Как височините са отразяват на кучетата

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали отиваме на разходка до близкия парк, до зоомагазина или планираме вълнуващо приключение през уикенда, собствениците на домашни любимци обичаме да взимаме питомците със себе си. И е съвсем нормално да искаме да вземем скъпото ни куче навсякъде!

Тези от вас, които харесват приключенията, включващи туризъм по стръмен терен, са свикнали с височините и с въздействието, което голямата надморска височина оказва върху човешкото тяло. Но какво да кажем за четириногите ни приятели? Как кучетата усещат височините и безопасно ли е да ги водим със себе си на поход при изкачване на връх с по-голяма надморска височина? 

кучеСнимка: iStock

Надморската височина влияе ли на кучетата?

Надморската височина влияе на всяко куче (както и котка). Понякога ефектите се проявяват по-явно и силно - с повръщане и/или главоболие, а в по-тежките случаи – с опасно натрупване на течност в белите дробове и мозъка на животното.

Dogsandcats.bg

Сред признаците, за които да следите и които индикират, че голямата надморска височина не се отразява добре на домашния ви любимец са:

  • Прекомерно задъхване
  • Затруднено дишане
  • Лека кашлица
  • Умора
  • Повръщане
  • Загуба на апетит

Могат ли кучетата да получат височинна болест?

кучеСнимка: iStock

Височинната (наричана още планинска) болест се наблюдава на голяма надморска височина, обикновено над 2500 метра, когато организмът на човек е изправен пред понижено барометрично налягане. Кучетата също могат да изпаднат в подобно състояние, като хипоксията – недостиг на кислород в кръвта, може да засегне и домашните любимци. 

Тъй като въздухът е по-разреден на по-висока надморска височина, хората (и кучетата) трябва да дишат по-често, за да приемат достатъчно количество кислород. В резултат на това сърцето изпомпва кръв по-силно, за да циркулира с по-малко кислород, което увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. 

кучеСнимка: iStock

Симптоми на височинна болест при кучета

Кучетата, страдащи от хипоксия (известна още като височинна болест), може да изглеждат летаргични и незаинтересовани от заобикалящата ги среда. Ще забележите, че засегнато от това състояние животно се задъхва прекомерно, езикът и венците са по-тъмни на цвят. Други потенциални симптоми на хипоксията при кучетата включват кръв от носа, затруднено дишане, лека кашлица, умора, летаргия и повръщане. 

кучеСнимка: iStock

Подготовка на кучето при изкачване на голяма надморска височина

Добро правило е да предприемате изкачване на по-висока надморска височина плавно и бавно. Това може да помогне на кучето ви да не се почувства зле и да предотвратите поява на височинна болест. 

Въпреки това, ако се случи така, че по-рязко се озовете на по-голяма надморска височина, трябва да ограничите количествата физическа активност. Следете поведението и езика на тялото му за признаци, че не се чувства добре. Погрижете се да имате под ръка достатъчно прясна вода за пиене, за да поддържате любимеца си добре хидратиран. 

кучеСнимка: iStock

Ако планирате да се преместите някъде на място с по-висока надморска височина, предприемете прехода плавно, оставете време на косматия вси другар да се приспособи – дори ако показва признаци на дистрес в началото. В случай, че не се чувства добре, намалете ежедневната активност, а ако симптомите на хипоксия при животното продължават или се влошат – посетете ветеринарния си лекар.

Вижте още: 

От кои естествени водоизточници е безопасно да пие кучето ни

7 забавни неща, които да правите с кучето си през лятото

Виж още