Кои са нещата, които кучетата могат да видят, а хората – не?

куче Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога как изглежда светът през очите на кучето ви? Въпреки че често приемаме, че четириногите ни другари виждат нещата като нас, реалността е съвсем различна. Домашните ни любимци имат уникална зрителна система, която им позволява да възприемат аспекти от околната среда по начини, по които хората не можем. Разбирането на това какво и как го вижда опашатият ви спътник, може да ви помогне да оцените по-добре неговите способности и поведение. 

куче очиСнимка: iStock

Какво казва науката за кучешкото зрение

Очите на кучетата са структурирани по различен начин от нашите, като основната разлика се състои в броя и видовете фоторецептори. Благодарение на трите вида конусовидни клетки, с които ние разполагаме, можем да виждаме широка гама от цветове. Тъй като при кучетата те са само два вида, те виждат двуцветно, предимно в нюанси на синьо и жълто. 

Освен това домашните ни любимци имат повече пръчковидни клетки, които са по-чувствителни към слаба светлина и движение. Тази адаптация е от съществено значение за тяхното оцеляване, тъй като подобрява способността им да откриват плячка и да се ориентират в околната среда в различно време на деня.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Какво могат да видят кучетата, което хората не могат при слаба светлина?

Една от най-значимите разлики в зрението между хората и кучетата е способността на четириногите да виждат при слаба светлина. Домашните ни любимци имат превъзходно нощно виждане благодарение на специфичната структура на ретината на очите им. При животните има повече пръчковидни клетки, които са по-чувствителни към слаба светлина (за разлика от тези, "отговорни" за цветовете"). Именно това им позволява да откриват движение и обекти в почти пълна тъмнина. Тази способност е допълнително подобрена от tapetum lucidum, отразяващ слой зад ретината, който подобрява нощното им виждане чрез отразяване на светлината, която преминава през ретината обратно в очите. Именно това дава на кучетата пословичния ефект на „светещите очи“, когато биват уловени от фарове или лъч на фенерче. Това е и ключова причина, поради която четириногите могат да виждат, а хората – не при условия на слаба светлина.

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да виждат ултравиолетова светлина?

Интересното е, че някои проучвания твърдят, че кучетата могат да виждат ултравиолетова (UV) светлина, спектър, невидим за човешкото око. Тази способност би означавала, че четириногите могат да видят аспекти от света, напълно скрити за нас, ако бъде потвърдена!

UV зрението може да помогне на животните да видят специфични шарки върху цветя, да проследят следи от урина и да открият други сигнали от околната среда, които са от решаващо значение за оцеляването и лова. Докато изследванията продължават, възможността кучетата да виждат ултравиолетова светлина добавя още едно ниво на сложност към вече впечатляващите им визуални способности.

кучеСнимка: iStock
.

Ролята на откриването на движение в зрението на кучетата

Откриването на движение е друга област, в която кучетата превъзхождат хората. Големият брой пръчковидни клетки в очите им прави четириногите особено чувствителни към движение, дори на известно разстояние. Тази им способност е жизненоважна за ролята им на ловци и защитници. И действително, четириногите ни другари могат да открият и най-малките движения на потенциалната си плячка или натрапник. Това обяснява защо питомецът ви сякаш понякога лае „в нищото“ или реагира на малки, бързи движения, които стопанинът му може да пропусне. 

кучеСнимка: iStock

Как кучетата възприемат цветовете 

Кучетата не виждат пълния спектър от цветове и следователно възприемат света по различен начин от нас. Като дихромати, четириногите виждат света предимно в нюанси на синьо и жълто. Цветове като червено и зелено им изглеждат по-приглушено или като нюанси в сивата гама. Тази разлика в цветовото възприятие означава, че четириногите разчитат повече на яркостта и контраста, отколкото на цвета, за да разграничат обектите около себе си. 

кучеСнимка: iStock

Практически приложения: Как зрението на кучетата им помага в ежедневието

Уникалните аспекти на кучешкото зрение имат няколко практически приложения в ежедневието им. Способността им да виждат при слаба светлина ги прави отлични спътници за нощни дейности, като разходки, лов или охрана. Потенциалът им да виждат ултравиолетова светлина може да им помогне да проследяват ароматите и да се ориентират по-ефективно в околната среда. А уникалния начин на откриване на движение е от решаващо значение за дейности като търсене и спасяване, полицейска работа и като служебни животни.

Разбирането как кучетата възприемат цветовете може да подобри начина, по който избираме играчки и организираме жилищното си пространство така, че да отговаря по-добре на техните визуални нужди. Така можем да създадем среда, която отговаря на силните страни на домашния ни любимец и така да подобрим неговото благосъстояние.

куче очиСнимка: iStock

В заключение, кучетата притежават забележителни зрителни способности, които се различават значително от човешките. От това да виждат при слаба светлина и потенциално възприемане на ултравиолетовата до мигновеното регистриране на движение и уникалното им цветоусещане – зрението на кучетата е съобразено с техните нужди на ловци. Така че, следващия път, когато домашният ви любимец изглежда реагира на нещо невидимо за вас, не забравяйте, че той може би вижда цял свят, който е скрит от човешкия поглед.

Вижте още:

5-те най-популярни мита за кучетата и откъде идват

Могат ли кучетата да виждат през стъкло?

 

Виж още