Какво трябва да знаем за пърхота при кучетата

куче Снимка: iStock

Д а установите, че домашният ви любимец има пърхот е лесно. Не е нужно да водите кучето си на ветеринар, за да му постави официални диагноза – както и самите вие не ходите на лекар ако имате този проблем, нали? В повечето случаи можете да се преборите с пърхота на четириногото, използвайки средства за защита от близкия зоомагазин – не е необходимо конвенционално лечение за справяне със ситуацията. 

За целта обаче е важно да разберете от какъв вид пърхот страда вашето куче. Само ако знаете срещу какво се борите можете да очаквате успехи и бързо справяне с проблема.

кучеСнимка: iStock

Кои са четирите вида пърхот при кучетата - спрямо причината за появата му

 • Суха кожа

Това е най-често срещаният вид пърхот, който може да се появи при кучета от всяка порода или възраст. Симптомите при него обикновено са свързани със суха кожа. Вашият домашен любимец вероятно ще има люспи от мъртва, бяла кожа по гърба или корема си, а на подмишниците му тя ще изглежда суха.

Dogsandcats.bg
 • Мазна кожа

Голдън ретривърите, Лабрадорите, Немските овчарки и Кокер шпаньолите са сред най-често засегнатите породи кучета, които страдат от мазния тип пърхот. При него вместо да е суха, кожата изглежда мазна, восъчна и дебела. При някои четириноги има и специфична миризма на дрожди. Този вид пърхот може да се прехвърли и на стопанина на кучето при условие, че не мие често косата си. 

кучеСнимка: iStock

 • „Движещ“ се пърхот

Това е форма на краста, която обикновено засяга кучета, които са били принудени да живеят в мръсни условия с много ниска хигиена. Ако се вгледате в кожата на тези четириноги ще забележите, че сухия, люспест пърхот всъщност се движи съвсем леко. Това е така, защото белите люспи всъщност са акари. Често четириноги, които страдат от този вид пърхот, развиват алергия от акари. 

 • Инфекция на кожата

Този вид не е точно пърхот, макар че може да изглежда така на пръв поглед. Той се наблюдава при четириноги, чиято кожа е заразена и образува инфекция под формата на бучки. Те са подобни на пъпки, които щом се отворят – наподобяват мазен пърхот. 

Как да се преборим с различните видове пърхот при кучето ни

 • Лечение на пърхот при суха кожа

Пърхотът, причинен от суха кожа, е най-често срещаният тип. И макар че лечението му може да отнеме известно време, то е сравнително лесно. Най-просто казано – трябва да подобрите качеството на кожата на домашния си любимец чрез промени в диетата, качествен шампоан и добро, редовно овлажняване.

Здравословното хранене е първата стъпка към по-здрава кожа. За да се преборите със сухотата, която причинява и пърхота, помислете как да не добавите към диетата на любимеца си хранителни вещества, които да подобрят състоянието на сухата кожа. Това може да са различни меса и субпродукти, както и немазна риба, а също и храни, които са богати на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Вижте повече за: Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини при кучетата

За да овлажните кожата на домашния си любимец, трябва да го изкъпете с лечебен шампоан, който ще премахне слоя мъртва кожа. На пазара има много и различни марки – консултирайте се с ветеринания си лекар ако се колебаете кой да изберете. 

След банята срешете добре козината на домашния си любимец със специална четка. Някои специалисти препоръчат използването на органичен ябълков оцет, тъй като той съдържа здрави бактерии, които естествено овлажняват сухата кожа. 

кучеСнимка: iStock

Добра идея да използвате кокосово масло срещу пърхот, тъй като то има високи нива на витамини и антиоксиданти – така че освен повърхностно овлажняване на кожата, то действа и подкожно – върху по-дълбоките слоеве. А най-хубавото при използването на кокосово масло е, че дори и кучето ви да го оближе – това може само да му помогне. 

Можете да направите сами и домашна „маска“ за домашния си любимец като смесите в съотношение 50:50 вода и овесени ядкиСапонините (растителни безазотни гликозиди, които с водата подобно на сапуните дават трайна пяна) в получената паста допълнително ще почистят кожата на кучето. Оставете маската да действа около 15 минути, след това изплакнете обилно с вода. 

Вижте още: 5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

Колко често да нанасяте различните средства за овлажняване на кожата – зависи от състоянието на вашия любимец. 

 • Лечение на пърхот при мазна кожа

Мазната кожа се среща по-често при определени породи кучета, като най-често е наследствен проблем. Подобряването на диетата на домашния ви любимец би могло да помогне, но няма да накара това състояние да изчезне напълно. За това – най-важното нещо, което трябва да направите, е да премахнете последователно себума (слоя мазнина) върху кожата на животното, който причинява пърхота. При кучета с по-мазна кожа и козина може да се наложи да направите няколко сапунисвания. Важно е да използвате обезмасляващ шампоан, за да премахнете мъртвата кожа. След като го нанесете – оставете го за 10-15 минути и след това изплакнете обилно. Измиването би трябвало да убие всички натрупани бактерии и дрожди по кожата на животното. Можете да използвате и малко количество ябълков оцет, тъй като овлажняване не е необходимо. Помислете за собствената си коса – ако след баня скалпът ви изглежда някак мазен, надали бихте нанесли допълнителен препарат или овлажняващ крем, нали?

куче с бълхиСнимка: iStock

 • Лечение на ходещ (движещ се) пърхот

Това състояние се среща сравнително рядко в днешно време. Ако сте намерили домашния си любимец навън, сам и изоставен в някой двор, например, или сте се сдобили с него чрез интернет, е възможно да има този тип пърхот. Диагнозата е доста лесна за визуално потвърждаване. И в този случай първо трябва да изкъпете кучето си, за да премахнете всички акари. След банята нанесете препарат за външно обезпаразитяване, за да убиете всички паразити. След като сте се погрижили за животното – почистете околната среда, за да предотвратите повторно заразяване.Вземете всички одеяла, върху които кученцето е спало, и ги изперете (или изхвърлете), почистете и дезинфекцирайте – включително и играчките на животното. 

По този начин ще решите генерално проблема, защото акарите не могат да живеят повече от 10 дни далеч от кожата на кучето (домакина).

 • Лечение на пърхот в следствие инфекция върху кожата

Въпреки че това всъщност не е пърхот, коричката, която се образува по кожата на домашния ви любимец го прави да изглежда така на пръв поглед, но лечението е различно. Ако погледнете по-внимателно кожата на животното, ще забележите някои отоци (подобни на пъпки) по повърхността й. Докато набъбват и се отварят, те оставят бяла коричка – която се бърка с пърхот. 

За да се преборите с това състояние, започнете с къпане на кучето с лечебен шампоан. Важно е да убиете бактериите, причиняващи инфекцията по повърхността на кожата. След това трябва да нанесете антибактериално средство. Тъй като това, в повечето случаи, е вид антибиотик, задължително се консултирайте с ветеринарния си лекар или заведете любимеца си на преглед.

куче бълхиСнимка: iStock

Как да предотвратим връщането на пърхота

След като веднъж сте се преборили с пърхота, има някои неща, които можете да направите, за да избегнете повторната му поява:

 • Периодично овлажнявайте кожата

Има много начин, по които можете да направите козината на кучето ви да изглежда по-добре, здрава и лъскава. Не чакайте да се появи проблем – редовно използвайте овлажнител или кокосово масло (ако сте привърженик на по-естествените продукти). 

 • Подобрете диетата на кучето си

Обърнете внимание на сухата храна, която давате на домашния си любимец всеки ден. Четете съдържанието и разнообразявайте марките, тъй като при четириноги, чиято диета е съставена само от гранули, вероятността от развитие на кожни проблеми е по-голяма. 

 • Направете околната среда по-свежа

Ако кучето ви стои по цял ден в апартамент, където работи климатик или друг уред, помислете за закупуване на овлажнител за въздух, който да поддържа въздуха по-свеж. 

куче с бълхиСнимка: iStock

Макар че пърхотът не е сред спешните кожни проблеми и можете да го лекувате спрямо инструкциите по-горе, посещение или дори консултация по телефона с ветеринарния ви лекар биха могли да са ви от помощ. 

 

Вижте още: 5 домашни помощника в грижите за козината на кучето

Виж още