Себорея при кучета: какво представлява, защо се случва и как да се лекува

куче сърбеж Снимка: iStock

Н ашите кучета могат да страдат от досадни кожни проблеми – точно като нас. Ако вашият домашен любимец има люспеста кожа, пърхот или мазна козина, това може да се дължи на едно сравнително често кожно заболяване, наречено себорея. При хората тя засяга скалпа, а най-честата индикация за появата й е наличието на пърхот. Въпреки че това състояние при домашните ни любимци има някои прилики с човешкия тип, все пак има и някои важни разлики, на които си струва да обърнем внимание. 

Какво представлява себореята при кучетата?

Себореята, наричана още себореен дерматит, е кожно заболяване, при което мастните жлези на кожата произвеждат прекомерно количество себум. Това води до поява на люспеста, лющеща се, сърбяща и зачервена кожа, най-често – по гърба, лицето и хълбоците. В някои случаи ебореята може да причини и проблеми в пигментацията на кожата на животните. 

куче сърбежСнимка: iStock

Има два вида себорея: seborrhea sicca (което означава суха себорея) и seborrhea oleosa (което означава мазна себорея). При повечето кучета, които страдат от себореен дерматит, се касае за комбинация от двете. 

Dogsandcats.bg

Важно е да знаете, че

състоянието прави кожата на питомеца ви по-уязвима към патогени като дрожди и бактерии. Ако то не се лекува, могат да възникнат вторнични кожни инфекции, да се появи сърбеж или неприятна миризма.

За това е важно да не губите време и ако забележите, че кожата на домашния ви любимец е суха, люспеста, лющеща се или мазна, да потърсите помощ от ветеринарен лекар. 

Причини за появата на себоерея при кучетата

Себореята може да бъде първично или вторично заболяване. В първия случай тя обикновено е наследствена и се среща при породи като Басет, Кокер шпаньол, Дакел, Английски спрингер, Голдън ретривър, Немска овчарка и Западнохайлендски бял териер. 

куче сърбежСнимка: iStock

Кучетата с първична себорея често започват да показват признаци, когато навършат 2 години, и състоянието обикновено се влошава, когато животното расте.

Вторичната себорея е по-честа, точната причина обаче невинаги може да бъде определена. Обикновено тя е свързана с основен медицински проблем, като например:

  • Хормонален дисбаланс (напр. заболяване на щитовидната жлеза, болест на Кушинг)
  • Алергии
  • Паразити (бълхи, кърлежи, акари)
  • Гъбични или бактериални инфекции
  • Диетични аномалии (т.е. диети, съдържащи ниски нива на омега-3 мастни киселини)
  • Фактори на околната среда (напр. температура, промени във влажността)
  • Затлъстяване или мускулно-скелетно заболяване

Какви са клиничните признаци на себореята при кучетата?

При кучетата това състояние обикновено засяга участъци от кожата, които са богати на мастни киселини, особено областта на гърба. Засегнатите места често се лющят и се получава пърхот, който може да забележите по леглото на четириногия си другар и на други места, където той обича да си подремва. 

куче сърбежСнимка: iStock

Някои участъци от кожата може да са зачервени и възпалени, а при допир оставят сухо или мазно усещане за лезии, което може да е по-лошо в области с кожни гънки като стъпала, шия, устни, подмишници, бедра. При много четириноги себореята е съпътствана и с неприятна миризма, която се влошава ако състоянието е усложнено от вторична бактериална или гъбична инфекция.

Лечение на себорея при кучетата

Правилното лечение на себореята при кучетата зависи от причината за появата й. Ако заболяването е наследствено за него няма лек, но симптомите му могат да бъдат управлявани успешно с подходяща медикаментозна терапия. Подгответе се, защото ако ситуацията е такава, то това ще продължи през целия живот на животното. 

При вторичната себорея лечението включва диагностициране и управление на основното заболяване, което я причинява. Това означава, че ветеринарният ви лекар ще проведе различни тестове, за да определи какви кожни заболявания има животното, преди да започне терапия.

куче сърбежСнимка: iStock

Самата себорея най-често се лекува с антисеборейни шампоани, които помагат за възстановяването на кожните клетки, както и с добавки на основата на мастни киселини, допълват от PetMD.

Вероятно е да е необходимо дългосрочно лечение в зависимост от основното състояние на кожата и как тя реагира. Важно е да не започвате на своя глава терапия и в никой случай да не прилагате продукти, предназначени за човешка себорея, тъй като те могат да влошат нещата.

За някои кучета себореята е хронично или повтарящо се състояние, което значи, че четириногото ви другарче може да се нуждае от чести посещения при лекар, за да се справи с кожните възпаления. Както при повечето здравословни проблеми – ранната диагностика и лечение могат да улеснят контролирането на себореята.

Вижте още:

Как да защитим кучето си от бълхи

Външно обезпаразитяване на кучето - как да изберем най-подходящата защита

 

 

 

Виж още