10 от най-добрите породи кучета за компания

куче човек Снимка: iStock

Д а откриете правилният домашен любимец е много индивидуален процес. Всеки човек е уникален и има различни нужди, потребности и желания. Същото може да се каже и за всяка порода и четириногите в нея. Най-доброто куче-компаньон за хора, които тичат всяка сутрин в парка, например, ще трябва да бъде активно. Но най-добрият спътник за един запален читател ще бъде щастлив да дремва кротка до него, доволен с уюта на дивана в дома си. 

И тъй като нуждите на всеки са толкова различни, ние решихме да се съсредоточим върху кучетата, които са най-добри общи компаньони. Какво имаме предвид? 

Знаем, че всяка порода е селектирана с конкретна цел и предназначение. Е, изброените 10 породи са създадени, за да бъдат компания на стопаните си. Или казано с други думи – да изпитват най-голяма радост да са около тях, да поддържат скута им топъл или да седят спокойно в краката им по цял ден. 

Едни от най-сладките и мили шпаньоли, Кинг Чарлз са развъждани поколения назад, за да бъдат лоялни спътници и верни другари на стопаните си. Те са привързани, нежни кучета, които нямат нужда от много физическа активност и се наслаждават искрено на почивката на дивана. 

Dogsandcats.bg

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Басетите първоначално са били ловни кучета, но постепенно са се превърнали в шантави, лоялни спътници. Те се чувстват чудесно в домове с деца и се нуждаят от малко упражнения, въпреки размера си. 

басетСнимка: iStock

Италианският грейхаунд е най-малката от хрътките и са отлични кучета-компаньони. Те не изискват много грижи за външния вид или поддръжка, но не са почитатели на студеното време. Така че – не пропускайте да им сложите пуловерче през зимата. 

хръткаСнимка: iStock

Въпреки размера си и първончалната си цел – да бъдат пазачи на дома и имуществото на стопанина си, Булмастифите са нежни гиганти, които са отлично компаньони. Мързелива порода, чиито представители изискват малко упражнения и се адаптират добре към живота в апартамент.

Пекинезите са порода, произхождаща от Китай, създадена с единствената цел за общуване и компания. Китайските кралски особи обожавали тези четириноги с изразителни очи, за това и те да сред най-разпространените обитатели китайския императорски двор. 

ПекинезСнимка: iStock

Въпреки че Йоркитата някога са били кучета за лов на плъхове, те отдавна са се преквалифицирали като верни компаньони на хората си. Те са умерено активни, но със същото удоволствие, с което гонят топка в парка, релаксират със стопаните си у дома.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Лхаса Апсо идват от Тибет, където са били и все още са любими спътници на будистките монаси в манастирите. Те са страхотни пазачи, които винаги ще ви алармират, ако непознат (или в някои случаи – познат) човек приближи имота ви. Относително мързеливи кучета, които предпочитат да прекарват времето си на дивана и да дремват редом до стопаните си.

Лхаса АпсоСнимка: pixabay.com

Хрътките (Грейхаунд) са древна порода, използвана за лов и преследване на плячка. Те са способни да развиват голяма скорост и са използвани за състезания. Въпреки внушителните си спортни заложби, хрътките са едни от най-спокойните домашни любимци, които се адаптират добре с живота в апартамент.

хръткаСнимка: iStock

Булдозите са отглеждани за стръв за бикове, но след като този кървав спорт бива забранен, те се превръщат в добри компаньони и верни спътници на стопаните си. Каквито ги познаваме и днес. Мързелива порода, която се нуждае от минимални упражнения, те притежават прекрасна личност. 

булдогСнимка: iStock

Ши Тцу са китайска порода дребни кучета, които са силно привързани, бдителни и лоялни. Приятелски настроени, дори към непознати, те са отлични домашни любимци и верни другари. Породата дори е известна със своето приятелско отношение към други животни и деца.

Всяко куче може да бъде най-добрият спътник, в зависимост от семейството, в което попадне.

Така че, запознайте се със специфичните характеристики на всяка порода, преди да се спрете на това, което е най-добро за вас и начина на живот, който водите. 

Виж още