Какво трябва да знаем за пубертета при кучетата

младо куче Снимка: iStock

В ашето куче наближава своя първи рожден ден, а заедно с него – и навлизането в периода на юношеството. Или казано с други думи – еквивалентът на проблемните тийнейджърски години при нас, хората. 

Така нареченият пубертет може да бъде труден етап от живота на вашия домашен любимец. За това е добре да сте подготвени максимално, за да знаете как да се справите с всички промени, които съпътстват промяната на вашето кутре във възрастно куче. 

младо кучеСнимка: iStock

Когато кученцето ми стане възрастен...

Юношеството бележи промяната на вашия питомец от кученце към зряло и възрастно животно. При домашните ни любимци пубертетът може да започне по всяко време между шестия и 12-ия месец, а краят му обикновено настъпва между 18 до 24 месеца. Този период на драматични хормонални промени и реорганизация на мозъка на четириногото се оказва предизвикателство за голяма част от собствениците на домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

Преминават ли кучетата през бунтарски стадий?

Хормоналните промени, за които споменахме по-горе, могат да накарат подрастващите кучета да изглеждат по-малко послушни. Но това, което действително се случва с тях е, че те са по-мотивирани да изследват, да си взаимодействат и, за наше съжаление, да бягат.

младо кучеСнимка: iStock

Точно като човешките тийнейджъри, младите кучета има енергия и мотивация, с която понякога буквално не знаят какво да правят. Животните изпитват нужда от повече изследване, игра и контакти с техните приятели (кучешки и човешки), но им липсват необходимите знания и опит, за да обмислят и да управляват своите действия и реакции, пишат от RSPCA. 

Домашни любимци, които са в пубертета, са много по-енергични и интерактивни, могат лесно да изпаднат в конфликтна ситуация, особено ако бъдат помолени да спрат да правят нещо или просто да се успокоят. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Този вид промяна често се тълкува от собствениците на животното като упоритост или опит от негова страна за установяване на господство. Вместо това обаче, истината е, че на животното му е трудно да контролира импулсите си. 

Някои кучета, в зависимост от техния темперамент и личност, може дори да се разочароват, тъй като не могат да получат това, което искат. И тъй като това е отрицателна емоция, тя може да предизвика негативно мотивирано поведение, включващо прекомерен лай и досадно държание като подскачане, драскане хапане и агресия. 

Добрата новина е, че юношеството при четириногите ни другари отминава, за това и всичко, което ви е необходимо, е доза търпение и много обич! Събрахме за вас още няколко основни съвета, за да ви помогнем в тази трудна „кучешка тийн фаза“.

младо кучеСнимка: iStock

Справяне с юношеското поведение при кучета

Вместо да се фокусираме върху това как да контролираме поведението на подрастващото куче, по-удачният вариант е да помислим как можем да задоволим неговите физически и поведенчески нужди. 

Способността за учене в периода на юношество е по-добра от тази на възрастните четириноги. За това и най-хитрото нещо, което можете да направите, е да насочите част от енергията на животното към структурирани сесии за игра и упражнения. 

Полезно би било да помислим как можем да предотвратим ситуации, в които домашният ни любимец може да стане напрегнат или по-възбудим. Например, характерно за четириногите в периода на пубертета е, че стават силно нетърпеливи, ако не получат нещо, което искат. За това и често по време на вечеря, тъй като стопаните не споделят храната си с тях, те са склонни да скачат, лаят или закачат с лапа. Минимализирайте това поведение, като нахраните животното преди самите вие да седнете да се храните, след което му дайте играчка, с която да ангажира вниманието си.

младо кучеСнимка: iStock

Дръжте вашето кученце стимулирано

Да не можеш да привлечеш вниманието на твоя човек може да бъде разочароващо, а най-добрият начин да избегнете негативни емоции у домашния си любимец, е да бъдете предвидими. Опитайте да увеличите и разнообразието от интерактивни игри в ежедневието му.

Не ограничавайте твърде много кучето си

Ако домашният ви любимец е свикнал да си играе с другите четириноги в близкия парк, но е започнал да става твърде буен и дори – агресивен, ограничаването само ще влоши проблема. Вместо да забранявате на животното да се включи в забавата, опитайте се да го разсеете в случай, че изпадне в неприятна ситуация, като използвате щастлив глас, а не порицание.

Ако кучето ви си има приятели, можете да продължите общуването с тях, а до минимум да сведете взаимодействията с непознати животни с цел избягване на негативни преживявания.

куче човекСнимка: iStock

Поддържайте кучето си активно

Подрастващите кучета са много енергични! По-дългите разходки в тихи райони, изследването на непознати места или просто възможността животното да подуши всичко по пътя си, което привлече вниманието му – всичко това може да има невероятен ефект!

Важно е да отбележим, че някои кучета стават по-плашливи и тревожни през пубертета. Това може да причината да не следват командите на стопаните си и дори да започнат да проявяват деструктивно или разрушително поведение. Важно е да не наказвате животното за „лошите му обноски“. Викането или използването на физически методи могат да направят косматия ви приятел още по-уплашен и притеснен, а поведението му – да се влоши. В подобни ситуации е добре да помислите за помощ отпрофесионалист.

куче човекСнимка: iStock

Ами ако нищо не помага?

Ако изглежда така, сякаш нищо, което правите, не помага, важно е да не се тревожите да поискате помощ и съвет. Понякога лошото поведение може да бъде причинено от основен медицински или здравословен проблем. За това не бива да пренебрегвате прегледа при ветеринар. 

Вижте още: 

Причини за промените в настроението при кучетата

Виж още