10 породи кучета, които не обичат да се гушкат

Шиба ину Снимка: iStock

В сички ние обичаме домашните си любимци, сякаш са членове на семейството ни. Тяхната безрезервна обич, лоялност, игривост и привързаност няма как да не им спечелят специално място в сърцето ни! Но точно като хората в семейството ни, четириногите ни другари имат своите предпочитания по отношение на проявата на тези емоции от наша страна. 

Някои кучета споделят обичта на собствениците си към гушкането и са щастливи да седят в скута ни, да споделят дивана или леглото с нас след тежък ден. Има и няколко породи, които не са особени почитатели на прегръдките. Представителите им имат различен език на любовта от този, с който сме свикнали. Това не е нещо, което да ви тревожи, особено ако вашият космат другар е от тях! 

Ето 10 породи кучета, които не обичат да се гушкат (и в това няма нищо лошо!)

Афганските хрътки имат силен хищнически инстинкт, подобно на останалите представители на семейството на хрътките и другите ловни кучета. Този стремеж към плячка може да попречи на желанието за гушкане, тъй като инстинктите им обикновено взимат връх, дори в присъствието на собствениците им. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Независимостта е ключова характеристика на тези четириноги, за това не се чувствайте наранени или игнорирани, ако Афганската ви хрътка не обича прегръдките, не скача върху вас, когато се приберете у дома или няма желание да отпусне глава в скута ви, докато гледате любимото си телевизионно шоу.

Наричат ги „кучетата, които не лаят“, а дистанцираното поведение е друга отличителна черта на тази възхитителна порода. Басенджи произхождат от Централна Африка, където са отглеждани за лов. Именно вродените им инстинкти са това, което може да направи представителите на породата агресивни към непознати. 

басенджиСнимка: iStock

Любопитното е, че именно подобни конфронтации всъщност са пряка демонстрация на лоялността на животното към стопанина му. Така че , насладете се на защитата и безмълвната преданост на вашето Басенджи, дори ако питомецът ви е явен противник на гушкането. 

Мощното обоняние и атлетично телосложение превръщат Блъдхаундите в безценни помощници на полицаите по цял свят. Тези черти са помогнали на четириногите да разрешат множество случаи на изчезнали хора. Но вродените им дарби и инстинкти водят до изявена независимост. Блъдхаундите не очакват и не обичат да бъдат прегръщани. Хрътки, макар и лоялни, те не са особено гальовни или докачливи. Най-явната демонстрация на привързаност, която ще видите от тях, е да легнат близо до краката ви. Но не и да се сгушат във вас.

Aко тази пухкава, мека козина на кучето гарантираше желание за гушкане, Чау Чау щяха да бъдат изключително привързана порода. За съжаление, представителите на породата са известни с упорития си нрав и на момент - леко дистанцирано поведение. Те не обичат да се гушкат и понякога дори предпочитат собствената си компания пред тази на стопанина си.

Чау ЧауСнимка: iStock

Ирландският вълкодав е най-високото куче на света и обикновено е сладък и кротък домашен любимец. Макар че не би реагирало зле на галене, гушкане и милувки, това едро куче има нужда от много време само. Интелигентен и активен, Вълкодавът предпочита да прекарва повече време на открито, отколкото да се гушка в стопанина си.

Ирландски вълкодавСнимка: iStock

Това може и да ви изненада, но този ретривър е по-малко склонен към гушкане от своите събратя. Чесапийк бей не са най-добрият избор за семеен домашен любимец, тъй като по същество те обичат да имат работа. Цел, близка до естествените им инстинкти, включващи лов на водолюбиви птици.

Следователно, тези четириноги бързо могат да се отегчат без поставена задача, на която да се посветят. А ако това се случи, на преден план изплува тяхната упорита страна. Която не включва търпимост по отношение на галене и друг тип милувки.

Шар Пей, другото китайско куче в този списък, е известно като „интроверт“. Срамежливи и склонни да поддържат кръга си от доверени хора по-малък в сравнение с повечето си събратя, те често се конфронтират с непознати (подобно на Басенджи). Като животно, отглеждано с идеята да пази и защитава, Шар Пей са силно недоверчиви и като цяло не са почитатели на гушкане, галене или друг вид навлизане в личното им пространство.

Шар ПейСнимка: iStock

Колкото и да са сладки, Шиба обикновено са доста студени и дистанцирани кучета. Те харесват времето сами и са склонни да се разхождат около, а не близо до вас (почти като котки!). Въпреки че не са почитатели на жестовете на обич обаче, тези четириноги се привързват по свой начин към собственика си.

Шиба инуСнимка: iStock

Докато хрътките са известни със своята независимост, териерите имат друга отличителна черта: ако вие не можете да поемете отговорност и не сте лидер, то те ще го направят вместо вас. Не позволявайте на дребния им ръст да ви заблуди. Керн са също толкова интелигентни четириноги, колкото и техните по-големи събратя като Немските овчарки и Ирландския вълкодав. Само че те имат и упорита жилка, която само чака удобен момент, за да се прояви! Тези космати приятелчета могат да бъдат приятелски настроени към собствениците си, страхотни към децата, енергични и забавни. Имайте предвид обаче, че те все още традиционно се отглеждат като ловни кучета. Това придава на характера им известна неукротимост – страна, която ги прави мнителни към непознати и ги кара да ценят собственото си пространство пред гушкане, прегръдки и целувки.

кучеСнимка: iStock

Не на последно място поставяме вечно щастливият Скоч териер. Страхотно семейно куче, което има допълнителен бонус – козината им е хипоалергенна. Силно привързани са и обичат да прекарват време със стопаните си, Шотландските териери са много интелигентни четириноги.

Скоч териерСнимка: iStock

След като започнат да остаряват, те стават по-независими и ако се третират по начин, който не им допада (например, да бъдат докосвани), когато не искат, техният борбен инстинкт се проявява. Следователно, не е изненада, че Шотландските териери не са известни като особено пухкава порода.

 

 

 

Виж още