Защо е добре да оставим кучето да си спечели лакомствата

куче Снимка: iStock

К ак вашето куче получава лакомства? Раздавате му ги свободно, когато прецените, имате конкретен график (преди и след хранене, например) или го карате да направи нещо, за да ги получи? 

Според проучване по темата, проведено в Швеция, по-добре е да накарате домашният си любимец да направи някой трик, преди да му дадете любимата бисквитка или кокалче за дъвчене. Защото учените са установили любопитния факт, че 

четириногите всъщност обичат да печелят лакомствата си. 

Dogsandcats.bg

Как е проведено проучването

Начело на цитираното изследване са д-р Рейджън Макгоуан и колегите й от Университета по селскостопански науки в Упсала, Швеция. В експеримента са участвали 12 гончета, които били разделени на шест двойки. Двете животни били разделени, като едното куче от всяка двойка било обучено на три различни команди (да седне, да излае и да донесе предмет), докато другото – не. 

След седмица изследователите събрали отново кучетата от всяка от шестте двойки с изискването да изпълнят успешно трите команди в рамките на 5 минути, за да получат награда. Животните се редували да влизат в стаята за упражнения, като обученото куче веднага правело това, което се иска от него, за да достигне до целта си, докато от другото (което така и така не знаело командите) не се изисквало нищо, за да получи обещаното лакомство. 

Всяко куче е изиграло ролята си в експеримента няколко пъти, а изследователите забелязали интересна тенденция. Експерименталните кучета, които е трябвало да изпълнят конкретна задача, изглеждали много по-развълнувани да се върнат в стаята, отколкото четириногите, които не е трябвало да правят нищо, преди да бъдат възнаградени. 

кучеСнимка: iStock

Какво ни казват резултатите от изследването

Според учените, на база резултатите от проведеното проучване може да се заключи, че животните „могат да изпитват положителни афективни състояния в отговор на собствените си постижения“. Или с други думи – кучетата се радват, когато решат даден проблем точно, както хората. 

Четириногите, участвали в проучването, били не просто развълнувани от наградата, но явно и от факта, че сами могат да контролират начина, по който ще достигнат до нея. Изследването предполага, че косматите ни другари се радват да решават проблеми и взимат решения, като тези възможности имат положителен ефект върху цялостното благосъстояния на животните.

Експерименталните кучета са показали признаци на вълнение (махане с опашка) в отговор на резултата от своите постижения, докато другите (контролните) четириноги дори били леко неудовлетворени и объркани в отговор на непредсказуемостта на ситуацията. 

кучеСнимка: iStock

Защо е по-добре да накараме кучето да си спечели лакомствата?

Ние в никой случай не сме учени, нито имаме подобна претенция, но за сметка на това можем да интерпретираме фактите, до които са стигнали изследователите спрямо познанията си за кучешкото поведение. Различни професионални треньори също се обявяват в подкрепа на добавянето на умствена стимулация към ежедневната рутина на нашите домашни любимци. Защото, понякога е лесно да забравим за важността на психически стимулиращите дейности, за сметка на физическата активност и упражнения. На всеки се случва!

Да бъдеш домашен любимец с любящ стопанин или семейство е лесно. Замислете се – някои четириноги получават всичко наготово – безплатно жилище, много внимание, разнообразна храна и лакомства. Това ни кара да забравим бързо, че нашите питомци са опитомени с цел – да работят заедно с нас, като помощници в лова, да ни топлят през нощта и да ни пазят при възникнала опасност.

кучеСнимка: iStock

Да, безспорен факт е, че с някои от тези „задачи“ домашните ни любимци се справят чудесно. Все още ни топлят през нощта чрез гушкане и ни предупреждават за опасност (поне – в техните очи), като лаят по всичко и всеки, който се приближи до входната врата или оградата на имота ни. Но за сметка на това, те не получават често възможността да използват способностите си, свързани с набавянето на храна, като лов, например. 

Това е ключовият момент – карайки кучето да работи за храната или лакомствата си, вие му давате шанс да бъде в основата на решаването на даден проблем. Позволявате му да приложи естествените си инстинкти, за да получи нещо, което иска. И това прави момента на достигане на целта далеч по-радостен и вълнуващ за самото животно!

За това, следващият път, когато се готвите да дадете лакомство на кучето си, първо го накарайте да изпълни някоя команда. Или да направи трик. Дайте му шанс да спечели наградата си, да реши проблема и да се почувства добре от това. Защото, вярваме, че ще се съгласите с нас, щом науката казва, че косматите ни спътници предпочитат сами да печелят лакомствата си, то няма как да спорим с това, нали?

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Колко често да даваме лакомства на кучето си

10 храни, които можем да споделим с кучето си

Виж още