Защо кучето идва веднага при вас, когато кихнете

куче кихане Снимка: iStock

З вучи ли ви познато следният сценарий: Рано сутрин е, събуждате се, но усещате, че не се чувствате добре. Отивате в кухнята и вземате лекарството си за алергия. Докато си наливате чаша с вода, започвате да кихате силно. Вашето куче, което до момента кротко си е дремвало в леглото, веднага се изстрелва – сякаш по команда и се втурва към вас. Започва да ви души, да скимти и да ви обикаля. Сякаш някой ви е нападнал или нещо крайно лошо ви се е случило – домашният любимец иска да се увери, че сте добре. 

куче киханеСнимка: iStock

Въпреки че цялата тази обич и внимание рано сутрин, несъмнено, са приятни, има ли причина, поради която кучето ни изглежда видимо притеснено, щом кихнем?

Коренът на поведението

Често, когато кихаме, усещаме, че това ще се случи едва секунди (понякога – дори части от секундата) преди това. За всички около нас обаче, това се случва абсолютно внезапно. Като хора знаем, че е нормално леко да се стреснем, когато някой около нас кихне и, разбира се, следва коментар. Кучетата ни, от друга страна, не разбират това. Четириногите ни другари, които са чувствителни и емпатични същества, които обожават хората, възприемат кихането като нещо страшно.

Dogsandcats.bg

куче киханеСнимка: iStock

Замислете се за момент как изглеждате в очите на домашния си любимец, когато кихате: правите странна физиономия, реакциите ви са необичайни, а от устата и носът ви (от кучешка гледна точка) излизат различни шумове, въздух, понякога – секрети. 

Когато кихате, вашият космат другар скача, за да провери дали сте добре, най-вероятно, защото се страхува, че действително изпитвате болка или сте се наранили. Това е реакция, подобна на тази, която би имало куче в дивата природа, ако водачът на глутницата му покаже признаци, че не се чувства добре. 

Някои кучета осъзнават, че кихането ви е просто кихане, но вниманието им е привлечено от шума, който издавате. Понякога пък, четириногите разпознават в кихането покана за игра и респективно – отговарят чрез лай, скачат върху вас и като цяло – демонстрират развълнувано поведение.

Независимо защо кучето ви тича към вас, когато кихнете, то го прави, защото ви уважава, обича и иска да се увери, че всичко с вас е наред.

Насърчаване на поведението

Когато кихате, плачете или подскачате от радост, домашният ви любимец обичайно реагира спрямо емоционалното ви състояние, нали? Кучетата са силно привързани към стопанина си - вие сте техният лидер, който им осигурява всичко – от обич, до храна и подслон. Поради това четириногият ви другар смята за свой дълг да се грижи за вас. И съответно – да провери дали сте добре, когато кихате. 

куче киханеСнимка: iStock

Естествен защитен инстинкт

Реакцията на кучето ви, когато кихнете, може да е естествен природен инстинкт, смятат учените. Четириногите по правило се вълнуват и тревожат от най-малките неща и това е напълно в реда на нормалното. Ако домашният ви любимец реагира с тревожност всеки път, когато кихнете, може да се наложи да го уверите няколко пъти поред, че сте добре. С течение на времето, благодарение на последователността и търпението ви, косматият ви другар ще се приспособи към това какво е кихане и няма да реагира по толкова краен начин.

Разбира се, все още не е изключено да дойде при вас, да ви подуши или да се развълнува. Но, както предполагаме ще се съгласите, малко обич и грижа от време на време не могат да навредят, нали?

куче киханеСнимка: iStock

Като собственици на домашни любимци, свикнали сме, че има различни неща, свързани с ежедневието на питомците ни, които едва ли някога ще разберем напълно. Едно от тези неща е искрената обич и загриженост, които четириногите изпитват към нас дори в моменти, когато очевидно сме добре и няма причини за излишни тревоги. 

Независимо дали сме болни, разстроени или развълнувани – нашият домашен любимец винаги ще дотича до нас, за да ни дари с неподражаемите си любов и внимание. Знаейки това, от нас се иска просто да го приемем и прегърнем. И защо да не го направим – нима всеки не иска да бъде обичан? 

 

Виж още