Ще ме защити ли кучето ми, ако ме нападнат?

куче Снимка: iStock

Х ората отглеждат кучета по най-различни причини – за компания, за да имат верен другар или работен партньор. Четириногите са били пазачи на добитъка и са служили на хората от векове. И днес мнозина все още си взимат куче с цел защита. 

Вярването, че всяко четириного е готово да защити стопанина си обаче, не е съвсем вярно. Да, сякаш сме склонни да вярваме по презумпция, че питомецът ни ще се втурне да ни спаси, когато имаме нужда. Само че на практика, иначе лоялното ни приятелче може да подвие опашка и да се скрие. И това в никой случай не означава, че домашният ви любимец не ви обича или че няма желание да ви защити - всичко се свежда до породата, темперамента и обучението му. 

кучеСнимка: iStock

Всяко куче ли е готово да защити стопанина си?

Въпросът дали кучето ще защити стопанина си е често задаван и много хора предполагат, че отговорът е винаги положителен. На практика обаче, това рядко е така. Повечето домашни любимци може дори да не реагират, ако бъдете нападнати и това се дължи на различни причини. Основните от тях са:

Dogsandcats.bg
  • Порода

Може би най-важният и основен фактор за това дали домашният ви любимец ще ви защити, ако е необходимо, е породата му. Въпреки че всички четириноги имат естествен защитен инстинкт, някои от тях са с по-силен темперамент на куче-пазач, отколкото други.

кучеСнимка: iStock

Сред по-изявените пазачи се открояват животните, използвани за охрана на добитък като Анадолска овчарка или древните бойни кучета като Кане Корсо. 

  • Темперамент

Въпреки че породата играе огромна роля относно причината, поради която е по-вероятно някои четириноги да защитят стопаните си, а други не, необходимо е да се вземе предвид и темперамента на самото куче. Например, Немските овчарки може и да са добре известни с отличната си работа като полицейски помощници, но не всички от тях са подходящи и се специализират в тази си роля. Идентично, не всички Лабрадори притежават фокуса и отдадеността, необходими им за да станат кучета-водачи. 

кучеСнимка: iStock

Как кучетата защитават стопаните си?

Много кучета може да тичат в другата посока или да седят и да гледат, когато някой ви нападне, но те все пак ви защитават – от своя гледна точка. Да, може би не чрез драматичен жест като ръмжене и лай (както повечето хора си го представят), а по свой индивидуален начин

  • Присъствие

Да вземем например породата Немски дог. Техният размер е достатъчно респектиращ дори за хора, които не се страхуват от кучета. И самото им присъствие обикновено е достатъчно, за да възпре потенциални натрапници, без самите четириноги да се налага да правят нещо.

кучеСнимка: iStock

  • Кучета-пазачи

Кучетата ни притежават впечатляващи сетива, които им помагат да ни предупреждават за потенциални проблеми и заплахи. Обонянието, слуха и зрението им работят заедно, за да наблюдават заобикалящата ги среда. Вашият Басет може и да не се хвърли, за да ухапе потенциален крадец, но няма да спре да лае, докато не обърнете внимание, че някой се приближава към задната ви врата. В много случаи лаят на кучетата може да е по-лош от ухапването им. Той е и добро възпиращо средство. 

В заключение, въпреки общоприетото схващане, много кучета няма да ви защитят, ако бъдете нападнати. И това понякога може да включва представители на породи, чиито представители имат репутацията на естествено защитни. 

кучеСнимка: iStock

В много случаи домашните любимци, които защитават стопаните си, са обучени да го правят и ще реагират на команда, която им казва да действат по определен начин. В действителност се случва рядко куче да защити собственика си инстинктивно. Всъщност – много от четириногите дори са готови да се сприятелят с нападателите ви…

Вижте още:

7 силни породи кучета за защита на дома и семейството ви

 

Виж още