Осиновили сте куче: 4 правила за щастлив живот, които да спазвате

oсиновено куче Снимка: iStock

Н аскоро сте осиновили домашен любимец? И вероятно се чудите как да подходите към животното, за да му помогнете да свикне по-бързо с новата среда. Вместо да се впуснете направо в обучение, специалистите препоръчват да се съсредоточите върху това да осигурите на новия си другар емоционално благополучие и на първо време – да задоволите биологичните му нужди: храна, вода, подслон и чувство на безопасност в новия дом, без натиск или допълнителни очаквания.  

oсиновено кучеСнимка: iStock

А ето и няколко съвета, които да ви послужат като ориентир – върху какво да се съсредоточите, преди дори да започнете с дресурата.

  • Опознайте се

Осиновените кучета идват в живота ни на различна възраст, като всяко от тях носи със себе си известен емоционален багаж въз основа на предишни преживявания. Понякога тези четириноги знаят как да правят куп неща, а понякога – не са научени на почти нищо. 

Dogsandcats.bg

Приютите и спасителните организации невинаги разполагат с цялата информация за историята на отделното куче. Всъщност, това се случва доста рядко. Ето защо е добре да отделите време, за да разберете какво знае кучето. 

кучеСнимка: iStock

  • Покажете му къде е гърнето!

Едва ли искате новото ви другарче да претърсва цялата къща в търсене на банята, нали? Отделете време, за да му покажете къде искате да ходи по малка нужда (в случай, че идеята ви е това да се случва у дома) и му помогнете да постигне постоянство.

Вижте още: Как да се справим с куче, което се изпуска вкъщи

  • Спечелете доверието му чрез докосване

Вероятността наскоро осиновено куче да се радва на прегръдка е доста малка. Всъщност, повечето животни, които доскоро са обитавали приют, не са големи почитатели на близостта от подобен тип. Помнете, че никой не бива да бъде поставян в положение, в което да реагира по негативен начин – нито физически, нито емоционално. Прегръщането в основата си е човешки жест, но това не е поведение, което четириногите правят често и не всички го приемат. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Когато две кучета се прегръщат, това е взаимодействие, което се наблюдава по-често при хищническа, а не социална игра. Ще познаете това поведение по това, че двете животни стоят на задните си крака, а предните им крайници са увити около раменете им. Най-често те са с отворени усти и оголени зъби. 

В други случаи четириногите може да потърсят утеха, като лежат едно до или върху друго, в приятна близост.

  • Създайте рутина

Ние помагаме на домашните си любимци да асимилират новата среда, в която се намират, като покриваме основните им нужди и им осигуряваме рутина. Наглед обикновени неща в живота, като осигуряване на здравословна диета и хранене в редовно време, както и кътче за сън, където спокойно да се отпуснат. 

Времето за лягане също е важно за нашите кучета, а и за нас самите. Знаем, че графиците на всеки са различни, така че просто помислете за това (като пример): Ако често си лягате към 22 часа, то домашният ви любимец постепенно ще установи сам тази рутина като част и от своя живот. 

Включете редовно време за игра – теглене на въже или хвърляне на топка. А една обичайна разходка преди работа, последвана от закуска е чудесно начало на деня. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Всеки вид рутина, която прилагате в ежедневието си е нещо, което вашият космат приятел ще очаква с нетърпение и ще разчита, че то ще се случи в обичайните часове. Той ще започне да очаква това споделено време заедно с вас и това ще промени света му, внасяйки усещане за ред в живота му – нещо, което е липсвало, преди да дойде във вашия.

Да се върнете у дома с куче, което сте осиновили и на което сте осигурили нов дом, е нещо красиво. Неслучайно съществува изразът „Не аз го спасих, а той мен“. И това действително е чувство, споделяно от много от нас. Обучението може да се случи по всяко време в живота на косматия ви другар, но това, което би трябвало да е на първо място, е осигуряването на емоционалното благополучие и задоволяването на биологичните нужди на четириногото. 

Вижте още: 

Важни съвети при дресурата на осиновено куче

Как да помогнем на осиновено куче да свикне по-бързо с нас

 

 

Виж още