Можем ли да къпем кучето с човешки шампоан

куче Снимка: iStock

Д а си представим следната ситуация: Кучешкият шампоан на домашният ви любимец е свършил, а се налага спешно да го изкъпете. Няма как да не се запитате – можем ли да използваме нашия шампоан и ще причини ли той проблем на косматия ни приятел?

кучеСнимка: iStock

Какво казват специалистите

Повечето стопани на четириноги знаят, че не бива да използват човешки продукти – шампоани или балсами за къпане на домашния си любимец. Питали ли сте се някога – защо това е така? Кой е определил това правило? И не е ли възможно то да е измислено, за да купувате поредния скъп продукт за домашни любимци?

Независимо дали сте скептични или не, важно е да знаете фактите. А те са, че човешкият шампоан не е същият като този, предназначен за кучета. Просто защото нито кучешката козина си прилича толкова с човешката коса, нито кожата ни е еднаква. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кожата на хората е с по-висока киселинност от кучешката. Ние имаме потни жлези, а домашните ни любимци – нямат (поне не върху кожата на гърба си). Тази разлика оказва съществена роля върху химическия състав и консистенцията на формулите за човешкия и кучешкия шампоан. За това – ако приложите човешката формула върху куче, рискувате това да доведе до сухота и дразнене. 

За опасностите от сухата кожа

Може да не ви звучи сериозно, но всъщност за кучетата ни кожата е основен орган, който играе огромна роля в имунологичната защита. Изсушавайки я, ние премахваме маслата и горните слоеве на кожата на животното. По този начин компрометираме естествената бариера на организма му срещу инфекции. Щом тези защитни сили са нарушени, кожата – всъщност цялото куче- става по-предразположена към възпаления (обикновено от дрождите и бактериите, които живеят по нейната повърхност). 

кучеСнимка: iStock

При шампоаните за кучета, преди да се пуснат на пазара, се провеждат опити, за да се определи дали рискът от подобно дразнение е вероятен. 

„Как това обяснява факта, че използвах собствения си шампоан върху кучето си и не видях реакция?“

Истината е, че не всички човешки шампоани ще предизвикат такава крайна и неблагоприятна реакция спрямо кучешката кожа. 

Ето няколко причини защо:

  • Променливостта в рН на кучешката кожа (която може да се различава драстично при някои породи кучета) 

По-високата киселинност на кожата на вашия Шнауцер, например, може да го накара да реагира по-добре на шампоана ви, докато при един Голдън Ретривър – тя може да стане червена и да започне да се лющи. 

кучеСнимка: iStock

  • Много нежелани реакции са честотно зависими

Това значи, че ако не използвате достатъчно често продукта – може и да не ги видите. 

  • Ако кучето ви е много мръсно,

то може да се нуждае от специално почистващо средство. В този случай – вашият шампоан няма да помогне, но може и да не навреди непременно на кожата на любимеца ви. 

  • Индивидуалните вариации в кожата на кучетата правят разликата в реакциите

Ето защо някои кучета изглеждат „прекалено чувствителни“ към шампоаните, докато други могат да приемат почти всяка козметика, която им хвърлите.

кучеСнимка: iStock

Ако се опирате на фактите, а не на възможните предположения – то най-вероятно използвате кучешки шампоан и няма нужда да ви убеждаваме в ползите за това. Както много неща в живота обаче, няма гаранция, че даден продукт ще работи добре за вашия домашен любимец. За това – опитите и грешките може би са най-добрият възможен подход за вас. 

Вижте още:

Колко често и как правилно да къпем кучето си

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

 

Виж още