Специалните умения, от които се нуждае всяко градско куче

куче град Снимка: iStock

Ж ивотът в града може да бъде страхотен за кучетата – стига да ги научим как да му се наслаждават и да се предпазват от опасностите, които носи. 

„Има различни неща, които можете да правите с домашния си любимец в града, които могат да бъдат също толкова обогатяващи за него, колкото и тичането в полето“, коментира треньорът Микел Бекер, цитиран от Vetstreet. За да се случи това обаче, първото и най-необходимо условие е косматият ви другар да е добре възпитан. Трябва да сте сигурни, че можете да се справите с него и да се чувствате спокойни за реакциите му.

куче градСнимка: iStock

Спокойствие сред суматохата

Градските кучета, както и стопаните им, трябва да се справят с ежедневната суматоха. Шум, трафик, други хора и кучета – има много от всичко! 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от камиони

Освен от шумните камиони за боклук и автобусите, често кучетата имат нужда от постепенно запознаване с асансьорите, хлъзгавите подове в магазините и фоайетата на жилищните сгради и дори – с автоматичните врати. 

Ако кучето ви подхожда предпазливо към подобни неща, решението може да е много просто – да потренирате допълнително с него, за да свикне постепенно с движението и звуците наоколо, така че те да станат рутинни и удобни за него. Лакомствата помагат за изграждането на положителна асоциация, която може да е достатъчна за решаване на проблема.

куче градСнимка: iStock

Градски хора

Разнообразието на градския живот е част от забавлението, но за домашния ви любимец, който не е свикнал с това колко различно изглеждат и се държат хората, всичко това може да е малко плашещо. Кучетата забелязват дрехи, като униформи, например и ако никога до момента не са виждали човек в инвалидна количка или такъв, който кара колело, странният движещ се обект може да ги разтревожи. 

Градският живот означава и много хора, които се движат пеша. И които може да искат да се сприятелят с вашето куче. За това е важно да научите домашния си любимец както как да поздравява учтиво, така и кога да казва „не“. Не всички четириноги обичат да бъдат галени от непознати. А дори и някои, на които това им допада, може да са по-предпазливи към деца или просто да не са в настроение през определен ден. Така че – не ги насилвайте.

куче градСнимка: iStock

Градски умения, които всяко куче трябва да има

Наред с общата толерантност към натовареността на градския живот, специфичните умения също са важни. Едно от най-важните неща е да държите кучето си под контрол през цялото време, а не просто да го дърпате за каишката, пишат от Американския киноложки клуб. Разхождайки се през тълпата и пресичайки оживените улици, не можете да разчитате само на повода за контрол. Имате нужда от куче, което е внимателно и отзивчиво въпреки разсейването. 

Ако, например, държите няколко торби (идвате от магазина, например), а кучето ви дърпа и не можете да го възпрете чрез устна команда, а само с определена физическа корекция, това е проблем.

Правилното оборудване също не е за подценяване. Специалистите са категорични – прибиращите се или много дългите каишки могат да бъдат опасни. Важно е винаги да сте наясно къде е домашният ви любимец и колко далеч от вас се намира той. Животно, което се разхожда на дълга или разтегателна каишка може лесно да се втурне между трафика или да излезе от вратата на асансьора неочаквано, като всичко това може да доведе до сериозни инциденти. 

куче градСнимка: iStock

  • Внимавайте с отпадъците

Друга опасност, свързана с големите градове, са боклуците по тротоара. Пилешките кости, остатъци от хранителни продукти, както и някои от отвратителните неща, от които кучетата се интересуват, като лепенки или опаковки... всичко това е там и сякаш подканя косматия ви другар да зарови нос в него!

Усвояването на командата за послушание „пусни“ е ключов момент тук, но повечето стопани никога не я изнасят от пределите на дома си и не работят достатъчно по нея на открито. Важно е да тествате животното в контролирани ситуации, ако очаквате то да ви слуша в реалния живот. 

Кучета, кучета навсякъде...

Постоянното внимание и контрол помагат и при друго голямо предизвикателство: справянето с кучетата на другите хора.

куче градСнимка: iStock

Специалистите препоръчват да не позволявате на две четириноги да се поздравяват на каишка, тъй като за тях може да е трудно да използват правилния език на тялото и да им е невъзможно да се оттеглят, ако се почувстват неудобно. Вместо това, опитайте се да задоволите социалните нужди на косматия си другар в контролирани ситуации като срещи за игра, оградени пространства в близкия кучешки парк или разходки на по-спокойни места.

Макар да звучи леко комично, истината е, че всяко куче действително има нужда от набор от специални умения, за да се адаптира и да се чувства добре в градска среда. Колкото повече вашият домашен любимец съумява да се справи с тези и други предизвикателства по възпитан начин, толкова повече удоволствия от градския живот ще бъдат достъпни за него. И той скоро ще се превърне в истински посланик на своя вид!

куче градСнимка: iStock

Вижте още: 

С куче в градския транспорт

Да научим кучето да се вози спокойно в асансьор

 

 

 

Виж още