Могат ли кучетата да ядат пикантни храни

куче храна Снимка: iStock

М ного хора искрено се наслаждават на усещането, което им носи консумацията на пикантни неща, докато на други никак не им понася. Ако сте фен на лютото, вероятно ви се е случвало да се замислите дали е подходяща храна, която да споделите с домашния си любимец?

Могат ли кучетата да ядат пикантна храна?

Краткият отговор е: не, кучетата не могат и не бива да ядат люта храна. Обикновено за хората малко пикантност в менюто е приятно разнообразие, но същото не може да се каже и за четириногите ни другари. Лютият вкус е напълно различно изживяване за кучетата – те го усещат много по-интензивно и бъдете сигурни – в пъти по-неприятно. 

куче просия хранаСнимка: iStock

Представете си го така: ядете нещо много люто, но го правите много бавно, усещайки паренето в гърлото силно осезаемо. Потите се неконтролируемо и като цяло – се чувствате изключително неудобно. 

Dogsandcats.bg

Освен този дискомфорт, пикантните храни могат да навредят на домашните ни любимци, причинявайки им различни храносмилателни проблеми.

Разликата между човешките и кучешките вкусови рецептори

За хората подправките подобряват вкуса на ястието. Но какво ще стане, ако не сте в състояние да усетите ароматите, а страдате само от последствията? Или иначе казано – преди да споделите пикантната храна с домашния си любимец, помислете дали то действително може да я вкуси. 

куче хранаСнимка: iStock

Усещат ли кучетата лютивия вкус?

Домашните ни любимци не могат да вкусят пикантните храни. Четириногите разчитат главно на обонянието си – ето защо те подушват храната си преди да я сложат в уста, тъй като са привлечени от неща с по-силна миризма. Когато става въпрос за опитване на храна, хората сме много по-добри от косматите ни другари. Кучетата имат само около 1700 вкусови рецептора, докато при нас те са около 9000. Това, както сами виждате, е голяма разлика!

Ето защо ние се наслаждаваме далеч по-интензивно на различни вкусове. Макар че косматите ни другари не могат да вкусят пикантните храни обаче, те все пак могат да почувстват същите странични ефекти, свързани с консумацията му. 

Виновникът: капасаицин

Макар да не могат да се насладят на пикантния вкус на храните, кучетата могат да изпитат същите усещания, след като ги консумират. Капсаицинът е съединение, което се открива в лютите чушки. Той е и причината за усещането за парене при ядене на пикантна храна.

куче хранаСнимка: iStock

Капсаицинът е химически дразнител и невротоксин, който предизвиква болка, топлина и дискомфорт във всяка тъкан, с която влиза в контакт. 

Неприятното усещане, което този невротоксин причинява на вашето куче, може да предизвика различни симптоми. Когато люта подправка попадне в гърлото на домашния ви любимец, той може да започне да кашля, киха или да се лигави прекомерно. Усещането за парене може да накара животното да трие муцуна в земята, да я драска с лапи и да се задъхва тежко.

Какво се случва, ако кучето ви яде пикантна храна?

Пикантните храни са твърде остри, за да повлияят добре на кучетата. Най-общо казано, по-добре е да държите домашния си любимец далеч от люти блюда. Въпреки това, както е и при хората, някои четириноги понасят пикантните храни по-добре, отколкото други. Това важи за по-големите породи в сравнение с малките. 

люта хранаСнимка: iStock

В заключение, избягвайте да храните домашния си любимец с люти и пикантни храни. Кучетата имат по-чувствителна и деликатна храносмилателна система в сравнение с хората. 

Освен симптоми на дискомфорт като стомашно разстройство, диария, повръщане и газове, пикантните храни крият и неблагоприятни рискове за здравето на косматия ви другар. Консумирани в големи количества, пикантните храни могат да причинят стомашни язви, анемия или възпалитлен панкреас, наричан още кучешки панкреатит.

Виж още