Нуждае ли се кучето ни от одеяло през нощта

куче Снимка: iStock

Н авън е студено и се чудите дали леглото на кучето ви е достатъчно, за да поддържа телесната му температура и да му осигури необходимия комфорт през по-хладните месеци. Ако не сте сигурни дали вашият четириног приятел има нужда от нещо повече, за да се стопли през зимата – защо не го попитате? Шегуваме се, разбира се! 

Да бъдеш стопанин на домашен любимец би било значително по-лесно начинание, ако можехме просто да се допитаме до животното относно нуждите и предпочитанията му. Така не би имало защо да се чудим дали му е удобно или не. Но тъй като не можем да го направим – необходимо е да изучим добре езика на тялото и поведението на косматия си спътник, за да прозрем нещата, свързани с отглеждането му, които ни вълнуват. Или иначе казано – да следим за определени улики, които да ни насочат. 

кучеСнимка: iStock

Породите кучета и студеното време

Някои породи кучета са по-подготвени за студеното време, отколкото други. Общото правило е, че по-големите четириноги, както и тези с по-дебела, плътна козина, се справят по-успешно с активностите на открито, когато температурите са ниски. Сред тези домашни любимци, за които със сигурност не се налага да се тревожите са Сибирското хъски, Аляския Маламут, Самоед или Санбернар – всички те са отглеждани за работа в студено време.

Dogsandcats.bg

По-малките домашни любимци, както и тези с тънка или къса козина като Чихуахуа, хрътките и повечето брахиоцефални кучета като Мопс и Френски булдог, се нуждаят от повече защита в студеното време, защото телата им просто не могат да генерират достатъчно топлина. 

Имайте предвид и, че коремчетата на кучета, които са с по-къси крака, често се търкат в земята, за това е добре да се погрижите те да за защитени. При дългокосместите домашни любимци пък, съществува риск от заплитане на сняг или лед в козината, а това може да доведе до измръзване и настинка. 

Постарайте се на кучето ви да му е топло

Обръщали ли сте внимание, че кучето ви задължително прави няколко кръгчета в леглото си, преди да се отпусне и блажено да заспи? Някои собственици на четириноги може и да не знаят, но това е естествен инстинкт, останал на домашните ни любимци от дивите им предци. В природата четириногите обикновено трупали трева, листа или слама, за да си създадат удобна постелка тип „бърлога“.

куче с одеялоСнимка: iStock

Въпреки че вече не се налага да си правят легло от борови иглички, за косматите ни спътници е приятно и успокоително да „разровят“ одеялото, оставено в леглото им. Дори ако температурата в дома ви е висока и да не се притеснявате, че домашният ви любимец може да настине, кучешкото одеяло може да донесе спокойствие и комфорт на кучето ви.А ако му стане твърде горещо – животното винаги може да го избута настрани. 

Одеялото в кучешкото легло осигурява допълнително ниво на комфорт при по-малките и по-възрастните кучета, категорични са специалистите. 

Когато избирате одеяло, потърсете нещо меко, което лесно се пере и е изработено от здрава материя. Избягвайте то да е плетено с твърде големи дупки, защото те лесно могат да хванат „в капан“ ноктите на домашния ви любимец. И наблюдавайте езика на тялото на кучето – ако то трепери, стои свито на топка или отказва да излезе навън, това са сигурни улики, че студа не му понася добре.

Кучета с медицински състояния

При домашни любимци, които страдат от определени медицински състояния, може да е необходим допълнителен слой защита през хладните месеци, съветват от Американската ветеринарномедицинска асоциация. Независимо дали се отнася за ежедневната им разходка или за момента, когато дойде време да се сгушат в леглото си – кучета с диабет, сърдечни и бъбречни заболявания или с хормонален дисбаланс (като Болест на Кушинг) имат нужда от специални грижи. Тези четириноги са по-уязвими към ниските температури, тъй като им е по-трудно да регулират телесната си температура.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, който може да ви помогне да определите дали вашият домашен любимец се нуждае от допълнителна защита – поради определено състояние или като цяло. 

кучеСнимка: iStock

Одеялото може да помогне на кучето ви да се чувства по-удобно, да му е по-топло и комфортно – дори ако не се нуждае непременно от него. 

Студеното време навън може да намали телесната температура на много четириноги – например, когато излизат на разходка навън, играят в преспите или вали „мокър сняг“. За това е задължително след прибиране да ги подсушите добре след като се приберете у дома. По-големите кучета са по-защитени от ниските температури, отколкото по-дребните, а особено уязвими са кутретата и по-възрастните четириноги. 

Kучешките одеяла са толкова меки и лесни за поддръжка, за това – оставете едно такова на кучето си в леглото му за през нощта. Или пък го поставете на дивана, за да може да се сгуши удобно в него след разходка. Доверете се на домашния си любимец – ако няма нужда от него, той просто ще го избута в страни. 

 

Вижте още:

Безопасни ли са затоплящите се легла за кучето ни

Да се погрижим за кучето си през зимата

 

Виж още