на този период на социализация кутретата реагират най-добре на нови стимули. Чудесен начин да въведете прахосмукачката е да започнете с простото присъствие на уреда в стаята, докато ангажирате вниманието на кучето с нещо забавно. 

Не забравяйте, че ако питомецът ви показва признаци, че се чувства неудобно, тогава е добре да намалите интензивността на стимула. В конкретния случай – прахосмукачката. Преместете се по-далеч, спрете да се движите за момент, намалете или изключете звука. Щом ситуацията се успокои, можете да продължите да играете с интензивността, с която животното се чувства най-удобно. 

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Някои кучета са по-малко чувствителни към шум от други

Дали и как домашният ви любимец ще реагира на прахосмукачката зависи от две неща: предишен опит и излагането на стимула по време на периода на социализация. 

Някои проучвания показват, че има породи, които са по-чувствителни към нивата на шума. Сред четириногите, които реагират по-добре са Боксер, Немски дог и Китайско качулато куче, пишат от АКС. Освен това, има тенденция, според която женските кучета са по-склонни да се страхуват от шума, отколкото мъжките. Кастрираните/стерилизираните животни също се плашат повече от силните звуци на прахосмукачката, макар все още да не е известно точно защо това е така. 

Не е лесна работа да научите домашния си любимец, че прахосмукачката е безопасна и забавна. Понякога, въпреки всичките ви усилия, може и да не успеете.

Въпреки това, прилагайки различни техники, в крайна сметка може и да успеете да намалите чувствителността на питомеца си към това „страшно чудовище“.

куче прахосмукачкаСнимка: iStock

Вижте още: 

5 бързи съвета за почистване на кучешки косми

10 често срещани кучешки страхове и фобии

 

Виж още