Каква е разликата между кучешката и котешката храна

куче и котка храна Снимка: iStock

А ко споделяте живота си с куче и котка, които се разбират добре, то вероятно знаете колко очарователни могат да бъдат междувидовите отношения. Всъщност, най-популярните домашни любимци по целия свят споделят доста сходни черти и често могат да създадат истински приятелства, когато живеят под един покрив. 

куче и коткаСнимка: iStock

Но колкото и да си приличат,

кучетата и котките всъщност са различни като нощта и деня. А нещото, което ги отличава най-много, са диетичните им нужди. 

Dogsandcats.bg

Каква е разликата между котешка храна и кучешка храна?

Има голяма разлика между кучешката и котешката храна, защото животните, за които тя е предназначена, са съвсем различни. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Да, и двете четириноги са месоядни, но котките не могат да оцелеят без месо. Те са това, което е известно като „истински“ месоядни, което означава, че им е необходим животински протеин, за да се развиват пълноценно. И да, можете да разнообразявате менюто на мъркащия си домашен любимец с различни продукти, включително – зеленчуци и зърнени храни, но тези съставки не са задължителни, за разлика от месото в диетата му. 

Котките нямат специфични ензими, необходими, за да усвояват растителните протеини толкова ефективно, колкото животинските, обяснява д-р Карън Бекер от Mercola Healthy Pets. За това и те се нуждаят от истинско месо и субпродукти, които да отговарят на високите им изисквания за протеини и хранителни вещества.

От друга страна, кучетата са по-скоро всеядни, отколкото месоядни животни. Да, предимно е добре менюто им да бъде съставено от протеини, но ако е необходимо те могат да оцелеят и с растителна материя. Разбира се, има огромна разлика между просперитет и просто оцеляване. Следователно, идеалната храна за вашето куче трябва да е на местна, а не на растителна основа, за да може то да разгърне целия си потенциал. В това котките и кучетата си приличат много, но сходствата свършват дотук, тъй като всеки вид има уникален хранителен профил.

куче и котка хранаСнимка: iStock

И ако някога откриете в магазина продукт, обозначен като храна за домашни любимци (включително и за кучета, и за котки), най-добре е да го избягвате. 

Специфични за вида разлики в хранителния профил

Накратко, основните разлики между храната за кучета и котки са следните:

  • Вкус
  • Съдържание на витамин А
  • Таурин
  • Арахидонова киселина
  • Ниво на протеин

Вкус

Някога чудили ли сте се защо кучето ви забива нос в купичката за храна на котката ви, когато си мисли, че никой не го гледа, но обратното така и не се случва?

Това е така, защото кучетата имат по-широк набор от вкусови рецептори в сравнение с котките, което прави повечето неща приятни за небцето им, включително котешката храна. Която, впрочем, е един от най-вкусните продукти, които едно четириного може да докопа, защото е съставена главно от... месо.

куче и котка хранаСнимка: iStock

От друга страна, с по-ограничения си диапазон на вкусове, котките нямат същата склонност да консумират безразборни продукти, дори и да имат достъп до тях. За това и рядко можете да видите пухкавите домашни любимци да се гмуркат в паничката с кучешки гранули, например. 

Това кара производителите на храна за домашни любимци да формулират продуктите си за кучета и котки със специфичен за вида вкус като основен приоритет.

Витамин А

Котките имат нужда от добавка на витамин А към храната си, защото телата им нямат способността да го произвеждат. Въпреки че той често се добавя и в храната за кучета, не е в същите количества, тъй като четириногите преработват бета каротин, превръщайки го във витамин А. 

На котките витамин А им е необходим, за да поддържа здрава кожата, козината, мускулите и нервите им, а недостигът му може да причини здравословни нарушения. Източници на витамин А са черният дроб, рибеното чернодробно масло и яйчените жълтъци. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Таурин

Тауринът е незаменима аминокиселина, естествено съдържаща се в месото и млечните продукти, без която котките не могат. Той се среща в различните протеини в котешката храна, а също може да се добавя и отделно. 

От друга страна, кучетата могат да произвеждат свой собствен таурин, така че в храните за четириноги той е дефицит. Или с други думи – ако храните котка с кучешка храна, в която не се съдържа достатъчно количество таурин, това може да доведе до развитие на сърдечно заболяване (хипертрофична кардиомиопатия) и слепота.

Арахидонова киселина

Кучетата изграждат своя собствена арахидонова киселина – една  от незаменимите мастни киселини, в телата си, така че не е необходимо тя да се добавя отделно към храната им. При котките обаче, ситуацията е точно обратната. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Ниво на протеин

Значителна разлика между храната за кучета и тази за котки е новото на протеини. Можете да проверите това и сами – просто сравнете два пакета с търговска храна. Вероятно ще ви направи впечатление, че нивото на протеин, отбелязано на етикета на кучешката храна е по-ниско от това на котешката. И въпреки че някои формули за четириноги също имат високи нива на протеини, той все пак е недостатъчен за мъркащите домашни любимци. 

Заключение

Въз основа на разликите в състава и хранителните вещества в кучешката и котешката храна, както и специфичните за видовете хранителни нужди, на теория кучетата биха могли да живеят на диета, съставена от котешка храна.

Въпреки това, нейната калорична плътност, високи нива на протеини и големи дози мазнини бързо биха довели до затлъстяване и здравословни проблеми. Така че – макар технически да могат да оцелеят с нея, не трябва системно да храните кучето си с котешка храна.

котка и куче хранаСнимка: iStock

За разлика от тях, месоядните котки не биха могли да оцелеят при хранене с кучешка храна, която за тях е с дефицит на основни вещества като витамин А, таурин, арахидонова киселина и е с по-ниски протеинови нива. Поради тази причина котките не бива да ядат кучешка храна. 

Придържайте се към специфичната за вида формула за всеки домашен любимец, за да му осигурите най-добрата възможна  и пълноценна диета. 

Вижте още: 

Как да изберем подходяща кучешка храна

Вредна ли е котешката храна за кучето

 

Виж още