Кога кучето ни гледа с "бялото на окото“

куче Снимка: iStock

А ко сте собственик на куче, то може би сте ставали свидетели на следната ситуация: приятел, когото домашният ви любимец не обича особено, ви идва на гости. И този човек, независимо от факта, че животното не изпитва видими симпатии към него, държи да му се порадва и да го погали. Явно притеснено, четириногото държи главата си насочена право напред, като от време на време следи движенията на въпросния гост с очи, разкривайки белите им части, които заобикалят зениците.

Хората имаме един израз, който обрисува тази сцена – казваме, че някой ни гледа с „бялото на окото“. А, когато става въпрос за кучета, има още един начин да наречем този поглед: китово око.

Въпреки че не се случва често, със сигурност сте забелязвали този поглед у домашния си любимец. За това – нека заедно да разгледаме на какво най-често се дължи появата му, защо се случва и имаме ли причини за притеснение, щом го видим?

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Какво е китово око?

Китовото око при кучетата е термин, използван за описване на конкретен поглед, наблюдаван при домашните ни любимци, при който бялото на очите е особено видимо. Обикновено очите на животното могат да придобият леко по-закръглен вид, когато то се чувства напрегнато, което води до това, че по-голямата част от бялото, което обгражда зениците му става видима, отбелязват от ASPCA

Често китовото око се появява при кучетата, които гледат нещо отстрани или това, което е обект на вниманието им се намира в такава позиция, че те са принудени да избутат зениците си в ъгъла, оставяйки повече от бялото на очите си оголено.

Обикновено този поглед е знак, че четириногото се чувства неудобно, но понякога, съчетан с някои специфични сигнали на тялото му може и да е предупредителен знак. Във втория случай позицията на главата на животното обикновено казва всичко. Защото, когато едно куче е обезпокоено, претоварено или просто иска да се дистанцира от нещо около себе си, което му причинява дискомфорт (човек или друго четириного – в най-честия случай), то ще прекъсне зрителен контакт и ще гледа настрани. Въпреки това, естествените инстинкти на животното го карат да следи въпросния обект, за това и то отклонява зениците си настрани, като същевременно главата е позиционирана право напред, създавайки ефекта на китовото око.

кучеСнимка: iStock

Винаги следете езика на тялото на домашния си любимец – допълнителните съобщения, които той ви изпраща чрез него, могат да ви помогнат да разберете какво чувства и дали не се налага да се намесите, за да го защитите.

Разбиране на езика на тялото на кучето

Докато очите на кучето със сигурност казват много, цялостният език на тялото му в различните ситуации, вероятно е по-лесно разпознаваем за по-голяма част от стопаните. За разлика от хората, домашните ни любимци очевидно не могат да ни кажат сами как се чувстват, но изражението на лицето и езика на тялото на животното могат да са ясна индикация за емоционалното му състояние. Например, позицията на опашката изразява широк спектър от чувства, вариращи от увереност и спокойствие, до стрес и уплаха. Вгледайте се и в ушите на косматия си спътник – обърнати напред те индикират, че животното е внимателно и бдително, докато насочени отстрани на главата или назад към врата – че кучето ви е притеснено или се усеща несигурно. 

кучеСнимка: iStock

В случаите, когато не сте сигурни какво се опитва да ви каже вашият домашен любимец, наблюдавайки определена част от тялото му, вгледайте се в цялостната му поза. Повечето хора знаят, че откритият корем значи, че четириногото се доверява на човек и обикновено е приятелски жест – покана за погалване в тази област. Телесното тегло, изместено към гърба пък, е признак на успокоение или откъсване. Ако обаче цялата тежест на животното сякаш е ситуирана напред, това може да е индикация за настойчивост и дори агресия в някои ситуации. 

Какво да правим, когато кучето ни гледа с „бялото на окото“

Ако забележите, че домашният ви любимец или друго куче в близост до вас показва твърде голяма част от бялото на очите си, обикновено най-доброто, което можете да направите, е да му дадете пространство и да не го закачате за известно време. Появата на китовото око най-често е индикатор, че четириногото може би се чувства застрашено или стресирано. Така че, най-добрата стратегия е да го оставите на мира, противопоставяйки се на желанието си да го погалите или утешите – това в повечето случаи има обратен ефект и може да засили напрежението. 

кучеСнимка: iStock

В случай, че китовото око е комбинирано с ръмжене или друг агресивен сигнал, а в близост до животното има храна, играчки или други ресурси, които то явно пази, препоръчваме ви да бъдете внимателни и без резки движения. Може да се касае за териториална агресия или опазване на ресурсите, като и при двата случая е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет относно коригиране на поведението на животното.

Разбира се, да видите бялото на очите на вашето куче невинаги е предупредителен знак, че нещо не е наред. Когато домашният ви любимец гледа нагоре към вас по време на вечеря с онези „жални очи на кученце“, които обикновено магически се появяват, когато четириногото моли за храна или внимание, това не е индикатор, че той се чувства неудобно, а по-скоро манипулативна тактика. 

Нещо повече, според проучване от 2019 година, anguli oculi medialis – по известен като мускул, който повдига „веждите“ на кучетата, предизвиква този жалостив отговор у хората, които са наблизо. А животните, повярвайте ни, не са никак глупави и доста бързо са се научили, че това работи! Просещото поведение обикновено върви в тандем с отпуснати уши и леко примирено изражение, което показва по-скоро умиротворение, отколкото отбранителна позиция.

кучеСнимка: iStock

Когато ние използваме израза „гледаш ме с бялото на окото“, обикновено това е с негативно значение, често е синоним на сърдене или неодобрение спрямо нещо или някого. При кучетата най-често погледът тип китово око е естествена реакция на нежелан стимул в заобикалящата го среда. Този поглед не е чак толкова често срещан, но в повечето случаи значи, че е по-добре да оставите за малко животното на спокойствие, дайте му необходимото време и пространство, за да се почувства отново в безопасност и сигурност. 

 

Вижте още: 

Могат ли кучетата да лъжат

Какви емоции могат да изпитват кучетата

 

Виж още