Разбират ли кучетата кога ни нараняват

куче човек Снимка: iStock

О тглеждането на куче безспорно може да бъде много възнаграждаващо преживяване – както за хората, така и за самите домашни любимци. Въпреки че понякога то включва болка, чисто физическа. 

Независимо дали питомецът ви дъвче всичко, което му попадне (включително пръстите на ръката ви), защото му никнат зъбки или големият ви четириног другар скача и ви драска от радост, когато се прибирате у дома, случва се кучетата да ни нараняват. Обикновено това се случва случайно и често бива последвано от поведение, изразяващо вина. За това и е лесно да предположим, че кучето ни знае, че ни е наранило. Дали обаче това действително е така?

куче човекСнимка: iStock

Знаят ли кучетата, че са ни наранили?

Ако кучето ви случайно ви ухапе или одраска, то не знае, че ви е наранило. Ако показва разкаяние или срам, то вероятно реагира на вашата гневна реакция и емоции, пишат от Американския киноложки клуб. Виждайки езика на тялото ви – как вие реагирате на болката, животното е наясно, че е направило нещо, което да ви разстрои. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Езикът на тялото ви, когато кучето ви нарани неволно

С риск да ви разочароваме, но е факт, че

кучетата не се държат виновно или гузно, защото са ви наранили, а по-скоро реагират спрямо вашето поведение – знаците, които сте им дали, че изпитвате физическа болка или дискомфорт.

Не бива да забравяме, че косматите ни другари са ненадминати в разчитането на знаците на тялото ни, което им позволява да уловят мигновено емоциите ни.

Помислете за реакцията на вашето куче в различни сценарии. Когато сте спокойни, питомецът ви вероятно ще разбере това и ще копира сигналите, които му давате. Ще се отпусне и ще се наслади на разходката си. Ако обаче се почувствате застрашени от нещо, то веднага ще застане нащрек. 

И така, как реагирате, когато кучето ви нарани? Дали го блъскате настрани инстинктивно, пазите се с ръце, плачете или крещите? Домашните любимци тълкуват нашите реакции безпогрешно, така че щом езика на тялото ви подсказва, че изпитвате болка, изражението на лицето и жестовете ви също допълват картината, животното ще добие представа, че ви е наранило. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата са майстори в улавянето на езика на тялото. Ето защо, ако не реагирате на болката, домашният ви любимец няма да има дори бегла представа, че ви е наранил. От друга страна, ако ви ухапе случайно по време на игра и имате отрицателна реакция, те ще знаят, че не са постъпили добре. И е вероятно в бъдеще да се опитват да избегнат това поведение. 

Чувстват ли се кучетата зле, когато ни причинят болка?

Знаем, че е лесно да антропоморфизираме домашните си любимци и да предположим, че косматият ни другар изпитва вина, след като ни е наранил. Истината обаче е, че животното вероятно просто реагира на нашите емоции. Същото се отнася и за други по-сложни състояния и чувства, които приписваме на кучетата като злоба, например. 

Когато четириногото ви нарани случайно, вие се ядосате или разочаровате, то реагира със страх на вашето поведение. Тази реакция на домашния ви любимец често може да се разтълкува сякаш той се чувства зле или виновен от постъпката си. Но, както споменахме, това е по-скоро реакция на езика на тялото ви. Бъдете сигурни в едно – повечето кучета ще искат да се научат как да избягват тази реакция от ваша страна в бъдеще. 

куче човекСнимка: iStock

Как да разберем, че кучето ни разчита нашите емоционални знаци, след като ни е наранило?

Вгледайте се в езика на тялото му. Ако реагирате на болката с вик или се ядосате, най-често домашният ви любимец ще има покорен език на тялото като:

  • Прибиране на опашката между задните крака
  • Плътно прибрани назад уши
  • Избягване на погледа ви
  • Преобръщане по гръб (разкриване на корема)
  • Облизване на устни
  • Свиване и/или криене в друга стая

Макар кучето ви да не знае непременно, че ви е наранило в момента, ако вие изпитвате болка и сте го показали чрез езика на тялото си и забележите някое (или няколко) от гореизброените поведения, то вероятно питомецът ви разбира, че той е причинил тази ваша крайна реакция. 

куче човекСнимка: iStock

Животът с куче обикновено е изпълнен с радостни моменти, благодарение на уникалната връзка, която споделяме с домашните си любимци. Инцидентите и нараняванията обаче, са част от съвместното ни съжителство. И макар кучетата да не разбират автоматично, че са ни наранили в момента, в който това се случи, те са достатъчно интуитивни в разчитането на езика на тялото ни. За това и ако реагираме гневно, питомецът ни изглежда уплашен или виновен. 

За щастие, решението на този проблем обикновено е доста лесно. Ако кучето ви има навика да скача или да хапе, обикновено бързо изкрещяване, спиране на играта и игнориране поведението ще накара животното да се насочи към по-подходящи начини да привлече вниманието ви.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето идва веднага при вас, когато кихнете

Защо кучетата обичат да спят до стопаните си

Виж още