Можем ли да научим кучето си да харесва котки

куче и котка Снимка: iStock

И ма някои кучета, които заобичват котешките си приятели от пръв поглед и не се налага да полагате никакви усилия за това. При други четириноги обаче, нещата стоят по-съвсем различен начин и те си остават верни на вековния стереотип, според който кучета и котки не могат да се разберат. Не бива да забравяме, че косматите ни приятели са инстинктивни ловци и виждат всички по-малки от тях животни като потенциална плячка. А това, съчетано с общата им неприязън към котките може да предизвика истински хаос и често – инциденти. 

Има ли какво да направите, ако сте многостранен любител на животните и искате да отглеждате заедно куче и котка? Дали можете да обучите едните животни да харесват другите?

Ще се опитаме да дадем отговор на тези въпроси, макар че далеч не е лесно. Разбирането на ситуацията е първата стъпка към успешното съжителство между куче и котка.

Dogsandcats.bg

куче и коткаСнимка: iStock

Проблемът

Някои от стопаните на кучета често мислят, че след като те не са възпитавали домашните си любимци да преследват или атакуват котки, значи те би трябвало да ги харесват и да няма проблем да се разберат. Те обаче не се замислят, че това, което им пречи са естествените им инстинкти и/или личностни странности.

Много породи кучета са отглеждани в продължение на поколения в миналото, за да бъдат ловци. Да, вашият Френски булдог може и да е доста далеч от този образ в общия смисъл, но и у него има заложени тези инстинкти. Дори и малко по-дълбоко. 

Освен факта, че възприемат котките като потенциална плячкапри някои кучета, особено когато са малки, липсва самоконтрол. Повечето котки се отличават с предпазливата си природа, те са добри в разпознаването на потенциална заплаха и поради това се страхуват. Когато се срещнат, двата вида показват индивидуалните си личностни черти и това може да доведе до проблеми при съвместното им съжителство. 

куче и коткаСнимка: iStock

Решението

Ако кучето ви показва признаци на хищническа агресия към котки, възможно е да промените поведението му с правилния вид обучение и необходимите дози търпение, обич и последователност. 

Макар че няма гаранции – ето няколко съвета как можете да направите това:

  • Социализация

Най-добри шансове за успех бихте имали, ако можете да срещнете кучето и котката в ранна възраст. Кученцата са най-отворени за нови преживявания през първите 16 седмици от живота си. Това е и точният момент да представите другия си домашен любимец. С помощта на много лакомства и положителен подход покажете на четириногото, че котето му е приятел.

  • Импулсен контрол

Липсата на контрол върху импулсите и инстинктите е това, което кара кучето ви да лае по движещите се коли навън, да краде храна от боклука или масата. Това е в основата и на преследването на котки навън. Ако успеете да помогнете (с помощта на похвали и лакомства) животното да овладее емоциите си, това ще оптимизира много процеса на обучение в толерантност при съжителството с котка у дома. 

куче и коткаСнимка: iStock

  • Десенсибилизация

Буквално преведен този термин значи „постепенно излагане/привикване“. Започнете като заключите кучето си в едната стая, а котката в другата. Награждавайте го във всеки момент, независимо дали е мимолетен, през който остане спокойно. Щом мине време – срещнете ги в неутрална зона, например коридора. Възможно е котката са се опита да избяга, а кучето – да се втурне към нея. За това – поддържайте строг контрол над животните. 

Това е бавен процес, който може да изисква няколко крачки назад, но в даден момент кучето ще свикне с присъствието на котката. Особено, ако продължава да получава награди за това. 

куче и коткаСнимка: iStock

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е че няма как да сприятелите две животни за една нощ. Особено ако се касае за куче и нов член на котешкото ви семейство. Най-добре е да държите домашните си любимци в отделни зони (стаи) през първите няколко седмици, докато постепенно свикнат с миризмата и взаимното си присъствие. 

Ще отнеме време, но ако не можете да си представите дом без куче и котка, усилията ще си заслужават!

куче и коткаСнимка: iStock

 

Виж още