Колко по-големи са вълците в сравнение с кучетата

вълци Снимка: iStock

К учетата и вълците принадлежат към едно семейство (Canidae), което включва още лисици, койоти, динго и чакали. Тези отделни видове имат някои прилики, но също така и много ключови разлики.  Ние знаем, че опитомените кучета са в най-различни размери, но как точно можем да сравним четириногите ни другари с техните братовчеди – дивите вълци? Е, това зависи от това с каква порода куче ги сравнявате. 

Има различни видове вълци, така че и техните размери варират, макар и не толкова драстично, колкото тези на кучетата. И въпреки че някои домашни любимци може да са по-големи и/или по-тежки от сивите вълци (най-големите представители на своя вид), като цяло вълците си остават много по-големи от средното куче. Освен това го превъзхождат по издръжливост и сила и мощ на захапката. 

кучета и вълциСнимка: iStock

Приблизително, съпоставени някои от по-известните породи кучета и вълци изглеждат така: 

Dogsandcats.bg
 • Сив вълк: височина – 66-81 см, тегло – 27-68 кг;
 • Червен вълк: височина – 60-66 см, тегло – 20-36 кг;
 • Немски дог: височина - 71-81 см, тегло – 50-79 кг;
 • Немска овчарка: височина - 55-66 см, тегло – 23-40 кг;
 • Австралийска овчарка: височина - 45-58 см, тегло – 22-29 кг;
 • Бигъл: височина - 33-38 см, тегло – 9-13 кг;
 • Чихуахуа: височина - 12-20 см, 2-3 кг;

Приликите между кучетата и вълците

Въпреки че са различни видове, кучетата и вълците принадлежат към един и същи род, известен като Canis. Съществуват ДНК доказателства, които показват, че двете животни споделят приблизително 98,8% една и съща ДНК. Те дори са способни да се кръстосват, въпреки че хибридното потомство често е стерилно. 

 • Продължителност на живота

И опитомените кучета, и вълците споделят сходна продължителност на живота – средно между 12 и 14 години. Животът на дивия вълк може да бъде съкратен поради суровите условия на живот в дивата природа, но е известно, че ако е под човешки грижи, той може дори да надхвърли 15-годишна възраст.

куче снягСнимка: iStock

Както знаем, при домашните ни любимци продължителността на живота варира значително, като малкото Чихуахуа може да бъде редом до стопанина си над 16 години, докато Немският дог – едва 8 (средно).

 • Социални нужди

И кучетата, и вълците са социални животни, които виреят в глутница. Въпреки че не образуват идентични семейни групи и като цяло функционират различно, социалният живот е много важен. Разбира се, вълците зависят от глутницата и за собственото си оцеляване, докато кучетата – от човешкото си семейство. 

Най-големите разлики между вълците и кучетата

Може и да има известни прилики между вълците и кучетата, но разликите със сигурност са повече, пишат от Американския киноложки клуб. Ето някои от тях:  

 • Физическите черти се различават значително

Кучетата имат дълга история на опитомяване и селективно развъждане, което води до голямото разнообразие от размери, типове тяло, физически и поведенчески черти. Някои четириноги приличат повече на вълци от други, като Аляския маламут, Сибирското хъски и Немската овчарка, например.

вълциСнимка: iStock

Черепът и челюстта на вълка са много по-големи и силни от тези на опитоменото куче, въпреки че имат същия брой зъби. Вълците имат и по-големи лапи, като двата предни и средни пръсти са по-дълги от страничните, което им позволява да пружинират на големи разстояния. 

 • Вълците съзряват по-бързо

Както вълците, така и кучетата обикновено се отбиват някъде около 8-мата седмица. Проучванията обаче показват, че вълците са способни да се грижат за себе си и да взимат решения на много по-млада възраст в сравнение с домашните кучета. Като, смятат учените, това вероятно е важно за оцеляването им в дивата природа. 

 • Репродуктивни разлики

Опитомените кучета могат да се размножават поне два пъти (понякога и повече, в зависимост от породата) годишно, докато при вълците има цикъл на разгонване едва веднъж на година. Сезонът на чифтосване при дивите животни варира от февруари до средата на март, а малките се раждат през април и май. 

вълциСнимка: iStock

Вълците често имат между 4 до 5 малки, докато размерите на котилото при кучетата могат значително да варират. Повечето четириноги имат средно между 5 до 7 кутрета на котило, но по-малките породи могат да имат и едва 2-3 малки, докато някои по-големи – над 10 кутрета. И майката, и бащата вълк играят роля в отглеждането на малките, докато при опитомените кучета майката е единствената, която се грижи за потомството си.

 • Кучетата са опитомени

Различни доказателства сочат, че кучетата са били първите животни, опитомени от хората, като това се е случило преди хиляди години. Въпреки че някои домашни любимци са запазили по-вълчия си външен вид, общият им темперамент, инстинкти и поведение са много различни.

Годините редом до хората са довели до това, че днес опитомените кучета са зависими до голяма степен от нас, докато вълците са запазили дивата си природа. Проучванията дори показват, че вълците не съумяват да се привържат към хората, дори и те да се грижат за тях. 

Вълците образуват силни връзки с останалите членове на глутницата си, докато кучетата – със стопаните си. 

 • Играта им означава различни неща

Подобно на кученцата, малките вълчета също са много игриви. Тази игривост обаче, е необходима за оцеляването им. Играта ги учи как да ловуват, да се защитават и да заемат своето място в йерархията на глутницата си. От друга страна, опитомените кучета играят за забавление. 

куче скачаСнимка: iStock

 • Кучетата са дружелюбни, докато вълците са по-скоро срамежливи

Вълците ще направят всичко възможно, за да избягват хората, като за целта ще спазват безопасна дистанция. Изследователи, фокусирани върху поведението на вълците в Националния парк Йелоустоун в САЩ забелязали, че когато екипът им приближил глутница с вълци, току що хванали плячка, животните се отдръпнали, вместо да се опитат да защитят храната си. 

В заключение, докато някои от най-големите породи кучета може и да надвишават височината и теглото им, вълците все още си остават значително по-големи от повечето кучета. Освен това, те са по-силни, по-издръжливи и имат по-мощна захапка. 

И макар вълците и кучетата да имат сходен произход, те се различават по много начини. Четириногите определено са идеалните спътници за хората, докато вълците принадлежат към дивата природа. 

кучета и вълциСнимка: iStock

Вижте още: 

10 породи кучета за любителите на вълците

Виж още