Пригответе се за по-високи ветеринарни сметки с тези породи кучета

Дог Бордо Снимка: iStock

К олкото и далеч от комерсиалната страна на отглеждането на домашен любимец да искаме да останем, истината е, че да имаш куче струва пари. А разходите, които съпътстват някои породи, са по-високи, отколкото са при други, пишат от Американския киноложки клуб.

От Forbes наскоро съставиха списък с четириногите с най-високи медицински разходи, така че ако търсите конкретна порода, можете да се възползвате от информацията и да планирате бюджета си навреме. 

Също така, важно е да запомните, че някои породи са по-предразположени към определени заболявания. Ако знаете предварително към какво е податливо вашето космато другарче, тогава ще можете да предприемете стъпки, за да се погрижите за здравето и безопасността му.

куче ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Често срещани генетични заболявания при кучетата

При някои породи кучета има по-високи ветеринарни сметки и това често е свързано с генетичните им предразположения към определени заболявания. Ето някои примери за най-често срещаните от тях:

  • Епилепсия
  • Хипотиреоидизъм
  • Тазобедрена дисплазия
  • Сърдечни проблеми
  • Рак
  • Алергии
  • Катаракта
  • Стомашна дилатация/волвулус

Породи кучета с генетични предразположения

Както споменахме по-горе, някои породи кучета са генетично предразположени към един или повече от гореспоменатите здравословни проблеми. Сред тях са:

Или с други думи, ако отглеждате някоя от тези породи кучета, добре е да сте подготвени в случай, че медицинските разходи на животното надхвърлят редовните посещения и прегледи при ветеринарния ви лекар. 

ДакелСнимка: iStock

Породи кучета с по-ниски и по-високи медицински сметки

Може би не е изненадващо, че няколко от тези породи се появяват в списъка на Forbes Advisor като кучета с най-високи ветеринарни разходи. Трите водачи в тази класация са:

В другия край на спектъра, от Forbes са установили, че Лабрадудъл и Мини Голдъндудъл са сред проодите с най-ниски медицински сметки. 

ротвайлерСнимка: iStock

Въпреки горната информация, държим да подчертаем, че какъвто и вид куче да доведете в семейството си, ще трябва да предвидите определен бюджет, свързан с разходи относно здравните му нужди. Знаейки кои породи са склонни да имат повече проблеми, които да налагат ветеринарна намеса, можете да планирате по-добре. Но не забравяйте, че и тези четириноги имат стандартните нужди (като всички!) от храна, играчки, легла, аксесоари, обучение и други разходи. 

 

 

Виж още