Кучетата и бебета: митовете, на които не бива да вярвате

куче бебе Снимка: iStock

К огато станете родители, сякаш всички около вас се чувстват длъжни да ни посъветват за нещо. От това как да нахраните новороденото си бебе, до това как да го приспите – мненията са много и нека си го признаем, някои от тях звучат малко подозрително. 

Една от областите, в която можете да се сблъскате с най-разнопосочни мнения, например, е тази за новородените и домашните любимци. Вероятно ще дойдат от добронамерени приятели или членове на семейството ви – тези често срещани митове за домашните любимци и бебетата… просто не са верни. 

куче бебеСнимка: iStock

  • Мит 1: Кучетата могат да „усетят“, че бебето е на път

Ние безрезервно обичаме домашните си любимци и ни допада да мислим, че имаме дълбока, специална връзка с тях. Въпреки че това може и да е вярно, кучето ви няма шесто чувство, което да го предупреди, че в големия ви корем има бебе. Единственото, което животното със сигурност знае е, че се случва нещо, свързано с промени: промени у дома, в поведението, във външния ви вид и в графика ви. 

Dogsandcats.bg

Имайки предвид това, важно е да промените къщата и рутината си възможно най-рано преди появата на малкото човече. Ако косматият ви другар се страхува или изпитва недоверие към новите предмети, видите признаци на безпокойство или тревожност при раздяла, важно е да започнете да подготовката веднага, щом можете.

  • Мит 2: Вашето бебе ще бъде третирано като „част от глутницата“

Знаем, че може да е изненадващо, но това, че вие обичате безкрайно новото си бебе, не означава автоматично, че кучето ви на мига ще го възприеме като „част от глутницата си“ и инстинктивно ще го приеме. Всъщност, нещата стоят малко по-различно. Новородените са по-скоро обезпокоителни за кучетата. Те са шумни, носят различни миризми и ръкомахат с крайниците си в произволни посоки, при това – спонтанно. Всичко това предизвиква по-скоро страх, отколкото симпатия у домашния ви любимец. И тази емоция, както знаем, може да отключи защитно поведение дори у най-кротките и спокойни четириноги.

куче бебеСнимка: iStock

Запознаването между бебето и кучето ви трябва да се случва постепенно, като всички взаимодействия помежду им трябва да се наблюдават, контролират и при нужда – коригират. Използвайте положително подсилване всеки път, когато домашният ви любимец направи нещо/реагира или се държи по желан от вас начин около бебето, за да насърчите създаване на положителни асоциации помежду им. 

  • Мит 3: Не трябва да позволявате на кучето да се доближава до бебето

Това е мит и съвет, който ще чуете на мига, щом споделите, че имате домашен любимец и новородено бебе у дома. Хората често смятат, че животните и новородените не трябва да са близо едно до друго. Разпространяването на това твърдение на свой ред води до това, че много млади родители гонят кучетата или котките си от стаята на бебето или не им позволяват да са в едно помещение с него. Отблъскването на домашния ви любимец може да го накара да се почувства нежелан, а това може да създаде други поведенчески проблеми. Особено ако животното формира негативни асоциации именно с бебето – нещото, довело до това поведение на стопанина му. 

Далеч по-добре е да оставите косматия си другар безопасно да присъства в стаята, когато се занимавате с бебето си. Правенето на различни забавни дейности и насърчаването на положителни взаимодействия ще помогне за изграждане на здрави взаимоотношения. 

куче бебеСнимка: iStock

  • Мит 4: Най-трудната част е запознанството между бебето и кучето

Много хора губят време и енергия, фокусирайки се върху първата среща между кучето и бебето си. И макар това несъмнено да е важен и незабравим момент, не по-маловажно е да развиете здрави отношения и на по-късен етап. Защото най-напрегнатото време за семействата обикновено е по време на фазата на прохождане, когато бебето навърши 6-8-10 месеца. Тогава малчугана ще хвърли поглед върху кучето и ще поиска да се възползва от възможността да го изследва. Което не е непременно нежна игра. И както не можете да очаквате, че бебето ви ще бъде внимателно при взаимодействието си с четириногото, така би било несправедливо да очаквате вашето куче да се справя с дърпането на ушите и опашката му.

куче бебеСнимка: iStock

  • Мит 5: Щом се разбират, значи няма проблем да ги оставим сами за момент.

Колкото и да обичате, да се доверявате и да сте сигурни, че не би наранил бебето ви, в крайна сметка домашният ви любимец си остава куче. И невинаги можем да предвидим поведението му. За това запомнете правилото: четириногото и бебето ви не бива да остават в една стая без надзор. Ако трябва да излезете, дори само, за да отидете до тоалетна, отделете ги чрез физическа бариера. 

куче бебеСнимка: iStock

Вижте още: 

6 начина как кучето показва, че е емоционално разстроено

Защо кучетата са нежни с бебетата

Защо бебешкият плач разстройва кучетата

 

Виж още