Най-честите причини защо кучетата накуцват

куче накуцване Снимка: iStock

П одобно на хората, кучетата накуцват по различни причини. За разлика от нас обаче, домашните ни любимци не могат да ни кажат какво се е случило или къде ги боли с помощта на думи. 

Най-ценният ви ресурс и единственият сигурен начин да разберете защо косматият ви другар куца, е вашият ветеринарен лекар. Преди да назначите част за преглед обаче, добре е да имате представа кои са най-често срещаните причини за накуцване при кучетата. Така ще сте подготвени какво да очаквате от прегледа при специалиста.

куче накуцванеСнимка: iStock

Постепенно срещу внезапно накуцване при кучетата

Има два вида накуцване при кучетата: постепенно и внезапно. В първия случай накуцването се случва бавно, с течение на времето, докато във втория – то започва бързо и внезапно, обикновено след нараняване или травма. 

Dogsandcats.bg

Знанието дали накуцването на домашния ви любимец е започнало внезапно или е прогресирало постепенно е важна информация, която ще помогне на ветеринарния ви лекар да стесни възможните причини и да постави по-бързо точна диагноза.

Като цяло, постепенно започващото накуцване при четириногите се причинява от основно, хронично или дегенеративно състояние, като остероартит или дисплазия. Внезапното, от друга страна, обикновено е причинено от нараняване или травма.

Това, че вашият домашен любимец накуцва от време на време обаче, съвсем не означава, че трябва дълго да отлагате записването на час при ветеринар. Някои от причините за появата на това поведение като рак на костите или дисплазия на тазобедрената става, могат да бъдат лекувани далеч по-ефективно, ако бъдат уловени по-рано, отколкото по-късно.

куче накуцванеСнимка: iStock

Кога да се обадите на ветеринаря си, ако кучето ви накуцва

Като цяло, обикновено е по-добре да играете на сигурно и веднага щом забележите, че кучето ви накуцва, да се свържете с ветеринарния си лекар. Кучетата обаче притежават умението да се нараняват и в моменти, когато не сте наоколо. И така, как да разберем кога накуцването може да изчака до следващата сутрин и кога трябва да побързаме с посещението при специалист?

Постепенно започващото или внезапното накуцване, което не изглежда да притеснява домашния ви любимец твърде много, обикновено може да изчака няколко часа, тъй като в някои случаи може да премине от само себе си. 

Случаите, когато не е добре да губите излишно време, включват счупени кости или изкълчени стави – всичко това изисква незабавна помощ, а увреждането на нервите може да е признак за по-сериозно неврологично заболяване или нараняване на гръбначния стълб. Необходимо е незабавно да заведете кучето си на лекар или в близката спешна ветеринарна клиника, ако то покаже някой от следните признаци:

  • Висящ крайник (говори за изкълчване)
  • Подуване на един или повече крайници
  • Явно счупване (крайник, застанал под неестествен ъгъл)

Често срещани причини за накуцване при кучета

куче лекарСнимка: iStock

Куцотата при кучетата е часто срещано ветеринарно оплакване и има огромен набор от възможни причини за появата му – от хронични заболявания до травма, информират от Американския киноложки клуб. Те могат да бъдат разделени в няколко категории:

  • Травма на лапата

Ако някога сте стъпвали върху парче стъкло, тогава знаете какво е чувството да имате нещо остро, забито в крака ви. Чужди тела като стъкло, пирони, пръчки, тръни, растителни материали или нещо друго, което не трябва да бъде в лапата на животното, може да му причини видима болка. И да му създаде неудобство при ходене, което да причини последваща инфекция.

Ужилвания или ухапвания от насекоми и животни също могат да причинят чувствителност и накуцване, същото важи и за разкъсвания, счупени нокти на краката, изгаряния, измръзване и натъртване. Основният признак, че едно куче има нещо заседнало в лапата му, е, че то ще я ближе непрекъснато.

  • Заболяване на ставите

Някои състояния причиняват постепенно износване на ставите и опорно-двигателния апарат. Това води до накуцване. Остероартрит, дисплазия на тазобедрената става, дисплазия на лакътя, луксация на пателата, заболяване на връзките, заболяване на междупрешлените дискове и остеохондрит дисеканс (OCD) – всички те могат да причинят накуцване на който и да е от засегнатите крайници. 

куче лекарСнимка: iStock

Инфекции като лаймска болест също водят до болки в ставите и накуцване (което е само още една от причините да следите за регулярното обезпаразитяване на питомеца си).

  • Болест на костите

Някои заболявания засягат костите на краката на кучетата и могат да доведат до куцота. По-младите четириноги, особено тези от едри породи, могат да развият състояние като хипертрофична остеодистрофия и паностеит, които правят ходенето болезнено. Някои видове рак, като остеосаркома, също засягат костите и изискват бърза диагностика за най-добра прогноза.

  • Нараняване или травма

Нараняванията и травмите са най-очевидният отговор на въпроса „Защо кучето ми куца?“. От автомобилна катастрофа до спортно нараняване, нашите домашни любимци са изложени на почти толкова много видове наранявания, колкото и самите ние. 

Счупени кости, фрактури, навяхвания, изкълчвания, разкъсвания на връзки, ставни травми и наранявания на гръбначния стълб – всичко това може да причини умерено до силно накуцване при четириногите, а в някои случаи животното може изобщо да не е в състояние да натовари засегнатия крайник. Правилното кондициониране може да помогне за намаляване на риска от някои спортни наранявания, но куцащото куче спортист трябва да получи и достатъчно почивка, докато причината за накуцването не бъде идентифицирана и излекувана.

куче лекарСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец куца силно (особено ако е още кутре), изчакайте около 15 минути, като през това време се опитате да държите животното в състояние на покой. Може да откриете, че след като за кратко „си поеме дъх“, четириногото започва да се държи напълно нормално и така да си спестите пътуване до ветеринарния лекар. 

Ако обаче дори след кратката почивка кучето ви продължи да накуцва, необходимо е да бъде прегледано от ветеринарен лекар.

Диагностициране на накуцващо куче

Понякога причината за накуцването на кучето е ясна, като счупена кост или парче стъкло в подложката на лапата му. Друг път обаче, тя може да е малко по-неуловима. 

Ветеринарният ви лекар може да проведе някои тестове, сред които рентгенография, която ще помогне за идентифициране на счупена кост, ставно заболяване и други скелетни аномалии. 

куче лекарСнимка: iStock

Биопсиите и вземането на течност от ставите могат да помогнат за идентифициране на рак (ако има подобно съмнение), може да се наложи и кръвен тест за инфекциозни заболявания като Лаймска болест. 

Преди тестването ветеринарят ви ще извърши физически преглед на животното, за да провери за чувствителност, болка и обхват на движение на крайниците му. 

Лечение на куче, което накуцва

Лечението на вашето куче ще варира в зависимост от причината за накуцването му. Планът може да бъде нещо съвсем просто, колкото няколко дни почивка, а може да включва и операция, лекарства, допълнителни тестове и продължително възстановяване.

Въпреки че всичко това може да ви звучи смущаващо, в повечето случаи колкото по-рано заведете животното при ветеринарен лекар, толкова по-добра ще бъде прогнозата. 

куче лекарСнимка: iStock

Забележка: Никога не давайте лекарства за човешка болка без рецепта или с рецепта – включително ибупрофен или ацетаминофен – на кучета, тъй като това може да бъде токсично и дори да доведе до фатален край. Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар.

Виж още