Какво да направим, ако кучето ни не иска да се социализира

куче социализация Снимка: iStock

К учетата са социални животни, поради което са и толкова добри домашни любимци! Повечето хора очакват четириногите им другар да бъдат приятелски настроени – както към хора, така и към останалите си себеподобни. И това често е точно така! Какво ще стане обаче, ако косматият ви другар не проявява интерес към социални взаимодействия? Дали вие сте сбъркали някъде при отглеждането на животното? И най-вече, въпросът, който голяма част от стопаните си задават: Дали това поведение е нещо, за което трябва да се тревожим? Отговорът, за съжаление, далеч не е толкова прост, колкото би ни се искало. 

Всичко зависи от езика на тялото и поведението на вашето куче, когато е около други четириноги, пишат от PetMD. Дали питомецът ви избягва да общува с всички кучета? Забелязали ли сте да присвива ушите си назад или настрани, да облизва устните си, да гледа настрани и да се отдалечава, когато друго животно се приближава към него? 

куче социализацияСнимка: iStock

Някои домашни любимци нямат проблем да се приближат и да поздравят друго четириного, след което да се отдалечат бързо, без да си взаимодействат повече от това. Други може да ръмжат, лаят и показват други агресивни признаци. Наблюдението на поведението и езика на тялото на вашето куче, когато е около други четириноги, ще ви предостави необходимата ви информация относно основната му мотивация да избягва други четириноги. 

Dogsandcats.bg

Имаме ли причини за притеснение, ако кучето ни отказва да се социализира и да общува с други четириноги?

Всичко зависи от това как домашният ви любимец реагира на присъствието на други кучета. Ако по всичко изглежда, че питомецът ви се чувства неудобно в присъствието на себеподобни, то е добре да се намесите, за да избегнете нежелани взаимодействия.

И преди сме го споменавали, поставянето на кучето ви принудително в ситуации, които не са му приятни, може да има обратен, стресиращ и тревожен ефект. Представете си, например, как самите вие бихте се почувствали, ако сте принудени да говорите с напълно непознати, с които нямате нищо общо. 

куче социализацияСнимка: iStock

Как работи социализацията при кучетата

Социализацията при кучетата е процес на излагане и взаимодействия с представители на собствения им вид. И не само – желателно е през този период да запознаете питомеца си с други хора, животни, различна среда и преживявания.

От Американския киноложки клуб припомнят, че най-доброто време за социализиране на едно кученце е между 3-ата и 12-ата седмица от живота му. Разбира се, този период варира и понякога може да продължи до 16-а или дори 20-а седмица в зависимост от породата и индивидуалната поносимост на всяко четириного.

По време на периода на социализация стопаните трябва да се стремят всички преживявания и срещи на кучето им да бъдат приятни. По този начин се увеличават шансовете да иска да си взаимодейства с други домашни любимци и хора в бъдеще.

куче социализацияСнимка: iStock

Положителните взаимодействия, докато кучето ви е все още младо, помагат за намаляване на страха му от нови места и срещи в бъдеще. Темпераментът на животното е съчетание между неговите гени, средата, където живее и количеството излагане на външни фактори, което е получило през първите месеци от живота си.

Можем ли да направим кучето си по-социално?

Ако имате по-възрастно куче, което ви се иска да стане малко по-социално, то на първо място трябва да сте сигурни, че това ви желание съвпада с неговите предпочитания. Ако изглежда, че косматият ви другар не се интересува от взаимодействия с други себеподобни или след първоначалния поздрав сякаш се чувства неудобно – време е да се приберете вкъщи. Добър подход е да носите със себе си кучешки лакомства, за да можете да възнаградите питомеца си всеки път, когато отговори на поздрава на друго четириного.

куче социализацияСнимка: iStock

Има ли по-голям проблем?

Ако домашният ви любимец проявява признаци на страх или агресия в присъствието на други четириноги, то ще има нужда от допълнителна работа. Най-добре е да се обърнете към сертифициран треньор, който да ви помогне и заедно да определите най-добрия курс на действие. 

Бъдете готови да се изправите пред факта, че не всички кучета искат да си взаимодействат с други четириноги. Или не знаят как да го направят по подходящ и безопасен за себе си или околните начин. Една от възможните препоръки би била просто да избягвате други кучета.

Не бива да забравяме и, че домашните ни любимци до голяма степен приличат на нас, хората. Някои са по-социални, други предпочитат да бъдат сами или да разполагат с ограничен брой приятели, с които да общуват.

Винаги давайте право на избор на косматия си другар и се водете по него. Ако той предпочита да избягва да се социализира с други четириноги – уважете желанието му.

Вижте още: 

Защо кучетата кихат, докато играят

6 съвета как успешно да сприятелим две кучета

 

Виж още