Защо кучетата имат нужда от рутина?

Западнохайландски бял териер Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога какво прави домашният ви любимец по цял ден? Ако работите от дома си, то знаете добре отговора. Но ако прекарвате цял ден в офиса, със сигурност от време на време насочвате мислите си в посока с какво ли се занимава вашият четириног другар, докато ви няма.

Трудно е да се каже, освен ако нямате камера за домашни любимци. Но установяването на рутина може да сведе до минимум риска да се случи нещо лошо. А най-хубавото е, че имайки установен график, няма да се притеснявате, че питомецът ви ще разруши къщата (или поне – не чак толкова!).

куче играчкаСнимка: iStock

4 причини защо рутината има значение за кучетата

Ежедневната рутина може да помогне на вас и домашния ви любимец по много начини. Ето някои от тях.

Dogsandcats.bg
  • Предотвратява поведенчески проблеми

Кучетата нямат пълен контрол над живота си. Рутината им дава усещането за предвидимост, така те имат нещо, което да очакват с нетърпение. Когато питомецът ви знае какво следва, по-малко вероятно е да се ангажира с разрушително поведение.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Обучението върви по-лесно

Обучението при кучетата изисква време и последователност. Каква по-добра практика от това да включите кратки тренировъчни сесии в дневния график на косматия си другар? Така животното ще има възможност всеки ден да учи нещо ново, да затвърждава вече усвоени умения и да печели награди. 

  • Помага за следене на здравето 

Ако кучето ви страда от определен медицински проблем, ежедневната рутина ще ви помогне да сте в крак с лекарствата, упражненията, предотвратяването на инциденти и много други. Това е особено полезно при болни и възрастни домашни любимци.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Дава ви спокойствие

Рутината осигурява предвидимост дори в най-непредсказуемите дни. Ежедневните навици на домашния ви любимец гарантират, че това, което трябва да се направи, действително ще се случи.

Как трябва да изглежда рутината на моето куче?

Рутината на кучето ви трябва да се основава на вашия собствен график, възрастта и нивото на активност на животното.

Опитайте се да включите следните дейности:

  • Обучение
  • Разходки за тоалетна
  • Упражнения
  • Време за хранене
  • Време за игра
  • Груминг сесии

Колко време можете да посветите на рутината на домашния си любимец зависи от вашето свободно време и енергия.

Например, ако сте на крак по 12 часа на ден, вероятно последното нещо, което искате да направите, когато се приберете, е да излезете на разходка с кучето си. Вместо това можете да делегирате тази задача, като наемете човек, който да го прави вместо вас.

куче лапаСнимка: iStock

По този начин питомецът ви ще получи достатъчно социализация и упражнения. А най-добрата част? Вие ще разполагате с повече енергия, за да прекарате качествено време с косматия си спътник.

Да си собственик на домашен любимец безспорно може да бъде стресиращо. Кучетата често са непредсказуеми, а да бъдете в крак с нуждите на четириногия си другар може да се окаже известно предизвикателство. За това на помощ идва рутината.  

Щом веднъж влезете в график, кучето ви няма да се чуди кога ще има възможност да отиде до тоалетна, ще вечеря или ще излезе на разходка. Можете да сведете до минимум стреса и несигурността, като същевременно контролирате поведението на животното.

А ако не успеете да следвате рутината на кучето си точно така, както сте я планирали? Всичко е наред. Започнете на чисто от утре. Вече знаете приоритетите на домашния си любимец – погрижете се за тях и всичко ще си дойде на мястото!

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Как да отгледаме дружелюбно куче

 

Виж още