Какво да правим ако кучето ни е изяло нещо пластмасово

куче Снимка: iStock

К ато се има предвид количеството пластмаса, което може да се открие в дома на всеки средностатистически човек, не е никак изненадващо, че понякога домашният ни любимец успява да се докопа до нещо, изработено от този материал.

Някои четириноги обичат да гризат пластмаса, за да почешат зъбите и венците си. Други може би го правят от скука, а при трети шумът, който издава е интригуващ и забавен. Ако установите, че кучето ви е изяло нещо пластмасово – дори и малко парченце, има няколко основни неща, за които да помислите и които да направите. 

На първо място – опитайте се да запазите спокойствие. Поглъщането на пластмаса невинаги е сериозен проблем – ако късчетата са много малки, то те често могат да преминат през организма на вашето куче без проблем. В други случаи обаче, това може да причини по-сериозни здравословни проблеми като наранявания в устата, задушаване, стомашно-чревни перфорации и чревни обструкции. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Веднага щом установите, че домашният ви любимец е погълнал пластмаса, важно е да предприемете незабавни и бързи действия. Започнете като изхвърлите всички останали части по земята. Ако има – премахнете и закачилата се пластмаса по устата на домашния ви любимец. След това се свържете с ветеринарния си лекар и следвайте инструкциите му. Междувременно – следвайте този план за действие:

  • Оценете състоянието на вашето куче

Проверете дали домашният ви любимец диша нормално. Това значи, че не се е задавил с пластмасата, а това е една от най-големите опасности в подобна ситуация. Ако животното кашля и се дави, незабавно се отправете към близката клиника за спешна ветеринарна помощ. Обърнете внимание и на позицията на тялото на кучето – ако лежи по необичаен начин или се е „усукало“, изглежда подуто и скимти, значи може би има коремни болки. 

Изброените симптоми говорят, че е възможно да е възникнала чревна обструкция. Това се случва по-рядко, ако парченцата погълната пластмаса са малки.

  • Отворете устата на кучето и отстранете цялата налична пластмаса

Уверете се, че нищо не е заседнало между зъбите, под езика или в бузите на домашния ви любимец. Ако животното не иска доброволно да отвори уста – заведете го в близката клиника за преглед. 

Важното е да гарантирате, че няма остатъци от пластмаса, които четириногото да погълне при преглъщане.

кучеСнимка: iStock

  • Пресъздайте „мястото на престъплението“

След като сте достатъчно уверени, че няма непосредствена опасност за живота на домашния ви любимец (той диша нормално и не проявява признаци, сякаш изпитва болка), опитайте се да разберете колко пластмаса е погълнало животното. Ако успеете да определите и вида – дали е твърда (като тази на дистанционното, например) или мека (найлоново пликче) би било много полезно за ветеринарния ви лекар. 

За това – разгледайте наличните доказателства. Често по земята ще забележите малки парченца от всичко, което е разкъсал, счупил и консумирал четириногия ви другар. 

Важна забележка: Ако имате съмнения, че кучето ви е изяло батерии – незабавно се отправете към вашия ветеринарен лекар за спешно посещение. Батериите са корозивни и могат да причинят за отрицателно време вътрешно кървене и животозастрашаващи изгаряния. 

  • Обяснете на ветеринарния си лекар какво се е случило

След като сте изпълнили по-горните стъпки и сте сигурни, че домашният ви любимец е добре, позвънете на ветеринарния си лекар. Специалистът ще вземе предвид всички релевантни фактори и ще определи потенциалните рискове. 

Защо пластмасата е опасна за домашните ни любимци

Пластмасата може да причини няколко различни видове проблеми на кучетата ни. Най-честите от тях са:

  • Пластмасата може да накара кучето ви да се задави, ако се забие в устата или гърлото му;
  • Пластмасата може да причини запушване на червата, като по този начин блокира преминаването на храна и вода през организма на животното;
  • Пластмасовите парчета могат да срежат или наранят устата, гърлото, стомаха, червата или ректума на вашето куче;
  • Пластмасата може да бъде покрита или замърсена с токсични вещества – от шоколад до антифриз;
  • Пластмасата може да увреди зъбите на вашето куче;

кучеСнимка: iStock

Най-добрият начин за справяне с консумацията на пластмаса е превенцията. Няма как да знаете точната причина домашният ви любимец да се чувства привлечен от опасния за него материал, за това най-добре е да няма достъп до подобни предмети. Вместо това – осигурете висококачетвени играчки на косматия си приятел, които да ангажират вниманието му във ваше отсъствие. 

 

Вижте още:

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

6 неща, които само кучето ви знае за вас

Виж още