Защо и мъжките кучета имат зърна

куче Снимка: iStock

И ма един въпрос, свързан с домашните ни любимци, който вълнува голяма част от стопаните на кучета. Защото да, на теория знаем, че мъжките и женските животни са различни. Но има едно нещо, което всяко четириного притежава, независимо от пола си. Да видим – ще успеете ли да познаете кое е то? Бързаме да ви успокоим – не сте единствените, които се чудите! Знаем, че женските кучета имат зърна поради ясната им функция – да хранят новородените си малки. Но какво да кажем за мъжките животни? 

кучеСнимка: iStock

Да започнем от там, че терминът „зърно“ означава просто структура, от която излиза течност. Като се има предвид, че основната им употреба е да послужат на майката като вид „биберон“, с помощта на който да нахрани бебетата си с мляко, логично би било да предположим, че само женските четириноги имат зърна. 

Но дали това е вярно? Нека разберем веднъж завинаги!

Dogsandcats.bg

Мъжките кучета имат ли зърна?

Краткият отговор е – да, имат. Всички кучета, дори и мъжките, имат зърна. И при двата пола животни те изглеждат еднакво и се намират надолу по торса, от гърдите до областта на слабините.

Колко зърна oбичайно има едно куче?

Това зависи най-вече от размера на кучето. По по-едрите четириноги обикновено имат около десет зърна, докато по-малките – обичайно по осем. Разбира се, числата са средни - ако домашният ви любимец има повече или по-малко това не означава, че нещо с него не е наред. Освен това зърната имат различни имена, представящи местоположението им върху тялото на животното. 

бременно кучеСнимка: iStock.bg

Имат ли цел зърната на мъжките кучета?

Когато става въпрос за зърната на женските кучета, тяхната функция е жизненоважна – да отделят мляко, което служи за храна на малките. Но какво да кажем за мъжките четириноги? Имат ли техните зърна определено приложение?

Подобно на мъжете, и мъжките кучета не са в състояние да произвеждат мляко и съответно – да хранят малките кученца. Следователно, зърната им са в така нареченото рудиментарно състояние. 

И така, защо мъжките кучета имат зърна, ако те не им служат за нищо?

За да отговорим на този въпрос, трябва да обясним развитието на плода при домашните ни любимци по време на бременността на животните. 

кучеСнимка: iStock

Сексуална диференциация

Когато човешките ембриони започват да се развиват, те нямат никакви характеристики, които да отделят мъжките от женските. Около третия месец с увеличаване на дадени хормони се случва и половата диференциация. Същото нещо се случва с кучета след приблизително първия месец на бременността.

Това е и причината мъжките четириноги да имат зърна, макар и те да нямат особена функция. Според учените зърната при домашните ни любимци се появяват по тялото им преди да се случи половата диференциация. 

На по-късен етап от живота на четириногите те или получават функция, или не – в зависимост от пола. Но в началото на развитието на животните те нямат никакви функции, независимо от пола на четириногото. Едва на по-късен етап, когато женските хормони започват да се концентрират, респективно и зърната се увеличават. 

За да обобщим – зърната при мъжките кучета нямат особена функция. Състоянието им обаче понякога може да покаже, че нещо с него не е наред.

корем на кучеСнимка: pixabay.com

Зърната, показващи проблеми

Добре е от време на време, докато гъделичкате домашния си любимец по коремчето, например, да преглеждате състоянието и на зърната му. Знаците, свързани със състоянието им, които индикират, че нещо може би не е наред, са:

  • Уголемени зърна

Ако забележите, че зърната на домашния ви любимец са по-големи от обикновено, това, за съжаление, може да показва рак на тестисите. Заболяване, което може да засегне както кастрирани, така и нестерилизирани кучета. 

Въпреки, че могат да са индикация за сериозното заболяване, не бива да се приема автоматично, че уголемените зърна са симптом на рак. Потърсете и други симптоми, преди да изпадате в паника или да рисувате в ума си най-страшните възможни сценарии. Сред признаците, за които да следите са: болка в коремната област, анемия и симетричен косопад. В случай, че забележите някой от тях – не губете време да посетите ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

В повечето случаи, ако едно куче получи рак на тестисите, обикновено единственото необходимо лечение е кастрация. При стерилизираните четириноги се препоръчва химиотерапия. 

За щастие, в повечето случаи ракът на тестисите има нисък процент на метастази. Тоест – не се разпространява лесно в други части на тялото на животното. За това и своевременното диагностициране е от особена полза. 

  • Зърна, променящи цвета си

Ако зърната на домашния ви любимец са променили цвета си с течение на времето (нещо, което можете да забележите само, ако ги наблюдавате регулярно“, това може да ви озадачи. Въпреки че е странно и необичайно, няма причини за притеснение. Промяната в цвета на зърната обикновено е само знак, че четириногият ви другар остарява. И това се случва както при мъжки, така и при женски кучета.

кучеСнимка: iStock

Понякога, при женските, промяната на цвета може да е признак на мастит, но при мъжките четириноги нямате причини за притеснения. 

В заключение можем да кажем, че

макар да се струва нелогично на много стопани на четириноги, мъжките имат зърна точно, както и женските. При тях обаче, те се намират в рудиментарно състояние и нямат никакви функции. 

Зърната не са нещо, около което да фокусирате вниманието си, но е добре да ги преглеждате от време на време, тъй като уголемените мъжки зърна могат да показват проблеми и на други фронтове. 

Виж още