Очни инфекции при новородените кученца: Симптоми, причини и лечение

кученца Снимка: iStock

И нфекцията на очите при новородените кученца се случва няколко седмици след раждането им. Тежестта на състоянието варира, но е жизненоважно мъничетата да бъдат прегледани от ветеринарен лекар, пишат от Dogtime.com. Настоящата статия е с информационен характер и не замества диагностициране от страна на специалист. 

В медицината това състояние е известно като офталмия на новородените. Ето какво още трябва да знаете за симптомите, причините и лечението на очните инфекции при кутретата.

кучеСнимка: iStock

Симптоми на очна инфекция при новородени кученца

Офталмията има някои основни симптоми, които няма как да не забележите. Най-честите от тях включват:

Dogsandcats.bg
  • Зачервяване
  • Подуване
  • Секреция (слуз и гной)
  • Проблеми със зрението
  • Конюнктивит
  • Покрити клепачи

Прични за поява на офталмия при новородените кученца

Кученцата могат да развият инфекции на конюнктивата – лигавицата, която покрива вътрешната повърхност на клепачите и очната ябълка, или на роговицата – прозрачното покритие на предната повърхност на очната ябълка. Инфекцията обикновено се случва след отваряне на очите, тоест – при отделянето на горния от долния клепач, някъде около 10 до 14-дневна възраст.

Често източникът й е инфекциозно вагинално течение, което се предава от майката при раждането, но нехигиеничната среда също може да е сред вероятните причини. Staphylococcus или Streptococcus са бактериите, които обикновено са отговорни за инфекциите при кученцата. Ако не се лекуват, инфекции от това естество могат да доведат до слепота.

кучеСнимка: iStock

Лечение на очните инфекции при новородени кучета

При прегледа от страна на ветеринарен лекар, бъдете готови да отговорите на въпроси, свързани със симптомите на кученцата, процеса на раждане и здравето на майката. След като извърши пълен физически преглед, специалистът ще обърне специално внимание на очите, вероятно ще вземе за тестове и анализ част от отделения очен секрет. И накрая – ще направи изследване на кръв и урина, за да се изключат основни заболявания или други медицински състояния.

Лечението обикновено започва с внимателно почистване на очите. Ако има коричка – тя се отстранява. След това, обикновено се изписва антибиотичен мехлем. Необходимо е да спазвате точно предписанието на лекаря си, за да използвате мазилото безопасно и да има максимален ефект. И не на последно място – дори и да ви се струва, че симптомите изглежда са изчезнали, винаги завършвайте докрай пълния курс на лечение. 

Освен медикаментозното лечение, препоръчано ви от ветеринарен лекар, можете да облекчите състоянието на дискомфорт на кутретата, като нанесете топли (негорещи) компреси върху очите им, за да предотвратите повторното слепване на клепачите след прегледа. 

Ако ви изглежда, че инфекцията е ограничена само до едно или няколко кученца от котилото, следете състоянието и на останалите мъници, които изглеждат здрави. Така ще можете да сте по-бързи в реакцията си, ако и при тях се появи симптоматика. Имайте предвид, че някои бактериални инфекции на очите са силно заразни. Ако случаят е такъв, посъветвайте се с ветеринарния си лекар дали да не изолирате болните от здравите животинчета. Направете това само в краен случай, тъй като е важно за социалното и физическо развитие на новородените да бъдат максимално дълго време близо до майката, братчетата и сестричетата си. 

Не забравяйте да почиствате редовно мястото, където стои майката – добрата хигиена е ключова за ограничаване на заразата. Мийте често и зърната на женската, като използвате само топла вода – без сапун, тъй като той може да доведе до напукване на кожата.

Вижте още: 

Кога малките кученца отварят очите си

 

Виж още