Какво се случва с мозъка на кучето, когато сте с него по цял ден

куче Снимка: iStock

П андемията и работата от вкъщи зарадва изключително много един член на всяко семейство – кучето. Всъщност, скорошно проучване по темата, проведено в болница за домашни любимци в Бинфийлд е установило, че 45 процента от собствениците на домашни любимци вярват, че щастието и спокойствието в дома им са се увеличили, прекарвайки повече време вкъщи, в компанията на домашния любимец. Няма съмнение как се чувстваме ние, хората, но какво да кажат косматите ни другари? Дали те действително се чувстват по-доволни, когато сме при тях през цялото време?

кучеСнимка: iStock

Допитахме се до няколко кучешки експерти, за да разберем какво действително се случва в мозъка на любимия ни четириног другар, докато се изолирате заедно.

Вашето куче получава тласък на „щастлив неврохормон“

Д-р Брайън Хеър, доцент по еволюционна антропология в университета Дюк и основател на Duke Canine Cognition Center споделя, че: „Кучетата са почти явните печеливши от пандемията. Окситоцинът, неврохормон, който съществува както при кучета, така и при хора, известен още като „хормон на любовта“, засилва чувството на обвързване и удоволствие. Така че – когато четириногите и техните собственици осъществят зрителен контакт (което се случва по-често, когато стопанинът им е наоколо), „все едно се прегръщаме един друг с очи“. А това няма как да не предизвиква положителни емоции, нали?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Стимулира се участъкът от мозъка, който предотвратява депресията

Има и още нещо любопитно – само присъствието на любимия им човек наоколо действително „събужда“ мозъка на кучетата. Според специалистите, постоянният контакт и комуникацията със стопанина стимулират редица центрове в мозъка на животното, които започват да работят по-интензивно от всякога. 

Достатъчен е само мирисът на любимия им човек, за да се активира опашатото ядро – област в мозъка, отговорна за мотивацията, наградите и положителните очаквания. Защото това е важно? Това помага за предотвратяване на депресията и скуката. Не е малко, нали?

кучеСнимка: iStock

Вашата компания помага за развитието на мозъка на кучето

Следвайки погледа на стопаните си, емоционалните изражения и жестове активират превъзходната темпорална извивка в мозъка на кучето. Област, която се смята за отговорна за динамичното разпознаване на лица. А слушането на речта на стопанина активира теменно-темпоралната кора. Всички тези фактори са особено важни за развитието на мозъка при кученцата. Съществува и мнението, че кученца, които прекарват повече време със стопаните си, е по-вероятно да станат по-умни и да бъдат по-емоционално балансирани. 

кучеСнимка: iStock

Но големите промени могат да накарат кучето ви да се тревожи

Тъй като социалната изолация в общия случай нарушава нормалния ви график, това се отразява и на домашния ви любимец. Помислете за това: На всеки се случва да работи от вкъщи от време на време. Но, когато това е част от вашето ново ежедневие, 

Тъй като социалната изолация наруши нормалния ви график, това се отрази и на Елмър. Помислете за това: Разбира се, обичате да работите от вкъщи от време на време. Но сега, когато сте принудени да го правите всеки ден, това променя и рутината на домашния ви любимец. На него може да му е необходимо известно време, за да се приспособи към новото нормално и дори – в началото да е леко стресирано. 

Промените в средата често карат четириногите да развиват тревожно поведение, дори и това да включва да прекарват повече време с вас (моля, не го приемайте лично).

кучеСнимка: iStock

В практическия смисъл на ситуацията, може да забележите, че кучето ви сякаш става по-прилепващо от обикновено, ходи след вас от стая в стая и следи постоянно къде се намирате. Някои четириноги пък могат да се оттеглят. Според експертите, екстремните случаи на стрес могат да доведат до поява на стереотипи (ненормално повтарящо се поведение), което включва въртене в кръг, гонене на опашката, прекомерен лак, самохапане и самооблизване. Ако забележите някое от тези поведения, не се тревожете прекалено, не успокоявайте и не наказвайте животното. Вместо това увеличете количеството внимание, упражнения и умствена стимулация.

Запомнете: Ако вие се усещате стресирани, това се прехвърля мигновено на домашния ви любимец. Вашето психическо здраве рефлектира на това на кучето ви. Според д-р Шели Ферис, регионален директор на Petco Veterinary Services: 

„Проучванията показват, че стопаните на домашни любимци, които показват признаци на стрес или тревожност, могат да предадат тези чувства на питомците си. Което, от своя страна, може да доведе до дискомфорт за животните“. Ето защо е важно да помните винаги да давате приоритет на собственото си емоционално и физическо здраве. 

кучеСнимка: iStock

В края на деня вие и вашето куче сте емоционално и физиологично свързани

Окситоцинът или „хормонът на любовта“ не е нещо измислено, нито е шега. Това е съвсем реален факт. Така че – използвайте времето, докато сте вкъщи, за да създадете още по-силна връзка с домашния си любимец.

И макар да има различни неща, които се случват в мозъка на животното, докато сте вкъщи по цял ден заедно, важно е да се адаптирате към всички промени постепенно: тренирайте заедно и се отпуснете заедно (по едно и също време). 

И най-важното – създайте рутина. Промените в околната среда или ежедневието са външни стресови фактори, които често отключват тревожно поведение при четириногите. За това е важно да създадете на косматия си другар последователен, предвидим график. Спазването му ще позволи на животното да бъде спокойно относно това, което му предстои, а тази убеденост ще намали стреса и засили чувството за комфорт. 

 

Вижте още:

Защо кучето обича да играе с чорапите ви

Колко дълго можем да оставим кучето само

 

 

Виж още