Защо кучетата лаят, когато искат нещо

куче лай Снимка: iStock

В секи от нас познава гласа на собственото си куче. Може да ви звучи странно, особено с оглед на това колко често чувате косматия си другар да джафка, но четириногите рядко лаят, за да общуват с други домашни любимци. Да, вокализацията несъмнено е форма на комуникация в кучешкия свят, но изглежда четириногите са се научили, наблюдавайки нашите реакции, че определени неща ще ни подтикнат да извършим дадени действия. Или казано с други думи: те лаят за своя, но и за наша полза!

Защо кучетата лаят, когато искат нещо?

Експертите по кучешко поведение са съгласни, че лаенето със сигурност е опит за изразяване на нужда: физическа, емоционална или социална. Джафкането може да индикира базисна потребност на животното: желание да излезе навън, за да елиминира или глад. А често лаят е свързан със социални нужди като отегчение или желание за внимание. Най-общо – кучетата имат основни физически нужди за оцеляване и ги изразяват по начин, който можем да разберем. 

куче лайСнимка: iStock

Знаем, че домашните ни любимци се учат по формулата: действие и награда, като в дългосрочен план този метод гарантира, че ще формираме у животното последователни и повторяеми навици. Ние използваме тази стратегия, когато обучаваме четириногите си другари… и те я използват, когато го правят спрямо нас!

Dogsandcats.bg

Вашето куче е научило за себе си, че когато лае, вие отговаряте на нуждите му. Защото, замислете се, какво се случва: животното чува шум и „бие“ алармата. Отивате да видите какъв е проблемът, а питомецът ви се чувства така, сякаш го подкрепяте. Точно, както очаква от един член на глутницата му. И това го кара да се чувства в безопасност. Друг пример: кучето ви лае по входната врата, за да ви каже, че е необходимо да излезе (страхувайки се, че в противен случай може да се изпусне). И вие незабавно спирате това, което правите, и го пускате да свърши работите си в близката градинка. Отново – нуждата на животното е удовлетворена. И да, в неговите очи вие сте най-добрият стопанин, който винаги ще му обърне внимание при необходимост!

куче лайСнимка: iStock

Проучванията показват, че кучетата получават прилив на положителни хормони, когато си взаимодействат с хората, на които държат. А когато определено тяхно действие предизвика реакция от ваша страна, това е вид възнаграждаващо поведение за четириногите. И в двата случая – това ги кара да се чувстват добре.

На кого помага повече лая – на кучето или на стопанина му?

Може би кучето ви лае по празната си купичка за храна, когато е гладно. Вие, съответно, не искате то да се чувства по този начин, за това го храните. Дали обаче животното просто не е научило, че когато ви подкани шумно, то ще получи това, което иска? В конкретния случай – вечерята си? Както и да изберем да го погледнем, това работи и за двете страни. Ако лаенето на кучето ви, когато иска нещо, е проблем за вас, опитайте се да избегнете възнаграждаване на поведението. Изчакайте питомецът ви да се успокои и едва след това му дайте да яде. Ако нямате възможност в конкретния момент да му обърнете внимание (да го почешете по коремчето или погалите зад ушите, например), отклонете лая му с команда и наградете последвалото действие. 

куче лайСнимка: iStock

В крайна сметка, ние сме в този живот заедно и е съвсем нормално да искаме да задоволим взаимно нуждите си. Не забравяйте обаче, че вие сте „доставчикът на ресурси“ и отговорността за поведението на домашния ви любимец се пада на вас. 

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае по непознати

Защо кучето понякога сякаш лае без причина

Виж още